Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κανένα μέτρο για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν από τις αρχές Μάρτη

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου χτες στη Βουλή

Η επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ και σε όσους απολύθηκαν από την 1η Μάρτη, στο έδαφος των κατευθύνσεων που έδινε τότε η κυβέρνηση για «αυτορρύθμιση» με ευελιξία της αγοράς εργασίας, για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις την επιδημία του κορονοϊού, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καταγράφηκαν ως τα πρώτα μεγάλα θύματα εργοδοτικής επίθεσης με αφορμή τον κορονοϊό, πληρώνοντας τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να επεκτείνει τη «ρήτρα» που ανακοίνωσε για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σε σχέση με τις απολύσεις και να επιβάλει την επαναπρόσληψή τους, κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο» της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων επιπλέον εργαζόμενων από τις αρχές του Μάρτη, όπως επιβεβαιώθηκε και από την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, χτες στη Βουλή, απαντώντας στις σχετικές επισημάνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι για την απογείωση των απολύσεων μέσα στον Μάρτη, η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά «ο γέγονε, γέγονε μόνο από δω και πέρα. Και είναι φανερό ότι και οι όποιες απειλές της κυβέρνησης να μην υπάρξουν απολύσεις για να ευνοηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το χρηματοδοτικό πακέτο της κυβέρνησης, μόνο ως ευχολόγιο μπορούν να χαρακτηριστούν, γιατί ακριβώς οι επιχειρήσεις έχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα τους. Εχουν την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας, αφού επιβεβαίωσε εκ νέου τις 41.000 επιπλέον απολύσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την επαναπρόσληψή τους, αλλά ουσιαστικά αναγνώρισε... νομικό έρεισμα στους εργοδότες.

«Κάνω έκκληση - είπε - στον επιχειρηματικό κόσμο, διά βήματος Βουλής, να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες, οι οποίες μπορεί υποτίθεται νομικά να έχουν έρεισμα να μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις, όμως δεν είναι ούτε ηθικά σωστές, ούτε οικονομικά σωστές, ούτε κοινωνικά σωστές». Κι επιπλέον, επιμερίζοντας ξανά τις ευθύνες, πρόσθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση στην κρίση αυτή να συμβάλουμε όλοι, πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε σαφές ότι «αν σας μπαίνουν ιδέες ότι ο λαός θα αποδεχθεί να καταργηθούν και να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά του δικαιώματα για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα τα οποία είχατε στο συρτάρι (...) είστε βαθιά γελασμένοι».

Οσο για το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το λέμε καθαρά ότι το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί ως λογική που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να υψώσουν εμπόδια σε όποιο μέτρο είναι αυθαίρετο από την εργοδοσία και στις σημερινές συνθήκες, ή από το κράτος με την αντιλαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ