Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπόδειγμα κοινωνικής αναλγησίας

H κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης δε φαίνεται μόνο στην πράξη. Φαίνεται στα επίσημα ντοκουμέντα του κράτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις και ενισχύσεις σε ορισμένους φορείς, στην περίοδο 1995-1997 (για να μην πάμε πιο πίσω). Οπως προαναφέραμε, στη διετία αυτή καταργήθηκαν εντελώς οι επιχορηγήσεις σε δεκάδες φορείς, με συνέπεια να διαγραφεί και ο σχετικός κωδικός του φορέα από τις σελίδες του προϋπολογισμού. Σε πολλούς άλλους φορείς, έγιναν δραστικές περικοπές στα κονδύλια των επιχορηγήσεων, ενώ σε κάποιους άλλους υπήρξε αύξηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), που παραθέτουμε στον πίνακα, φαίνεται ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλους τους φορείς, αυξήθηκε στην περίοδο 1995-'97 (αν τελικά δοθούν τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί για το 1997) κατά 2,2%.Με δεδομένο, όμως, ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην παραπάνω διετία αυξήθηκε κατά 16%, προκύπτει μια πραγματική μείωση των συνολικών κονδυλίων για επιχορηγήσεις περίπου κατά 12%!

Από τα ενδεικτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτουμε, προκύπτει ότι το 1997 συγκριτικά με το 1996:

  • Προβλέπεται μηδενική ονομαστική αύξηση στα κονδύλια για επιχορηγήσεις, σε ονομαστικές τιμές, στο Κοινό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚ & Δ), στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), στον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχορηγήσεων (ΕΟΜΜΕΧ), στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στις φοιτητικές λέσχες, στη συμμετοχή της Ελλάδας στις έκτακτες δαπάνες των "ειρηνικών δυνάμεων" (σ. σ. που στην ουσία καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τα πολεμικά παιχνίδια στη Βοσνία και σε άλλες χώρες του κόσμου με στόχο την επιβολή της PAX AMERICANA"), στη UNICEF και τα επιδόματα σε οικονομικά αδύνατους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Προβλέπεται απόλυτη μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για επιχορηγήσεις στην επιτροπή δεντροστοιχιών και κήπων (σ. σ. επειδή έχουμε πολύ πράσινο), στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα για λειτουργικές δαπάνες, αλλά και για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων, στις παιδικές εξοχές, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στον ΟΟΣΑ, καθώς και στα επιδόματα των πολυτέκνων.

Στον ίδιο πίνακα που παραθέτουμε, φαίνονται τα ποσοστά αύξησης των επιχορηγήσεων στη διετία 1995-1997. Με δεδομένο ότι στη διετία έχουμε αύξηση πληθωρισμού περίπου 16%, αυτό σημαίνει ότι οι φορείς που παίρνουν αύξηση πάνω από 16% είναι κερδισμένοι.Αντίθετα οι φορείς που παίρνουν αύξηση κάτω από 16% είναι χαμένοι.

Η "κοινωνική ευαισθησία" - δηλαδή η κοινωνική αναλγησία - της κυβέρνησης φαίνεται και από το εξής: Ενώ το 1997 δίνει 380 εκατ. δραχμές για εισφορά της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (ένα από τα κέντρα του διεθνούς ιμπεριαλισμού), την ίδια χρονιά δίνει στην UNICEF (οργάνωση του ΟΗΕ που ενισχύει οικονομικά τα παιδιά σε όλο τον κόσμο με εμβόλια και τρόφιμα, για να γλιτώσουν από τη μάστιγα της πείνας) δίνει μόλις 54 εκατ. δραχμές. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, αν διαβάσει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία με τις επιχορηγήσεις σε 150 περίπου φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ