Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Προετοιμάζει το λαό να πληρώσει το λογαριασμό για τις «δύσκολες μέρες» στην οικονομία

Διευρύνονται τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, με έμφαση στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Προειδοποιώντας ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία», ο Κυρ. Μητσοτάκης στο χτεσινό του διάγγελμα εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ για τους εργαζόμενους περιορίστηκε στην παράταση και επέκταση ορισμένων από τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχτές οι αρμόδιοι υπουργοί, με έμφαση στο επίδομα των 800 ευρώ για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, ή υπέστησαν ζημιές από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Για το Δώρο του Πάσχα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει το θέμα που η κυβέρνηση άνοιξε χτες το πρωί, έχοντας όμως στο μεταξύ ενσωματώσει το αίτημα της εργοδοσίας να μην καταβληθεί στην ώρα του. Κανένα μέτρο δεν ανακοίνωσε, τέλος, για την επαναπρόσληψη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους το πρώτο 15ήμερο του Μάρτη, πριν ισχύσει δηλαδή η ρήτρα απολύσεων για τις επιχειρήσεις.

Επικαλούμενος τα επεκτατικά μέτρα που ανακοινώνει για τα κράτη - μέλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε ότι η εξέλιξη αυτή «δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας», που θα «διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις». Σε αυτήν τη βάση ανακοίνωσε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοινώνοντας επιπλέον 3 δισ. ευρώ «για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία προστίθενται στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιχειρώντας να εξωραΐσει την κατάσταση «σφαγείου» που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την επέκταση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ έως τα τέλη Απρίλη σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους και σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μάρτη μέχρι χτες, οι οποίοι βεβαίως παραμένουν απολυμένοι, αντί να ακυρωθεί η απόλυση.

Το ίδιο επίδομα ανήγγειλε ότι θα πάρουν και ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με αναστολή της υποχρέωσης καταβολής εισφορών.

Τέλος, για να εξωραΐσει την κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία αυτές τις μέρες, εξαιτίας των ελλείψεων και της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα δοθεί και σ' αυτούς «έκτακτο» Δώρο Πάσχα, καθώς και στους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας (δεδομένου ότι το Δώρο Πάσχα έχει κοπεί στους δημόσιους υπαλλήλους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ