Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβάλλουν συνθήκες συνωστισμού σε κλάδους και χώρους δουλειάς με κριτήριο το κέρδος

Το επικίνδυνο παζλ συμπληρώνουν τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας σε πολλούς εργασιακούς χώρους

EUROKINISSI

Σε χτυπητή αντίθεση με τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την κυκλοφορία βρίσκεται η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς.

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση κυκλοφορίας για την «αποφυγή του συγχρωτισμού» και επιμένει να μιλά σχεδόν αποκλειστικά περί «ατομικής ευθύνης», επιτρέπει στη μεγαλοεργοδοσία, ανάλογα με τα συμφέροντά της στον κάθε κλάδο και με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη της, να απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους τον έναν δίπλα στον άλλον, χωρίς την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, με ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό.

Σωματεία και εργαζόμενοι καταγγέλλουν σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες συνωστισμού σε εργοστάσια, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες, εργοτάξια κ.α., συνωστισμό σε εταιρικά λεωφορεία για τη μετακίνησή τους, μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταξύ διαφορετικών κτιρίων των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά., ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας ακόμα και στους εργαζόμενους που δουλεύουν στο «μάτι του κυκλώνα», όπως είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα νοσοκομεία και τα σχολεία, υποχρέωση να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα μέσα εργασίας (π.χ. πληκτρολόγια, ακουστικά κ.τ.λ.), μετανάστες εργαζόμενοι να αναγκάζονται να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες εντός των εγκαταστάσεων που δουλεύουν κ.ά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, στις ώρες αιχμής, κατά τη μετακίνηση προς και από τη δουλειά, δεκάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να βρίσκονται στο ίδιο όχημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, μέσα από τις καταγγελίες τους και τις παρεμβάσεις τους, σωματεία και εργαζόμενοι υποχρεώνουν την εργοδοσία στη λήψη μέτρων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη απέναντι στο κλίμα «σιωπητηρίου» που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδότες να υπάρξει επαγρύπνηση, παρέμβαση των συνδικάτων και των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους, συνολικότερα για την υγεία του λαού.

Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής

Χαρακτηριστική για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, οι οποίες απαντιούνται μόνο μετά από παρεμβάσεις σωματείων και εργαζομένων, είναι η επιστολή που δημοσιοποίησε εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο: «Σε καιρό πανδημίας στο συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο, εργαζόμαστε πάνω από 600 εργαζόμενοι με κοινόχρηστους υπολογιστές και σε πολλές περιπτώσεις και κοινόχρηστα ακουστικά! Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάνε για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων όταν μέσα σε τέτοιους χώρους δουλειάς στοιβαζόμαστε εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε κτίρια που ούτε πριν δεν τηρούσαν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πόσο μάλλον τώρα σε καιρό πανδημίας (...) Τολμάνε να μας λένε ότι προσπαθούν και ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους όταν σαν μέτρο πρόληψης σε ένα κτίριο με 600 εργαζόμενους αποκαλούν την ύπαρξη 3 αντισηπτικών. Οταν για 600 εργαζόμενους υπάρχει στο κτίριο μία καθαρίστρια!».

Στη «Vodafone» λήφθηκαν μέτρα μόλις στο τέλος της βδομάδας που πέρασε και μόνο εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων και του Σωματείου Εργαζομένων «Vodafone-360 Connect» και λοιπών θυγατρικών». Η εργοδοτική ασυδοσία χτύπησε κόκκινο όταν στοίβαξε τους εργαζόμενους τριών κτιρίων σε ένα (Ρέντη), ενώ οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ακουστικά. Η εργοδοσία μπροστά στις αντιδράσεις πήρε μέτρα και αποσυμφόρησε τους χώρους δουλειάς.

Το κλαδικό Σωματείο (ΣΕΤΗΠ) και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και στην «Teleperfomance» οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε άλλα μέτρα προστασίας. Σε επιστολή εργαζόμενου για τις συνθήκες που επικρατούν αναφέρεται ότι η εταιρεία απασχολεί 8.000 εργαζόμενους, στα περισσότερα τμήματα οι υπολογιστές είναι κοινόχρηστοι, σε έναν όροφο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 100 άτομα...

Στον ΟΤΕ η εργοδοσία στέλνει τους τεχνικούς πεδίου να επισκέπτονται τα σπίτια των πελατών με ανεπαρκή μέσα προστασίας, μεταξύ των οποίων και μια μάσκα που ο κατασκευαστής της αναφέρει ότι είναι μιας χρήσης η εργοδοσία λέει στους εργαζόμενους ότι μπορεί να την επαναχρησιμοποιούν αφού πρώτα την αερίζουν το βράδυ! Μεταφέροντας την ευθύνη στους τεχνικούς, μάλιστα, η εργοδοσία έδωσε οδηγία να κρίνουν οι ίδιοι αν ο πελάτης δείχνει ότι νοσεί ή όχι και ανάλογα να πράξουν! Αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων έρχονται και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στα εμπορικά καταστήματα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη προστατευτικά τζάμια.

Στο Χρηματοπιστωτικό

Αντίστοιχες καταγγελίες έρχονται για τα τηλεφωνικά κέντρα και για καταστήματα τραπεζών.

Για παράδειγμα στη «First Data» υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων στις ώρες που η μία βάρδια σταυρώνει με την άλλη. Επίσης, στη «First Data» και την PDS γίνεται κοινή χρήση πληκτρολογίων. Ακόμα συνωστισμός επικρατεί σε καταστήματα των τραπεζών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data» επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα σωματεία μας είναι πολλές. Μέσα αλλά κυρίως και έξω από πολλά καταστήματα τραπεζών υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, πρόβλημα που τις επόμενες μέρες λόγω των συντάξεων θα γιγαντωθεί. Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων. Σε ορισμένες εταιρείες του κλάδου, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (αντισηπτικά, γάντια, μάσκα) και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους τα ίδια μέσα για την εργασία τους (ακουστικό, πληκτρολόγιο κ.ά.), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για στοιβαγμένους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις. Απαιτούμε άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους».

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας καταγγέλλει ότι σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η παραγωγική διαδικασία υποχρεώνονται σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως στα πτηνοσφαγεία της «Μιμίκος» (όμιλος Φιλίππου), της «Αγροζωής» (θυγατρική της «Πίνδος»), των εταιρειών «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Μαζαράκι - Σκαλέζα» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ), στην επιχείρηση «ΠΑΛΛΙΡΟΙΑ», σε συγκεκριμένες εργασίες (εμβολιαστής ψαριών κ.ά.) στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπως στον κολοσσό της «Ανδρομέδα» (πρώην «Νηρέας - Σελόντα») που λειτουργεί στην περιοχή, στην «Elbisco» («Αλλατίνη»).

Επιπλέον συνωστισμός υπάρχει σε λεωφορεία εταιρειών που μεταφέρουν τους εργαζόμενους προς και από την εργασία. Το ίδιο καταγγέλλεται για το πολυεθνικό μονοπώλιο της «General Mills», για την «Bake Hellas» κ.ά.

Από τις πλέον τραγικές περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, σε μεγάλες μονάδες εκτροφής ζώων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, οι οποίοι διαμένουν εντός των εγκαταστάσεων κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Είναι χαρακτηριστική επίσης η περίπτωση μεγάλου εργοστασίου στα Οινόφυτα, όπου η διοίκηση είχε προχωρήσει στην απολύμανση μόνο των γραφείων και όχι των υπόλοιπων εγκαταστάσεων παραγωγής. Χρειάστηκε η επίμονη παρέμβαση του Σωματείου για να γίνει απολύμανση στον υπόλοιπο χώρο του εργοστασίου.

Αντίστοιχα, σε επιχείρηση νωπών τροφίμων στη Χαλκίδα, όπου η διοίκηση καλούσε τους εργαζόμενους να «λύσουν» οι ίδιοι μέτρα υγιεινής και προστασίας, χρειάστηκε η παρέμβαση συνδικαλιστή για να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα να προσληφθεί καθαρίστρια.

Καταγγέλλεται επίσης ότι σε αρκετά εργοστάσια η καθαριότητα των αποδυτηρίων και των τουαλετών γίνεται από εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού, τα οποία δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα τις μέρες αυτές οι χώροι να παραμένουν χωρίς καθαρισμό.

Ανάλογες είναι οι καταγγελίες του κλαδικού Συνδικάτου νομού Ιωαννίνων για τα πτηνοσφαγεία των επιχειρήσεων «Νιτσιάκος» και «Πίνδος». Και εκεί δεν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ υπάρχει συνωστισμός και στα εταιρικά λεωφορεία.

Στην Πέλλα και την Ημαθία, στα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να συνωστίζονται στα τμήματα κομποστοποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, χωρίς να τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να τηρούνται κυρίως οι αποστάσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μετά από παρεμβάσεις του κλαδικού Συνδικάτου Ημαθίας - Πέλλας προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και την αποκάλυψη των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, οι επιχειρήσεις άρχισαν να λαμβάνουν κάποια μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Αρχισαν να κάνουν απολυμάνσεις, να παρέχουν μάσκες και γάντια στους εργαζόμενους, ενώ επιχειρώντας να ρίξουν το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους, ισχυρίστηκαν ότι είναι... δική τους ευθύνη να τηρούν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους.

Καταγγελία για συνωστισμό εργαζομένων σε ορισμένα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας έρχεται και από το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ».

Σε άλλα εργοστάσια

Καταγγελίες έρχονται για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε μια σειρά από εργοστάσια άλλων κλάδων.

Σε επιστολή του για τις συνθήκες στην επιχείρηση «BIC», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρει ότι την προηγούμενη βδομάδα πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως «σε μηχανές συσκευασίας οι συνάδελφοι εργάζονται σε πολύ μικρές αποστάσεις σε σχέση με την οδηγία του ΕΟΔΥ και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, κ.τ.λ.)».

Το Συνδικάτο ζητά να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να παρέχονται τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Ακόμα ζητά να γίνονται συχνές και τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εταιρείας αλλά και στις μηχανές παραγωγής από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το ΚΚΕ κατέθεσε την επιστολή του Σωματείου ως Αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε μέτρα στους χώρους δουλειάς! (2022-01-12 00:00:00.0)
Τραγική επιβεβαίωση των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» υπερδιάδοσης του ιού (2021-02-23 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (2020-08-28 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη (2020-04-11 00:00:00.0)
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας (2020-04-04 00:00:00.0)
Μέτρα με κριτήριο τα κέρδη και όχι την προστασία της υγείας (2020-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ