Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ανεβαίνουν ο αριθμός των νεκρών και η αγανάκτηση

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την Πέμπτη το βράδυ οι θάνατοι στην Ισπανία ανήλθαν σε 803, αφού 165 άνθρωποι πέθαναν μόνο το τελευταίο 24ωρο! Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν το ίδιο 24ωρο κατά 2.626 σε 17.395, ενώ να σημειωθεί ότι είναι πολλά περισσότερα, καθώς στην Ισπανία δεν γίνονται πολλά τεστ.

Ιδιαίτερα στη Μαδρίτη - την περιοχή που πλήττεται περισσότερο - η κατάσταση είναι δραματική και το σύστημα Υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο: Χιλιάδες ηλικιωμένοι με πνευμονία, «χιονοστιβάδα» ασθενών στις ΜΕΘ και εκατοντάδες θάνατοι (390 μέχρι την Τετάρτη).

Ενδεικτικά:

Τη Δευτέρα νοσηλεύονταν συνολικά στην ισπανική πρωτεύουσα 3.006 ασθενείς (από τα 4.871 επιβεβαιωμένα κρούσματα) σε 35 ιδιωτικές κλινικές και δημόσια νοσοκομεία, ένα δίκτυο δομών που ελέγχεται από την Κυριακή από το υπουργείο Υγείας. Το 13% των νοσηλευομένων χρειάστηκε μια θέση στη ΜΕΘ και 88 πέθαναν σε 24 ώρες, δείχνοντας το βίαιο χτύπημα του κορονοϊού: Ενας νεκρός κάθε 16 λεπτά. Στην αναλογία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι πέθαναν σε κατοικίες και σε δομές όπως γηροκομεία κ.λπ.

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς στις ΜΕΘ της Μαδρίτης νοσηλεύονται περίπου 400 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, η διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία - εξαιτίας ελλιπών μέτρων προστασίας και δομών, ανεπαρκούς προσωπικού κ.λπ. - είναι μεγάλη και επικίνδυνη. Η Ισπανία ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας, δηλαδή τη δημιουργία «καθαρών νοσοκομείων» για την περίθαλψη άλλων ασθενών (χωρίς κορονοϊό).

«Υπό τις συνθήκες που δουλεύουμε, είναι πολύ πιθανό ενώ οι γείτονες μας χειροκροτούν κάθε βράδυ, το υγειονομικό προσωπικό να μεταδίδει τον ιό παντού», δηλώνει στην «El Pais» νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας (Vallecas) με μόλις εκατό κρεβάτια και 26 θανάτους μέχρι τη Δευτέρα, περιγράφοντας πως λείπει βασικός προστατευτικός εξοπλισμός.

Στην ανησυχητικά πολύ μικρή καταγραφή των κρουσμάτων αναφέρθηκε ο Pere Godoy, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας (SEE): «Αυτό είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα για την επίλυση και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Μαδρίτη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα τεστ για να διαχειριστούμε καλύτερα την επιδημία».

«Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι καν κοντά στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων», σημειώνει στην «El Pais» γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο, που είδε την περασμένη βδομάδα πολλούς συναδέλφους του να μολύνονται «ο ένας μετά τον άλλο».

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, 1 στους 5 που νοσούν χρειάζεται νοσηλεία. Αυτό για τη Μαδρίτη με 3.000 νοσηλευόμενους ίσως σημαίνει περίπου 15.000 κρούσματα.

Την ίδια ώρα, οι αποκλεισμένοι κάτοικοι στη Μαδρίτη και τις άλλες πόλεις εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς και νοσηλευτές και με τις κατσαρόλες τους την αγανάκτησή τους για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, αλλά και για το σκάνδαλο του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που φέρεται να έλαβε από τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια 100 εκατ. δολάρια, που του ζητάνε να τα παραδώσει, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ