Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για ραγδαία πτώση

Η γερμανική οικονομία απειλείται το 2020 με τη χειρότερη ύφεση από το 1930, εξαιτίας της πανδημίας και το ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί έως και 9%, σύμφωνα με νέο υπολογισμό του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Κιέλου.

Η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών και η επιβράδυνση των παραγωγικών διαδικασιών συμβαίνουν πολύ ταχύτερα απ' ό,τι κατά την περίοδο ύφεσης που προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008/2009. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχουν καλές πιθανότητες να βγει η οικονομία από την ύφεση και η παραγωγή από τη στασιμότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θετικό σενάριο θα είναι η τρέχουσα κατάσταση να διαρκέσει έως τα τέλη Απρίλη και στη συνέχεια η κατάσταση να χαλαρώσει σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή, η προστιθέμενη αξία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μειωνόταν πιθανά κατά 150 δισ. ευρώ και η ύφεση θα αντιστοιχούσε σε -4,5% επί του ΑΕΠ. Αν η ομαλοποίηση αρχίσει τον Αύγουστο, τότε το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 8,7%.

Σύμφωνα, επίσης, με εκτιμήσεις στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο αριθμός των εργαζομένων με εκ περιτροπής εργασία στη Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει σε ένα νέο ρεκόρ το 2020, στα 2,15 εκατ., όπως προκύπτει από σχετικό «σχέδιο κανονισμού» του υπουργείου Εργασίας. Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων σε εκ περιτροπής εργασία ήταν στα 1,4 εκατ. κατά την καπιταλιστική κρίση του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ