Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο στα ΑΕΙ

Σύνοδος Πρυτάνεων με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, έγινε προχτές και συζήτησε τις δυνατότητες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την τύχη του εξαμήνου, με την υπουργό να διαβεβαιώνει ότι «δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Η Σύνοδος αποφάσισε να αξιοποιήσει δημιουργικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να παρατείνει το χρόνο διδασκαλίας των μαθημάτων σε περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, όπως σε μαθήματα που απαιτούν εργαστήρια, κλινικές κ.λπ.

«Οι κατευθύνσεις του υπουργείου για αξιοποίηση του διαδικτύου, με σκοπό - όπως λέγεται - τη συνέχιση των μαθημάτων εξ αποστάσεως, φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά γνωστά από τα πριν προβλήματα, ενώ παράλληλα γεννούν προβληματισμούς και ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής τους, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που αυτός διαφέρει για κάθε Ιδρυμα. Εξαιτίας της εδώ και χρόνια υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων από το κράτος, οι υποδομές είναι ανεπαρκείς να σηκώσουν τέτοιο βάρος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και ζητά:

«Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Με ευθύνη του υπουργείου και των διοικήσεων να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες (π.χ. σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο κ.λπ.), λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους και δεν αποτελεί δεδομένο η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές "υπηρεσίες" που έως τώρα προετοιμάζουν τα Τμήματα. Να παρθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις».

«Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους, δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση ώστε να εξεταστούν οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Για παράδειγμα, είναι αδύνατο να γίνουν σωστά μέσω e-learning τα εργαστηριακά μαθήματα που συχνά είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα», τονίζει το ΜΑΣ, ζητά μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης των Ιδρυμάτων όταν αυτά θα επαναλειτουργήσουν κανονικά και καταλήγει: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι η ώρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των φοιτητών, για να μην πληρώσουν με τις σπουδές τους ή από την τσέπη τους την επιδημία και τις συνέπειες των μέτρων για αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ