Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέσα ατομικής προστασίας

Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των υγειονομικών ενώ περισσότεροι από 300 έχουν ήδη εκτεθεί στον κορονοϊό

Η έκθεση των υγειονομικών στον κορονοϊό αυξάνει τα κενά στα νοσοκομεία και αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας
Η έκθεση των υγειονομικών στον κορονοϊό αυξάνει τα κενά στα νοσοκομεία και αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας
«Τελείως απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας από τους υγειονομικούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο EOΔΥ με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/03, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του στις 21/03, εξέδωσε οδηγίες "για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων".

Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί τελείως απαράδεκτες τις "οδηγίες" από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνονται "αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή".

Με αυτόν τον τρόπο: Εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές. Αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Στην παρούσα φάση, όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα. Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει».

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση ισχυριζόταν σε όλους τους τόνους πως έχει εξασφαλίσει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για όλους τους υγειονομικούς. Πριν από λίγες μέρες έκανε λόγο για επάρκεια και βάφτιζε «λελογισμένη χρήση» την παροχή του εξοπλισμού με το σταγονόμετρο.

Σήμερα, όμως, πάνω από 300 υγειονομικοί έχουν εκτεθεί στον ιό, επιβεβαιώνοντας τις συνέπειες από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μέσων προστασίας, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Αντιεπιστημονικές «εκπτώσεις» σε στοιχειώδη μέσα

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», «χτες βράδυ ψάχναμε για μάσκες, προστατευτικές στολές. Αύριο δεν θα υπάρχει τίποτα. Αποκορύφωμα κοροϊδίας, η χορήγηση στα τμήματα προστατευτικών στολών από την επιδημία του SARS το 2004, που έχουν λήξει και είναι ακατάλληλες για χρήση», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, οι ελλείψεις σε ΜΑΠ είναι τραγικές. Ο αριθμός των FFP-2 και FFP-3 μασκών που προσφέρουν προστασία είναι πεπερασμένος, το απόθεμα είναι 250 μάσκες, με ρυθμό κατανάλωσης 100/μέρα, που αναμένεται μέχρι αύριο το αργότερο να μηδενιστεί. Η «λύση» που δόθηκε είναι η αποψίλωση - μετά από αυτήν του προσωπικού - και των ΜΑΠ από άλλα νοσοκομεία, όπου εκεί οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς υλικά.

Στο Νοσοκομείο της Κω τα ΜΑΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αλλά ακόμη κι αν ήταν επαρκή, στο νοσοκομείο, που εξυπηρετεί και τα μικρότερα νησιά, δεν υπάρχει καν μόνιμος πνευμονολόγος, ενώ υπάρχει μόνο μία παιδίατρος.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «η ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, μέτρων προστασίας των εργαζομένων και οι αντίστοιχες οδηγίες για παροχή υλικού με το σταγονόμετρο αποτελούν πιθανό παράγοντα επέκτασης της διασποράς του ιού σε μέρος του προσωπικού και ασθενών, που ήρθε σε επαφή με τη συνάδελφο. Δυστυχώς οι τηλεοπτικές αναγγελίες του προέδρου του Συλλόγου για κοντέινερ με υλικό από την 6η ΥΠΕ μεταφράστηκε σε μερικές παλέτες υγειονομικού υλικού, που ουσιαστικά αντικαθιστά το υλικό που έστειλε το ΠΓΝΙ στο ΠΓΝ Ρίου», καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία, είναι σε έλλειψη οι μάσκες FFP3, που είναι απαραίτητες για την υγεία τους καθώς έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλεύονται είτε στη ΜΕΘ είτε στην Παθολογική Κλινική.

Τις τελευταίες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να εφοδιάζει γιατρούς και νοσηλευτές με τις ειδικές στολές για την προστασία τους, έχει προμηθευτεί απλές στολές για βαφείς, καθαριστές και κηπουρούς (!) που είναι παντελώς ακατάλληλες, καθώς, όπως λένε οι εργαζόμενοι, τρυπάνε αμέσως και περνάνε νερό και υγρά. Η διοίκηση επικαλέστηκε την έλλειψη των αναγκαίων υλικών στην αγορά. Ηδη τις φορούν τις τελευταίες μέρες νοσηλευτές και γιατροί στην Παθολογική Κλινική.

Τον κίνδυνο να μείνουν από Μέσα Ατομικής Προστασίας επιβεβαιώνει και η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωση - «οδηγία» που εξέδωσε στις 18 Μάρτη, με την οποία αφού ενημερώνει ότι «η έλλειψη ΜΑΠ διαφαίνεται ήδη στο νοσοκομείο» καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν ορθολογική χρήση για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών.

Προβληματική είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ελλείψεις παρατηρούνται σε πλαστικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, χειρουργικές ποδιές, γκέτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εφημερίας του προσωπικού και δεν αλλάζουν μετά από 2 - 3 ώρες, όπως θα έπρεπε.

Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αγοράζουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) ενώ δεν υπάρχει ούτε οινόπνευμα σε επάρκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ