Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρηματοδότηση - «μέλι» για να βουτήξουν το δάχτυλο οι όμιλοι

Την ένταξη των ελληνικών κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχωρώντας ταυτόχρονα στη διοχέτευση νέου πακτωλού φτηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με προοπτική τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια ελέγχου και αναχαίτισης των κλυδωνισμών στο ΑΕΠ και την οικονομική δραστηριότητα, που ενέτεινε η πανδημία του κορονοϊού, σε συνέχεια των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στην αρχή της βδομάδας.

Το νέο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης φτάνει στα 750 δισ. ευρώ, με ωφελημένες και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα - τα οποία δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική διαβάθμιση - εντάσσονται και πάλι «κατ' εξαίρεση» στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες (και στη συνέχεια οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι) έχουν να περιμένουν ποσά ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα προστίθεται σε αυτό που είχε ανακοινωθεί μια βδομάδα νωρίτερα (120 δισ.) για το έτος 2020, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Στις σχετικές δηλώσεις η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» σχεδιάζουν τη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών με κρατικό χρήμα και ενισχύσεις, τον τρόπο υπολογισμού των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους κ.λπ.

Στον απόηχο των παραπάνω αποφάσεων, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να στηρίξει, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, «προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους».

Λόγος γίνεται για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τρίμηνη αναστολή στην καταβολή δόσεων μόνο σε ενήμερα δάνεια και μόνο σε όσους δανειολήπτες δικαιούνται τα «ψίχουλα» των 800 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οπως διευκρινίζεται ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση, «οι δανειολήπτες που δεν πλήττονται από την κρίση» θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ