Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Από το κακό στο χειρότερο...

Στοιχεία - "σοκ" αποκαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας

Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική και ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει παντοιοτρόπως το μεγάλο κεφάλαιο, περίπου 26 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν ή βρέθηκαν στη διαδικασία πτώχευσης κάθε εργάσιμη μέρα, που περνούσε κατά το εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1996. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), στο παραπάνω διάστημα έκλεισαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης συνολικά 5.242 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα δε, οι δείκτες "ασφυξίας" της αγοράς είχαν την "τιμητική" τους, αφού συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στο ποσό των 296,2 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό, εμφανίζεται, μάλιστα, αυξημένο κατά 17,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη βαθιά κρίση και αποσάθρωση - διάλυση του ιστού των μικρομεσαίων στρωμάτων της χώρας. Πρόκειται για στοιχεία - "σοκ", που αποκαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθ' υπόδειξη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, μια πολιτική, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Τα μικρομεσαία στρώματα και όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό και για το 1997. Με την κατάρτιση και τη δημοσιοποίηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφές ότι και το νέο χρόνο θα ακολουθήσει, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, την ίδια πολιτική στο όνομα της "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας στους στόχους του Μάαστριχτ.

Ιδού τα αποδεικτικά στοιχεία, για την εξέλιξη της κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια του εντεκάμηνου Γενάρης - Νοέμβρης 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 92,5 δισ. δραχμών, ποσό που παρουσίασε μικρή μείωση κατά 1,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο ποσό των 203,7 δισ. δρχ., ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Συνολικά τα "φέσια" στην αγορά ανήλθαν σε 296,2 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,8% σε σχέση με πέρυσι.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση, κατεβάζοντας οριστικά ρολά, έφτασε τις 1.263, αριθμός μειωμένος κατά 1,5% συγκριτικά με το 1995.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν τον αριθμό των 3.979,αριθμός που εμφανίζεται μειωμένος κατά 10,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995.

Η μείωση, που εμφανίζεται παραπάνω, στον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν οριστικά πτώχευσης, συγκριτικά με το 1995, δε σημαίνει βέβαια σε καμία περίπτωση ότι διαγράφονται ευοίωνες προοπτικές για το χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων από δω και στο εξής. Διότι, είναι αναμενόμενο να παρατηρηθεί κάποια περίοδος λιγότερο έντονων ρυθμών, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα"λουκέτα". Είναι γνωστό ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που εφαρμόζεται από το 1990 μέχρι σήμερα, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η συνέχιση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της ίδιας αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, "λουκέτα" σε 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη! Η δυσοίωνη αυτή προοπτική για τη χώρα μας, αποτελεί μέρος των επιπτώσεων, που θα δημιουργήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και επιπτώσεις που θα εκδηλωθούν με κλείσιμο του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών χωρών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ