ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρες πρόσκαιρης αποκλιμάκωσης

Χαμηλώνουν τους τόνους η παλαιστινιακή και η ισραηλινή ηγεσία, αν και η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν μέσα από τα ερείπια

Associated Press

Προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν μέσα από τα ερείπια
ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΡΑΦΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε προσπάθεια, έστω και πρόσκαιρης, αποκλιμάκωσης φαίνεται ότι έχουν αποδυθεί τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή ηγεσία, παρά το γεγονός ότι οι αλληλοκατηγορίες δε μειώθηκαν, ούτε φυσικά και οι ανταλλαγές επιθέσεων στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, και μόλις ένα 24ωρο πριν από την έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η αμερικανική διπλωματία μοιάζει να μην πέτυχε το στόχο της για «κατευνασμό» της αραβικής οργής, τουλάχιστον αν ο δείκτης της επιτυχίας της προσπάθειας είναι η αντίδραση της Δαμασκού.

Την άρση των οδοφραγμάτων που είχαν κόψει τη Λωρίδα της Γάζας σε τρία απροσπέλαστα, μεταξύ τους, κομμάτια μετά από την επίθεση με όλμους στην ισραηλινή πόλη Σρεντότ, την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός. Με «διάλειμμα 15 λεπτών που επιτρέπεται στους φυλακισμένους», παρομοίαζαν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι την άρση του εσωτερικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στα ισραηλινά στρατιωτικά μπλόκα συνεχίζονταν κανονικά και οι μετακινήσεις παρέμειναν δύσκολες έως αδύνατες.

«Παραπλανητική» χαρακτήρισαν, από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την ισραηλινή ανακοίνωση. Μάλιστα ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ κάλεσε το Ισραήλ «να αποφύγει τις κινήσεις για τη δημόσια εικόνα του και για τις κάμερες και να προχωρήσει σε πραγματική ολική άρση του αποκλεισμού σε βάρος των αυτόνομων περιοχών».

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους

Associated Press

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους
Την ίδια περίπου ώρα, μία Παλαιστίνια δημοσιογράφος, που εργαζόταν για τηλεοπτικό δίκτυο στο Αμπού Ντάμπι, τραυματιζόταν από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, ενώ εργαζόταν σε προσφυγικό στρατόπεδο στη Ράφα. Στην περιοχή, εκείνη τη στιγμή, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία.

Ενταση επικράτησε, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην περιοχή γύρω από το τέμενος Αλ Ακσά για να απομακρύνουν ομάδες νεαρών Παλαιστινίων που άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον τους πέτρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν συλλήψεις ή τραυματισμοί, ενώ οι Ισραηλινοί αστυνομικοί απέφυγαν να εισέλθουν στη στενότερη περίμετρο των δύο μουσουλμανικών τεμένων που δεσπόζουν στην περιοχή.

Διόλου ήρεμα δεν κύλησε ούτε η προηγούμενη νύχτα καθώς πυκνές ήταν οι ανταλλαγές πυρών, στην περίμετρο σχεδόν όλων των παλαιστινιακών πόλεων, με τα σφοδρότερα επεισόδια να σημειώνονται στη Χεβρώνα. Επίσης, επίθεση με όλμους δέχτηκε ο εβραϊκός εποικισμός Ατζμόνα, εντός της Λωρίδας της Γάζας, όπως και η κοινότητα Νιρ Οζ, στο ισραηλινό έδαφος, χωρίς να υπάρξουν υλικές ή ανθρώπινες απώλειες. Τέλος, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη που συγκλόνισε την έδρα της επίλεκτης μονάδας Force 17 στη Ραμάλλα, την Πέμπτη, οφείλεται σε διαρροή υγραερίου.

Χαμηλώνουν, εκατέρωθεν, οι τόνοι

Εντολή να τερματιστούν οι επιθέσεις με όλμους μέσα από κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος που απειλεί τον άμαχο πληθυσμό από τα ισραηλινά αντίποινα, φέρεται να έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Αμπντέλ Ραζέκ Ματζαϊντάχ. Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αριέλ Σαρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επιχείρησης ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών, ανάλογης εμβέλειας με την επιχείρηση που έγινε στις αρχές της βδομάδας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο φέρεται να προσανατολίζεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις «ακριβείας», με συγκεκριμένο στόχο ανά περίπτωση, γεγονός που, όπως επισήμαναν αναλυτές, δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο νέας ανακατάληψης. Επίσημες δηλώσεις, πάντως, δεν έγιναν από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε μια εμφανή προσπάθεια, πάντως, να θεμελιωθεί ο συνήθης ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού περί «αμυντικής ενέργειας», επίσημη στρατιωτική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επιθέσεις με όλμους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες βδομάδες, αφού τον Ιανουάριο ήταν μόνο μία, ενώ τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη 77 όλμοι έχουν πλήξει ισραηλινούς στόχους. Φυσικά, δε γίνεται καμία αναφορά για τα αντίστοιχα στοιχεία εκ μέρους του ισραηλινού στρατού.

Συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα, η διπλωματία

Παρά το ηπιότερο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, διπλωματικό κλίμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, η απόσταση που χωρίζει, πλέον, τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε με χτεσινές του δηλώσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση στην περιοχή είναι χειρότερη από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Επιβεβαιώνοντας, υπό μία έννοια, την άποψη αυτή, ο Αριέλ Σαρόν απέρριψε πρόταση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να απευθύνουν, από κοινού, τηλεοπτικό μήνυμα κατά της κλιμάκωσης της βίας.

Το γεγονός έγινε γνωστό από τον Αμερικανό ρεπουμπλικανό βουλευτή, Τζιμ Κόλμπε, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, και φέρεται να κόμισε την πρόταση από τον Γιάσερ Αραφάτ στον Αριέλ Σαρόν. Οπως δήλωσε ο Κόλμπε και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι καλά τα λόγια αλλά χρειάζονται πράξεις». Ο Κόλμπε, επικεφαλής της υποεπιτροπής εξωτερικών επιχειρήσεων του Κογκρέσου, η οποία αποφασίζει για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στο εξωτερικό (40% αφορούν το Ισραήλ), βρίσκεται εδώ και ημέρες στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, και τον ομόλογό του από την ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος.

Συνέχεια στο διπλωματικό παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Σύρο ομόλογό του, την Τετάρτη το βράδυ, έδωσε, χτες, η Δαμασκός. Σύμφωνα με συριακές κυβερνητικές πηγές, ο Σύρος Πρόεδρος υπογράμμισε στον Τζορτζ Μπους ότι η συνεχιζόμενη μεροληπτική στάση των ΗΠΑ έχει καταστήσει άχρηστη κάθε αμερικανική έκκληση για αποκλιμάκωση της βίας και του τόνισε ότι η Συρία διατηρεί πάντα το δικαίωμα των αντιποίνων κατά του Ισραήλ μετά το πλήγμα που δέχτηκε το ραντάρ της στο νότιο Λίβανο. Οι δηλώσεις αυτές διαψεύδουν, εμμέσως, τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αρκούνταν στο ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη άμεσης μείωσης της έντασης.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΗΠΑ
Νέο προγκρόμ απολύσεων

Ο πρόεδρος της «Ερικσον», ενώ ανακοινώνει τις καινούριες απολύσεις

Associated Press

Ο πρόεδρος της «Ερικσον», ενώ ανακοινώνει τις καινούριες απολύσεις
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΜΟΡΙΣ ΤΑΟΥΝΣΙΠ.-

Δελτίο πρόγνωσης των αυριανών απολύσεων δεν υπάρχει, ωστόσο, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, άλλες 18.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν και χθες. Ουδείς πάντως φαίνεται να διερωτάται, ούτε πότε θα σταματήσει, ούτε τι θα κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι...

Αναμενόμενες μεν, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η ανακοίνωση του σουηδικού γίγαντα της κινητής τηλεφωνίας, της «Ερικσον», θα έκρυβε τέτοια βόμβα: 12.000 απολύσεις εν τω συνόλω. Αριθμός διπλάσιος, από αυτόν που είχαν στην αρχή της εβδομάδας αναφέρει ως πρόθεση της εταιρίας οι «Φαϊνάσιαλ Τάιμς».

Σίγουρα, δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, ωστόσο οι επιπλέον 12.000 απολύσεις από την «Ericsson», με ταυτόχρονη προειδοποίηση για περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της το 2ο τρίμηνο, μάλλον αφήνουν πολλά περιθώρια για ερμηνείες και πια δεν ακούονται ως υπερβολές οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών, ότι η πορεία της εταιρίας είναι κακή και ότι τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν θα σημαίνουν και την απόλυση, σταδιακά, του ενός τρίτου του παγκοσμίως απασχολούμενου προσωπικού της εταιρίας, δηλαδή μέχρι και 30.000 εργαζόμενους.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της σουηδικής «Ericsson AB» - της τρίτης σε μέγεθος εταιρίας παραγωγής κινητών τηλεφώνων και της μεγαλύτερης κατασκευάστριας παγκοσμίως δικτύων κινητής τηλεφωνίας - η συνολική μείωση του εργατικού δυναμικού της φέτος φτάνει τους 16.000 εργαζομένους ή ποσοστό 13% του προσωπικού της, βάσει των στοιχείων που έλεγαν ότι στα τέλη του προηγουμένου χρόνου η «Ericsson» απασχολούσε παγκοσμίως 105.000 εργαζομένους περίπου.

Η «Ericsson» απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το σύνολο του οικονομικού έτους λόγω «της άγνωστης διάρκειας και εύρους της πτωτικής στροφής της αγοράς», ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας, σε δηλώσεις προς το βρετανικό BBC, τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι νέες πραγματικότητες που επικρατούν πια στην παγκόσμια αγορά», καθώς επίσης και το γεγονός «ότι οι πιέσεις που υφίστανται στις ΗΠΑ διαχέονται πια και στην Ευρώπη». Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν εκτιμά πιθανή την επίτευξη του στόχου της όσον αφορά την εκ νέου απόκτηση περιθωρίων κέρδους σε ποσοστό 10% παρά μετά το 2001. Επιπλέον, η σουηδική εταιρία εκτιμά μείωση φέτος της ζήτησης τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε ποιες χώρες θα γίνουν ακριβώς οι απολύσεις, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότερες θα λάβουν χώρα στη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ηδη, συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βρετανία, όπου ήδη έχει διαφανεί ότι η «Ερικσον» ενδέχεται να κλείσει δύο μονάδες παραγωγής, δήλωσαν ότι έχουν επιδιώξει και επιτύχει επείγουσα συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρίας στη Βρετανία, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Αλλες 6.500 και στις ΗΠΑ

Πάντως, αν για την Ευρώπη τα άσχημα νέα μόλις αρχίζουν να φαίνονται, στις ΗΠΑ, οι αριθμοί των απολύσεων συνεχίζουν να παρελαύνουν με τρομακτική ταχύτητα, προκαλώντας τον ίλιγγο.

Σειρά του βιομηχανικού ομίλου «Honeywell» να ανακοινώσει χθες ότι τα κέρδη του στο πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν πτώση 92% και για το λόγο αυτό θα προβεί σε περικοπή 6.500 θέσεων εργασίας από τις 125.000. Η περικοπή των θέσεων εργασίας, που αντιπροσωπεύει το 5% του εργατικού δυναμικού, γίνεται, καθώς η κατασκευάστρια εταιρία προϊόντων αεροδιαστημικής, αυτοκινητοβιομηχανίας και ηλεκτρονικών πρόκειται να εξαγοραστεί από την εδρεύουσα στο Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ «General Electric Co».

Η εταιρία επισήμανε ότι η μείωση των κερδών οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομίας και στις υψηλότερες δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, αλλά και στα μέτρα για την περικοπή των δαπανών της, καθώς συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσής της με τη «General Electric».

Εν τω συνόλω, το πρώτο τρίμηνο του 2001 μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστεί «οδυνηρό» για τους εργαζόμενους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με μία πρώτη αξιολόγηση, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις έχουν χαθεί κυρίως επί αμερικανικού εδάφους, όπως από την «DaimlerChrysler» 26.000 θέσεις, από τη «Motorola» 22.000, τη «Nortel Networks» 20.000, τη «Lucent Technologies» 16.000, τη «Delphi Automotive Systems» 11.500, την «Verizon» 10.000, την «Procter Gamble» 9.600, την «Cisco Systems» 8.500, την «Solectron» 8.200, την ολλανδική «Philips Electronics» 6.000 έως 7.000, «Wachovia» 7.000, την «Sara Lee» 7.000, την «ADC Telecommunications» 6.000 έως 7.000, την «Whirlepool 6.000, την «J.C. Penney» 5.300, την «Compaq» 5.000, την «Intel» 5.000, την «Xerox» 4.300, την «Walt Disney» 4.000, την «Kodak» 3.000 έως 3.500, την «Hewlett - Packard» 3.000, κλπ...

ΚΑΝΑΔΑΣ- ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑS
Εν μέσω διαδηλώσεων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ.-

Οι ηγέτες των κρατών της αμερικανικής ηπείρου συνευρίσκονται από χτες στην Πόλη του Κεμπέκ, για να πραγματοποιήσουν τη Σύνοδο που θα τους βοηθήσει να προχωρήσει ένα ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα στην πραγμάτωση της «Αμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου». Αγνωστο κατά πόσο θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το στόχο τους, ωστόσο είναι σίγουρο ότι έχουν θέσει επί τάπητος μία από τις σκοτεινότερες πτυχές της «λαίλαπας» της παγκοσμιοποίησης. Αυτό το γνωρίζουν και οι χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συρρεύσει από μέρες στην καναδική πόλη και ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σημερινή μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Εξι χιλιάδες αστυνομικοί και περίφραξη του συνεδριακού κέντρου από συρματόπλεγμα ύψους περίπου 3 μέτρων και μήκους 8 χιλιομέτρων συνιστούν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της αστυνομίας και των κρατικών μηχανισμών προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών και κυρίως να αποφευχθεί μία κατάρρευση της Συνόδου, όπως ακριβώς έγινε στο Σιάτλ το Δεκέμβρη του 1999, κατά τη Σύνοδο της Χιλιετίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ακόμη και οι ηγέτες των αμερικανικών κρατών έχουν συντονιστεί σε αυτό το πνεύμα, και τόσο ο οικοδεσπότης Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους που μετέβη τελικά στο Κεμπέκ παρά τους φόβους για ταραχές, έχουν «υψώσει λευκή σημαία», τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι εργασίες της Συνόδου είναι για «να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, για την προώθηση της ευημερίας των αμερικανικών κρατών και τη συνειδητοποίηση από όλα τα κράτη του ανθρώπινου δυναμικού και των δυνατοτήτων», όπως εκφράστηκαν οι σκοποί της Συνόδου διά στόματος του Γραμματέα του «Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών» (OAS), Ντέιβιντ Κίλγκουρ.

Επί της ουσίας θα συζητήσουν για τη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Αμερική» (FTAA) και κατά πόσο αυτή είναι πραγματοποιήσιμη, για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που οι πιέσεις εντοπίζονται στα κράτη των Ανδεων κλπ. Ουδείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα αιτήματα των διαδηλωτών για τα χρέη των κρατών του Τρίτου Κόσμου, όπου ανήκουν και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες, ούτε για την παγκοσμιοποίηση, ούτε καν φυσικά για τον «εκδημοκρατισμό», αφού και μόνο η απουσία της Κούβας, που δεν καλέστηκε ποτέ, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις τους. Για όλα αυτά τα αιτήματα έχουν αφήσει να διαπραγματευτούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, που ήδη έχουν εξαπολύσει εδώ και μέρες απίστευτο κυνηγητό και συλλήψεις κατά των διαδηλωτών αλλά και κατά της Αντισυνόδου που πραγματοποιείται.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Διαψεύσεις, επιθέσεις και ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ενταση επικρατεί, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στα ιρακινο-ιρανικά σύνορα μετά τις ανταλλαγές πληγμάτων αλλά και κατηγοριών. Παρά τις εκτενείς ανακοινώσεις της Βαγδάτης περί της κατάρριψης ενός ιρανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το βράδυ της Πέμπτης, η Τεχεράνη απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο.

Αντίθετα, υπό την αιγίδα των ιρανικών αρχών ασφαλείας, δόθηκε, χτες το πρωί, στην ιρανική πρωτεύουσα μια συνέντευξη Τύπου, 10 ανθρώπων, που δήλωσαν «μετανοημένα πρώην μέλη» της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν Χαλκ, η οποία εδρεύει στο έδαφος του Ιράκ. Οι συνεντευξιαζόμενοι ζήτησαν συγνώμη από το «ιρανικό έθνος για την προδοσία και τον πόνο που προκάλεσαν». Εντούτοις, εκπρόσωπος της οργάνωσης από το Λονδίνο, διέψευδε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν σχέση με την οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο ιρανικός στρατός είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον στρατοπέδου της οργάνωσης, εντός του Ιράκ, την οποία χαρακτήρισε «περιορισμένο αμυντικό μέτρο». Μάλιστα, αξιωματούχοι του ιρανικού στρατού άφησαν, χτες, ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες τέτοιες επιθέσεις. Από την επίθεση της Τετάρτης, σύμφωνα πάντα με ιρανικές πηγές, σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και άλλοι 23 τραυματίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ