ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΙΣΠΑΝΙΑ
Γρήγορα τεστ και κατασκευή νοσοκομείου καθώς τα θύματα αυξάνονται

Ενώ οι Ισπανοί βγήκαν στα μπαλκόνια διαμαρτυρόμενοι κατά της βασιλικής οικογένειας

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η αγανάκτηση σιγοβράζει στην Ισπανία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο (Κυριακή προς Δευτέρα) αυξήθηκαν κατά 4.517 (στα 33.089) και οι νεκροί έφτασαν τους 2.206. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν μέχρι χτες 2.355 άτομα. Περισσότερο έχει χτυπηθεί η Μαδρίτη, με 10.575 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.263 θανάτους.

«Η κορύφωση είναι πιθανό να επιτευχθεί αυτήν τη βδομάδα», δήλωσε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης Φερνάντο Σιμόν.

Στο μεταξύ, από την «τακτική» των λίγων τεστ που εφαρμοζόταν στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, όσο πιο μαζικά γίνεται, κατά τα πρότυπα της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Με 640.000 γρήγορα τεστ επιδιώκει να αντισταθμίσει τον χρόνο και την ξεκάθαρη εικόνα που έχασε τις τελευταίες βδομάδες. Οι πρώτοι αποδέκτες θα είναι οι υγειονομικοί που μολύνονται καθημερινά με τον ιό και ηλικιωμένοι σε ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση, οι ισπανικές αρχές προχωρούν στη μετατροπή ενός συνεδριακού κέντρου στη Μαδρίτη σε τεράστιο νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό. Περίπου 5.500 κλίνες, μεταξύ τους και ΜΕΘ, θα τοποθετηθούν στο έκτασης 240.000 τ.μ. συνεδριακό κέντρο IFEMA, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ανάγκη νοσηλείας κατά το ερχόμενο διάστημα.

Κορόνα ...τσάο

Την Παρασκευή το απόγευμα, μόλις εμφανίστηκε ο βασιλιάς Φίλιππος κοντά στο παλάτι όπου διαμένει προκειμένου να μιλήσει στο λαό για την κατάσταση με τον κορονοϊό, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να χτυπούν κατσαρόλες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα και να φωνάζουν «κορόνα τσάο», εννοώντας τη βασιλική κορόνα.

Τα ισπανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ιστορική μέρα, σημειώνοντας ότι στη Μαδρίτη οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν δεν ήταν μόνο στις φοιτητικές ή στις εργατικές συνοικίες της πόλης, αλλά και στις πιο εύπορες και συντηρητικές συνοικίες. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν σε Καταλονία, Γαλικία, Χώρα των Βάσκων και Μαγιόρκα, ενώ περίπου 200.000 είχαν υπογράψει μέχρι την περασμένη Τετάρτη αίτημα να δοθούν χρήματα από τη βασιλική οικογένεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τον ισπανικό Τύπο να εκτιμά ότι «η κατάσταση για τη βασιλική οικογένεια έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολη».

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης και διάσωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους

Η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ, σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής τηλε-συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εκοφίν) ενώ αναμένεται να βρεθούν και στη σημερινή ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν, «αυτό θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εκοφίν επικύρωσε χτες τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι «η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας πως η απόφαση του Συμβουλίου να «ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ, τη ρήτρα γενικής διαφυγής, δίνει περισσότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης...».

Βαρέλι δίχως πάτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το σενάριο της έκδοσης ευρωομολόγου, με στόχο βέβαια την ανάληψη νέων κρατικών δανείων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί στήριξη ή διάσωση επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, στα παζάρια βρίσκεται και η αλλαγή του τρόπου «αξιοποίησης» των ταμειακών διαθεσίμων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 410 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία, προορίζονται για τις κρατικές διασώσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνέχεια του νέου πακέτου «νομισματικής πολιτικής», ύψους 750 δισ. ευρώ, προχώρησε και σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης αναφορικά με τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων που εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους. Η ΕΚΤ συστήνει ουσιαστικά στις τράπεζες να εμφανίζουν χαμηλότερες λογιστικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, προσφέροντάς τους έτσι σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση, ενόψει και της αναμενόμενης διόγκωσής τους.

«Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2020 είναι αρνητικές», σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει πτώση «τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια κρίση (που εκδηλώθηκε το 2008) ή και χειρότερη», όπως δήλωσε χτες η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών του G20.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη το 2021 και επισημαίνει ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φόβοι για κατάρρευση του συστήματος Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Φοβάμαι ότι τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν σε λίγες εβδομάδες γιατί δεν θα μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την περίθαλψη», υπογράμμισε η επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ, Μπερναντέτ Ερντμαν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε γερμανική τηλεοπτική εκπομπή.

Από τη μια, οι απαγορεύσεις στις επαφές και της κυκλοφορίας ήρθαν «όταν ήταν ήδη πολύ αργά», από την άλλη, δεν αρκούν «ώστε τα γερμανικά νοσοκομεία - τα οποία λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους - να προφυλαχθούν από καταστάσεις όπως στην Ιταλία».

Η Ερντμαν εξήγησε πως «ήδη σήμερα επικρατεί έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία» και αναφέρθηκε στις συνέπειες της πολιτικής στην Υγεία τα τελευταία 20 χρόνια: Το 2018, έγγραφο της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής ανέφερε ότι «ο αριθμός των νοσοκομείων μειώνεται σταθερά». Μεταξύ 1991 και 2017 ο αριθμός των νοσοκομείων στη Γερμανία μειώθηκε από 2.411 σε 1.942 - σχεδόν 1 στα 5 έκλεισε. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών μειώθηκε κατά 25% την ίδια περίοδο.

Η ίδια επισημαίνει πως ο προστατευτικός εξοπλισμός στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ επαρκεί για μια βδομάδα.

Μέχρι χτες το απόγευμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 27.000 και οι νεκροί ανέρχονταν σε 109. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, «η επιδημία συνεχίζει να αυξάνεται» αν και η εκθετικά αυξανόμενη καμπύλη της εξάπλωσης δείχνει ελαφρά μείωση. Ωστόσο, υπογράμμισε, η σταθεροποίηση αυτής της τάσης θα επαληθευτεί αργότερα μέσα στη βδομάδα.

Νέα κυβερνητικά μέτρα

Την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε - μετά από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων - αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα». Στο μεταξύ, από την Κυριακή το βράδυ η καγκελάριος βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι της καθώς ο γιατρός της βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι μετά το τεστ η ίδια βγήκε αρνητική.

Επίσης, μετά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε πως μετά από έξι χρόνια χωρίς νέο χρέος («μαύρο μηδέν») η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με νέο χρέος περίπου 156 δισ. ευρώ. Θα στηριχτούν επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις και δομές Υγείας, ενοικιαστές κ.λπ. Ιδιαίτερα για τις κλινικές και τα νοσοκομεία το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως οι κλινικές θα πάρουν 560 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας που χάθηκε επειδή ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις! Επιπλέον, οι κλινικές θα λάβουν 50.000 ευρώ ανά κρεβάτι ΜΕΘ που θα δημιουργούν - αντί για 30.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο - στην προσπάθεια να διπλασιαστούν τα κρεβάτια ΜΕΘ της χώρας σε τουλάχιστον 56.000. Η ημερήσια τιμή νοσηλείας ορίστηκε στα 185 ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή πριμοδοτείται ο ιδιωτικός τομέας και ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο στο εγγύς μέλλον.

KΟΥBA
Δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Την ώρα που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (και στη χώρα μας) με την πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτονται η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, όσο περίπου και η Ελλάδα, που βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπη για πάνω από 60 χρόνια με το εμπάργκο των ΗΠΑ, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Η Κούβα διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Η πολύ σημαντική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ. Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής.

Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, με γνωστότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών το αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Αλφα 2b, μια παραλλαγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που υπάρχει από το 1960 και εξελίχθηκε, το οποίο, όπως έδειξε η εμπειρία της Κίνας, είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορονοϊό, γιατί κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων.

Η Κούβα επίσης έδωσε βοήθεια στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο λόγω της ύπαρξης ασθενών με κορονοϊό σε αυτό. Ετσι βοήθησε στον απεγκλωβισμό 1.000 περίπου επιβατών που επέστρεψαν με ασφάλεια αεροπορικώς στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Κούβα έχει προωθήσει αποστολές γιατρών, λοιμωξιολόγων και νοσηλευτών στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, ενώ ανταποκρίθηκε με την παροχή βοήθειας και στη βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό βόρεια περιοχή της Ιταλίας, Λομβαρδία, όπου έχουν μεταβεί 52 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμοι μαζί με συναδέλφους τους από την Κίνα και τη Ρωσία. Ολα αυτά τα χρόνια η Κούβα πρωτοστατεί στη διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς με τη διάθεση ιατρικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ