Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μέτρα με κριτήριο τα κέρδη και όχι την προστασία της υγείας

Και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με την ΕΣΑΚ Εργαζομένων να καταγγέλλει π.χ. την εργοδοσία της Alpha Bank, που δεν έχει φροντίσει για την απολύμανση των χώρων εργασίας, αφήνει την εφαρμογή του μέτρου προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας στους διευθυντές των καταστημάτων κ.ο.κ. Στις Διευθύνσεις, εργαζόμενοι γονείς με παιδιά, αντί για την «άδεια ειδικού σκοπού», εξαναγκάζονται σε εργασία από απόσταση. Απέναντι σε όλα αυτά, η ηγεσία του Συλλόγου δεν κάνει τίποτα για «να πιέσει αποφασιστικά την τράπεζα προκειμένου να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας».

Στοίβαγμα εργαζομένων καταγγέλλει στην FPS (θυγατρική της Eurobank) το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, με χαρακτηριστικό το «ότι στον όροφο της παραγωγής σε μια μόνο αίθουσα στοιβάζονται 220 εργαζόμενοι, με την "ατομική" ευθύνη που έχει ο καθένας να φορά μάσκα, γάντια και να απολυμαίνει τακτικά τα χέρια του με αντισηπτικά υγρά».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι δεν αρκεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (4 ώρες ο ένας και 4 ο άλλος...), μιας και στο ίδιο 8ωρο έρχονται στην αίθουσα εκατοντάδες συνάδελφοι, ούτε η απολύμανση του κτιρίου μια φορά τη βδομάδα. Απαιτεί από την FPS και τη Eurobank άμεση αποσυμφόρηση, μεταφορά των εργαζομένων σε άλλα κτίρια και παροχή ατομικών ειδών προστασίας.

Ανεπαρκή μέτρα και όργια εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Το Σωματείο αναδεικνύει και άλλα σοβαρά προβλήματα, τα οποία καθιστούν ανεπαρκή τα όποια μέτρα παίρνονται: Στα ταμεία των τραπεζών οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες καθημερινά, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί τζάμια προστασίας, δεν υπάρχουν αντισηπτικά δίπλα σε κάθε ταμείο, η απόσταση του ενός ταμείου με το άλλο δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

Ιδια κατάσταση συνωστισμού και μη απολύμανσης επικρατεί στα call center και τις μεγάλες υπηρεσίες. Εργαζόμενοι καλούνται να παίρνουν τηλέφωνα από το σπίτι, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων πελατών. Τα ωράρια είναι ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι υποχρεούνται ακόμα κι όταν πάνε τουαλέτα στο ίδιο τους το σπίτι να το δηλώνουν στον εργοδότη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ