Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» τα ελλιπέστατα μέτρα

Επαναλαμβάνοντας το «αφήγημα» της «επιχειρησιακής ετοιμότητας», το οποίο θρυμματίζεται καθημερινά στην επικίνδυνη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική του «κόστους - οφέλους», η κυβέρνηση μετατοπίζει στο λαό την ευθύνη για να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στην επιδημία.

«Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας (...) να συνεχίσει να αντέχει», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαφημίζοντας τις προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων στην Υγεία και μάλιστα με ημερομηνία λήξης.

Ο υπουργός παρουσίασε περίπου ως ...κοσμογονία ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση άνοιξε μόλις 20 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ από τα 120 κλειστά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τους ιδιώτες για την αξιοποίηση ενός μικρού τμήματος των ΜΕΘ. «Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ», όταν χρειάζονται πάνω από 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες μόνο ανάγκες κι άλλες τόσες ΜΑΦ.

«Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158», είπε ο υπουργός. Μόνο που δεν πρόκειται για νέα κρεβάτια, αφού πάρθηκαν από καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και ανθρώπους με άλλες σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, ενώ σήμερα οι χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και οι ευπαθείς ομάδες είναι «στον αέρα».

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει 2 δισ. ευρώ βοήθημα στους επιχειρηματίες και τροποποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό, «ενισχύοντας» τα δημόσια νοσοκομεία με 75,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός τους περικόπηκε κατά 100 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 17 και προστέθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 695. Σημείωσε ότι 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 35 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά για την ώρα «είμαστε εντός των προβλέψεών μας» (εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 8 με 10 χιλιάδες άνθρωποι). Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για διάφορες πτυχές της πανδημίας και ότι «χρειαζόμαστε χρόνο, δεδομένα, θεραπείες και εμβόλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ