Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προστρέχει στην εθελοντική προσφορά στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων

Να αξιοποιήσει τη διάθεση για εθελοντική προσφορά για να «καλύψει» τις μεγάλες ανάγκες στα νοσοκομεία, αφού οι προσλήψεις και τα «έκτακτα» κονδύλια που ανακοίνωσε σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν μπροστά στην αναμενόμενη κλιμάκωση της επιδημίας το επόμενο διάστημα, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε μια πλατφόρμα για εθελοντική δουλειά σε διοικητικά και τεχνικά πόστα, καθώς και για εθελοντική προσφορά από φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες της Υγείας κ.ά.

«Δεν περισσεύει κανένας», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, αλλά δεν είπε κουβέντα για την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος στον δημόσιο τομέα της Υγείας, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση σε μέσα και υποδομές, στη βάση των επιστημονικά τεκμηριωμένων αιτημάτων που προβάλλουν οι υγειονομικοί. Κουβέντα δεν είπε βέβαια και για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με όλο το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τις υποδομές που διαθέτει.

Η διάθεση για προσφορά που εκφράζουν χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι επιστήμονες της Υγείας, η επιθυμία τους να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εν ενεργεία συναδέλφων τους, να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούν από την «επιδημία» μιας πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν την προσφορά.

Αλλωστε, στο έδαφος της σημερινής κατάστασης στην Υγεία, ακόμα και αυτή η εθελοντική προσφορά «θα βρίσκει τοίχο» και θα είναι αναποτελεσματική, στο βαθμό που δεν εντάσσεται σε ένα κεντρικό και ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το οποίο θα συνοδεύεται κι απ' την ανάλογη στήριξη με μέσα και υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και από εκείνους τους λίγους που προσλήφθηκαν τις τελευταίες μέρες, ήδη κάποιοι παραιτούνται γιατί τους πέταξαν κατευθείαν «στα βαθιά», να αντιμετωπίζουν σοβαρά κρούσματα κορονοϊού, χωρίς να έχουν προηγηθεί η σχετική εκπαίδευση και η κατάλληλη κατανομή τους.

Οι εθελοντές, που καλεί η κυβέρνηση να βοηθήσουν, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη με τα ελλιπή μέσα προστασίας που δουλεύουν σήμερα και οι εν ενεργεία υγειονομικοί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, με τις άδειες των 7 αντί των 14 ημερών σε περίπτωση που εκτεθούν στον ιό και πάει λέγοντας.

Την ίδια ώρα, ένα έμπειρο υγειονομικό δυναμικό, που απαρτίζεται από άνεργους, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς της ιδιωτικής Υγείας μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί στη ζυγαριά βαραίνει το «κόστος» που έχουν οι προσλήψεις για το κράτος και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τους επιχειρηματίες της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ