Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Επεισόδια, υπερπτήσεις και στο βάθος «διευθετήσεις»

Νέος γύρος επεισοδίων έλαβε χώρα την Κυριακή στο φυλάκιο Καστανιών του Εβρου, ως «συμπλήρωμα» των ευρωτουρκικών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επιβεβαίωσε και το χτεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, από τις 11.30 το πρωί της Κυριακής και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και καπνογόνων, σε επεισόδια στα οποία συμμετείχαν ενεργά άνδρες της τουρκικής αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής.

Την ίδια ώρα, μετά την ανάπτυξη την περασμένη βδομάδα 8 τεθωρακισμένων οχημάτων υπό την ευθύνη της αστυνομίας, στην περιοχή προστέθηκε ένα ακόμα μέσο του στρατού, που μεταφέρθηκε πρόσφατα από την Ξάνθη στον Εβρο, του πυροσβεστικού άρματος «ΔΑΥΙΔ», το οποίο εκτόξευσε νερό με πίεση προς την τουρκική πλευρά του φράχτη. Πρόκειται για ένα από τα τρία τέτοια άρματα που διαθέτει ο στρατός, το οποίο είναι ένα διασκευασμένο, από το προσωπικό του 304 ΠΕΒ (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης) στο Βελεστίνο, άρμα «Leopard-1A5» μάχης, με χωρητικότητα δεξαμενής 12,5 τόνων νερού και εμβέλεια ρίψης με το «κανόνι» του τα 35 μέτρα.

Στο μεταξύ χτες στο Αιγαίο υπήρξε σωρεία υπερπτήσεων και παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 12 τουρκικά «F-16», τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 6 εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι, Οινούσσες, αλλά και τις ΒΑ ακτές της Χίου. Σημειώθηκαν και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

«Συστάσεις» από ΟΗΕ και «σκέψεις» για ενεργότερο ρόλο της Frontex

Την ίδια ώρα «συστάσεις» και προς τις δύο «πλευρές» απευθύνουν τα Ηνωμένα Εθνη με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και ευρύτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο και δείχνοντας προς τη μεριά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε πως «οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο».

Παράλληλα, ο Μπαλούτς σημείωσε ότι το προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης καλεί τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και το άρθρο των Κ. Σημίτη και Π. Κ. Ιωακειμίδη στο «Βήμα της Κυριακής», ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, οι δυο ζητάνε στα πλαίσια μιας «νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση» μια «πρώτη εξέταση των υποψηφίων για άσυλο» να γίνεται στη χώρα εισόδου από τη Frontex, και στο πλαίσιο μιας νέας Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ «να επιδιωχθεί η συγκατάθεση της Τουρκίας για τη δραστηριοποίηση της Frontex στα χωρικά της ύδατα», αναλαμβάνοντας δηλαδή ενεργότερο ρόλο «επιδιαιτητή» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ