ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1996
"Κλείνει" με νέο ψαλίδισμα

Τουλάχιστον 19,6% λιγότερα κονδύλια από τις ανάγκες που υπάρχουν, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία για το Δεκέμβρη

Σε ασφυκτική κατάσταση οδηγεί τη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση, τόσο με τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών, όσο και με την τακτική της να εγκρίνει κάθε μήνα πιστώσεις για τα λειτουργικά έξοδα των υπουργείων, σημαντικά μειωμένες, σε σχέση με τις προτάσεις και τις ανάγκες των ίδιων των υπουργείων. Ειδικά, η τελευταία κυβερνητική τακτική, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τον προσδιορισμό του ορίου πληρωμών του Δεκέμβρη 1996 για γενικές δαπάνες του δημοσίου.

Η εγκύκλιος - η οποία στάλθηκε τις προηγούμενες μέρες με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον" και την επισήμανση "εμπιστευτικό", πληροφορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου των υπουργείων, ότι μπορούν να εκδώσουν εντάλματα κατά το Δεκέμβρη 1996 μέχρι το συνολικό ποσό των 200,4 δισ. δραχμών. Το συγκεκριμένο ποσό είναι μικρότερο κατά 19,6% σε σχέση με το συνολικό ποσό των προτάσεων που είχαν κάνει για το συγκεκριμένο μήνα τα ίδια τα υπουργεία.

Από την ίδια εγκύκλιο, καθώς και τον αναλυτικό πίνακα που τη συνοδεύει σχετικά με τα ποσά που δικαιούται ξεχωριστά κάθε υπουργείο, προκύπτουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Το συνολικό ποσό που μπορούν να εισπράξουν όλα τα υπουργεία τον παραπάνω μήνα ανέρχεται σε 200,4 δισ. δρχ., έναντι 249,3 δισ. δρχ. που ήταν το προτεινόμενο ποσό των υπουργείων και τα οποία προφανώς είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους. Υπάρχει δηλαδή μία μείωση της τάξης του 19,6%.
  • Τα ποσοστά μείωσης των ποσών που τελικά θα εισπράξει κάθε υπουργείο ξεχωριστά, σε σχέση με την πρόταση που είχε κάνει, κυμαίνονται από 1,6% μέχρι 30,2%!
  • Σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τις ανάγκες τους - όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις προτάσεις - εμφανίζονται τα ποσά που αφορούν τα υπουργεία που έχουν κατεξοχήν κοινωνικό χαρακτήρα και συγκεκριμένα τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας Πολιτισμού κλπ.

Ειδικότερα:

  • Το υπουργείο Παιδείας θα πάρει για το Δεκέμβρη του 1996 ποσό 6,7 δισ. δρχ. έναντι 9,6 δισ. δρχ. (μείωση 28,8%).
  • Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας θα εισπράξει 29 δισ. δρχ. αντί 37,6 δισ. δρχ. που είχε προτείνει (μείωση 22,8%).
  • Το υπουργείο Πολιτισμού δικαιούται το πολύ 3,3 δισ. δρχ. έναντι 4,6 δισ. δρχ. που έχει ανάγκη και πρότεινε (μείωση 28,8%).
  • Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εισπράξει 14 δισ. δρχ. έναντι 16,8 δισ. δρχ. (μείωση 16,9%).
  • Μείωση κατά 30,3% εμφανίζεται στο ποσό των 800 εκατ. δρχ. που τελικά θα εισπράξει για λειτουργικά έξοδα του Δεκέμβρη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης,το οποίο είχε προτείνει ποσό 1,1 δισ. δρχ.

Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στο παραπάνω όριο δεν περιλαμβάνονται πληρωμές που αφορούν:

  • Αποδοχές, γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα, πρόσθετες παροχές, εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, συντάξεις, νοσήλια, έργα κοινού ενδιαφέροντος ΝΑΤΟ.
  • Συμψηφιστικές πληρωμές για τακτοποίηση προκαταβολών που έχουν χορηγηθεί.
  • Δαπάνες Δημοσίων Επενδύσεων που εκτελούνται μέσω Τακτικού Προϋπολογισμού.
  • Αποδοχές σε τρίτους, που διενεργούνται μέσω 24ης Δ/νσης υπ. Οικονομικών.
  • Δημόσιο Χρέος.
  • Αποδόσεις ιδίων πόρων και συνεισφορών στην ΕΟΚ.
  • Εγγυήσεις - συναλλαγματικές διαφορές.
  • Επιστροφές φόρων.
Κόλπα με το οικονομικό έτος

Εξάλλου, με άλλη εγκύκλιο που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενημερώνει όλα τα υπουργεία και τις περιφερειακές διοικήσεις, για τη νομοθετική εκείνη διάταξη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, με απόφασή του να παρατείνει την εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού ένα μήνα, για την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων και δύο μήνες για την πληρωμή των δαπανών των οποίων οι σχετικές υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η απόφαση αυτή θα εκδίδεται εντός του δεύτερου τετραμήνου του έτους, ειδικά όμως για το έτος 1996 μπορεί να εκδοθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους και θα κοινοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Από το κακό στο χειρότερο...

Στοιχεία - "σοκ" αποκαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας

Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική και ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει παντοιοτρόπως το μεγάλο κεφάλαιο, περίπου 26 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν ή βρέθηκαν στη διαδικασία πτώχευσης κάθε εργάσιμη μέρα, που περνούσε κατά το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), στο παραπάνω διάστημα έκλεισαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης συνολικά 5.242 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα δε, οι δείκτες "ασφυξίας" της αγοράς είχαν την "τιμητική" τους, αφού συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στο ποσό των 296,2 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό, εμφανίζεται, μάλιστα, αυξημένο κατά 17,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη βαθιά κρίση και αποσάθρωση - διάλυση του ιστού των μικρομεσαίων στρωμάτων της χώρας. Πρόκειται για στοιχεία - "σοκ", που αποκαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθ' υπόδειξη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, μια πολιτική, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Τα μικρομεσαία στρώματα και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό και για το 1997. Με την κατάρτιση και τη δημοσιοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφές ότι και το νέο χρόνο θα ακολουθήσει, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, την ίδια πολιτική στο όνομα της "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας στους στόχους του Μάαστριχτ.

Ιδού τα αποδεικτικά στοιχεία, για την εξέλιξη της κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια του εντεκάμηνου Γενάρης - Νοέμβρης 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 92,5 δισ. δραχμών, ποσό που παρουσίασε μικρή μείωση κατά 1,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο ποσό των 203,7 δισ. δρχ., ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Συνολικά τα "φέσια" στην αγορά ανήλθαν σε 296,2 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με πέρυσι.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση, κατεβάζοντας οριστικά ρολά, έφτασε τις 1.263, αριθμός μειωμένος κατά 1,5% συγκριτικά με το 1995.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν τον αριθμό των 3.979,αριθμός που εμφανίζεται μειωμένος κατά 10,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.

Η μείωση, που εμφανίζεται παραπάνω, στον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν οριστικά πτώχευσης, συγκριτικά με το 1995, δε σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για το χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων από δω και στο εξής. Διότι, είναι αναμενόμενο να παρατηρηθεί κάποια περίοδος λιγότερο έντονων ρυθμών, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα"λουκέτα". Είναι γνωστό ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που εφαρμόζεται από το 1990 μέχρι σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η συνέχιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της ίδιας αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, "λουκέτα" σε 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη! Η δυσοίωνη αυτή προοπτική για τη χώρα μας, αποτελεί μέρος των επιπτώσεων, που θα δημιουργήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και επιπτώσεις που θα εκδηλωθούν με κλείσιμο του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών χωρών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ