Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Γρήγορα τεστ και κατασκευή νοσοκομείου καθώς τα θύματα αυξάνονται

Ενώ οι Ισπανοί βγήκαν στα μπαλκόνια διαμαρτυρόμενοι κατά της βασιλικής οικογένειας

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η αγανάκτηση σιγοβράζει στην Ισπανία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο (Κυριακή προς Δευτέρα) αυξήθηκαν κατά 4.517 (στα 33.089) και οι νεκροί έφτασαν τους 2.206. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν μέχρι χτες 2.355 άτομα. Περισσότερο έχει χτυπηθεί η Μαδρίτη, με 10.575 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.263 θανάτους.

«Η κορύφωση είναι πιθανό να επιτευχθεί αυτήν τη βδομάδα», δήλωσε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης Φερνάντο Σιμόν.

Στο μεταξύ, από την «τακτική» των λίγων τεστ που εφαρμοζόταν στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, όσο πιο μαζικά γίνεται, κατά τα πρότυπα της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Με 640.000 γρήγορα τεστ επιδιώκει να αντισταθμίσει τον χρόνο και την ξεκάθαρη εικόνα που έχασε τις τελευταίες βδομάδες. Οι πρώτοι αποδέκτες θα είναι οι υγειονομικοί που μολύνονται καθημερινά με τον ιό και ηλικιωμένοι σε ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση, οι ισπανικές αρχές προχωρούν στη μετατροπή ενός συνεδριακού κέντρου στη Μαδρίτη σε τεράστιο νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό. Περίπου 5.500 κλίνες, μεταξύ τους και ΜΕΘ, θα τοποθετηθούν στο έκτασης 240.000 τ.μ. συνεδριακό κέντρο IFEMA, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ανάγκη νοσηλείας κατά το ερχόμενο διάστημα.

Κορόνα ...τσάο

Την Παρασκευή το απόγευμα, μόλις εμφανίστηκε ο βασιλιάς Φίλιππος κοντά στο παλάτι όπου διαμένει προκειμένου να μιλήσει στο λαό για την κατάσταση με τον κορονοϊό, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να χτυπούν κατσαρόλες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα και να φωνάζουν «κορόνα τσάο», εννοώντας τη βασιλική κορόνα.

Τα ισπανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ιστορική μέρα, σημειώνοντας ότι στη Μαδρίτη οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν δεν ήταν μόνο στις φοιτητικές ή στις εργατικές συνοικίες της πόλης, αλλά και στις πιο εύπορες και συντηρητικές συνοικίες. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν σε Καταλονία, Γαλικία, Χώρα των Βάσκων και Μαγιόρκα, ενώ περίπου 200.000 είχαν υπογράψει μέχρι την περασμένη Τετάρτη αίτημα να δοθούν χρήματα από τη βασιλική οικογένεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τον ισπανικό Τύπο να εκτιμά ότι «η κατάσταση για τη βασιλική οικογένεια έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ