Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης και διάσωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους

Η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ, σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής τηλε-συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εκοφίν) ενώ αναμένεται να βρεθούν και στη σημερινή ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν, «αυτό θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εκοφίν επικύρωσε χτες τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι «η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας πως η απόφαση του Συμβουλίου να «ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ, τη ρήτρα γενικής διαφυγής, δίνει περισσότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης...».

Βαρέλι δίχως πάτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το σενάριο της έκδοσης ευρωομολόγου, με στόχο βέβαια την ανάληψη νέων κρατικών δανείων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί στήριξη ή διάσωση επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, στα παζάρια βρίσκεται και η αλλαγή του τρόπου «αξιοποίησης» των ταμειακών διαθεσίμων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 410 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία, προορίζονται για τις κρατικές διασώσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνέχεια του νέου πακέτου «νομισματικής πολιτικής», ύψους 750 δισ. ευρώ, προχώρησε και σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης αναφορικά με τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων που εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους. Η ΕΚΤ συστήνει ουσιαστικά στις τράπεζες να εμφανίζουν χαμηλότερες λογιστικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, προσφέροντάς τους έτσι σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση, ενόψει και της αναμενόμενης διόγκωσής τους.

«Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2020 είναι αρνητικές», σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει πτώση «τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια κρίση (που εκδηλώθηκε το 2008) ή και χειρότερη», όπως δήλωσε χτες η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών του G20.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη το 2021 και επισημαίνει ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ