Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Να ανελκυστεί άμεσα το ναυάγιο του «Sea Diamond»

Την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που βρωμίζει τη θάλασσα της Σαντορίνης εδώ και 13 χρόνια, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή ως ειδική αγορήτρια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις» και μεταφέροντας το καθολικό αίτημα του λαού της Σαντορίνης.

Αφορμή για την αναφορά αυτή έδωσε η τροπολογία που κατατέθηκε τη τελευταία στιγμή, από τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, για τη διάλυση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ). Οπως ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, η ΔΑΛ δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν στην πραγματικότητα «ένα τερτίπι του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, όταν ξεπούλησε και το τελευταίο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, τον ΟΛΠ, στο μονοπώλιο της COSCO. Βέβαια, όλοι μαζί το συμφωνήσατε και το ψηφίσατε. Με τη συμβολή όμως των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας, τους οποίους επιδεικτικά αγνοείτε σε όλο το νομοσχέδιο - και αυτό είναι απαράδεκτο - οι οποίοι βοήθησαν, συνέβαλαν στην ανέλκυση ναυαγίων και κυρίως στη Σαλαμίνα, που τη χρησιμοποιούν σαν νεκροταφείο σαπιοκάραβων, είχε μπει ένας προγραμματισμός».

Οπως τόνισε, όσον αφορά τις ανελκύσεις και στην προκειμένη περίπτωση του «Sea Diamond», «συγκρούονται αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ τους, γι' αυτό δεν θεωρούμε και τόσο αθώα την κατάργηση» της ΔΑΛ.

«Το ΚΚΕ έχει κάνει δώδεκα Ερωτήσεις σε διαφορετικές κυβερνήσεις», συνέχισε. «Τελικά στα τέλη Γενάρη παραδόθηκε η πραγματογνωμοσύνη σχετικά με το εφικτό της ανέλκυσης του ναυαγίου. Προέκυψε εκδήλωση ενδιαφέροντος και ο υπουργός, τέσσερις μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, έδωσε εντολή ανάκλησης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Τώρα με την κατάργηση της ΔΑΛ, εμείς σας ρωτάμε το εξής: Το κουφάρι του "Sea Diamond", που ρυπαίνει, τι θα το κάνετε;». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του ΣτΕ, «όπου είχαν προσφύγει κάτοικοι του νησιού. Θα την αγνοήσετε;».

Τέλος, η Δ. Μανωλάκου κατέθεσε στα πρακτικά ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατοίκων της Σαντορίνης, στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται τα εξής: «Η τακτική αυτή του υπουργού εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα όσων εγκαταλείπουν ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες και όσων κερδοσκοπούν στη συνέχεια από τη διαδικασία διαχείρισής τους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Επαναλαμβάνει δε την απαίτηση του λαού του νησιού για την ανέλκυση του ναυαγίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ