Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού για τους ανθρώπους του μόχθου

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού

Η εξελισσόμενη πραγματικότητα με την πανδημία του κορονοϊού και τις δραματικές της συνέπειες αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο ότι αυτό το σύστημα «νοσεί» βαθιά.

Οι υγειονομικοί απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσο εφοδιασμό τους με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας. Να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, στην επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, σε έκτακτες μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση τους αγνοεί.

Η πανδημία Covid-19, έγραφε ο «Ριζοσπάστης», αναδεικνύει:

  • Τη «γύμνια» των δημόσιων συστημάτων Υγείας ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, προς όφελος της εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας, και τη δυναμική επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
  • Πως η καπιταλιστική αναρχία στην παραγωγή αδυνατεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.
  • Πως ακόμη κι αυτό το εμβόλιο μπορεί να είναι αντικείμενο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
  • Πως εκατομμύρια άνθρωποι το επόμενο διάστημα θα κινδυνέψουν να χάσουν την εργασία τους, εξαιτίας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπιταλιστική οικονομία κινείται στη βάση του κέρδους των λίγων, που βλέπουν αυτά τα κέρδη να συρρικνώνονται και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των πολλών. Αλλωστε, εντείνεται η επίθεση σε εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα με αφορμή τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση την οποία αποδίδουν στον κορονοϊό, ενώ οφείλεται στην καπιταλιστική οικονομία και την υπερσυσσώρευση, στο όνομα διατήρησης και ενίσχυσης των κερδών.

Η μελέτη της πείρας του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες είναι πολύτιμη. Τα ισχυρά συστήματα Υγείας, το βάρος που δόθηκε στην Πρόληψη, στην Προαγωγή, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στα σύγχρονα, καλά χρηματοδοτούμενα και στελεχωμένα νοσοκομεία, τονίζουν τα πλεονεκτήματα της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης και του κεντρικού σχεδιασμού, της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που είναι αναγκαία και ικανή να βγάλει τους εργαζόμενους από το «σαράκι» του καπιταλισμού και των αδιεξόδων του.

Αναδεικνύονται η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την ολόπλευρη αξιοποίηση επιστημονικών δυνατοτήτων για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας και συνολικότερα. Αναδεικνύεται η υπεροχή του σοσιαλισμού για την ολόπλευρη αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων και δυνατοτήτων για την αναλογική κάλυψη λαϊκών αναγκών, πολύ περισσότερο όταν απαιτούνται επαγρύπνηση και συλλογική, οργανωμένη απόκριση σε κινδύνους όπως η εξελισσόμενη πανδημία.

Με όλα αυτά μπορεί καθένας να γνωριστεί διαβάζοντας και μελετώντας την μπροσούρα «ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», που κυκλοφόρησε για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην ΕΣΣΔ η Υγεία παρεχόταν ως κοινωνικό αγαθό σε όλα τα μέλη της κοινωνίας ισότιμα. Παρεχόταν ως προϋπόθεση για την πλήρη ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ισορροπίας του ανθρώπου, που εξαρτιόταν από τις συνθήκες εργασίας και ζωής, τις συνολικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες, δηλαδή όλους τους παράγοντες που απαιτούν μέτρα για την Πρωτογενή Πρόληψη. Η ΕΣΣΔ κατείχε την πρώτη θέση στον κόσμο στην εκπαίδευση γιατρών, φαρμακοποιών και μεσαίων υγειονομικών στελεχών.

Ανέπτυσσε συνεχώς ένα πλατύ δίκτυο πολυκλινικών, πολυϊατρείων, εξωτερικών ιατρείων, εργαστηρίων, που παρείχαν δωρεάν εξειδικευμένη και άρτια ιατρική περίθαλψη, και στηριζόταν στην αρχή της επιτόπιας εξυπηρέτησης.

Υπήρχε γενική, ιατρική παρακολούθηση του πληθυσμού τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά, δηλαδή προληπτική ιατρική. Οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως και οι ετήσιες για την έγκαιρη διαπίστωση ασθενειών, ήταν γενικευμένες, τόσο των υγιών ανθρώπων όσο και των ασθενών με χρόνιες ασθένειες.

Καθένας μελετώντας μπορεί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για τα δύο συστήματα και την ανωτερότητα του σοσιαλισμού για τους ανθρώπους του μόχθου.

Τα υπόλοιπα αναλυτικά στην μπροσούρα, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το e-shop της «Σύγχρονης Εποχής» (www.sep.gr).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ