Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΕΜΕΝ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΣΕΝ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών

Συγκεκριμένες προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών, και αυτών στα καράβια και αυτών που σπουδάζουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και των οικογενειών τους, κατέθεσαν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και η Συντονιστική Επιτροπή ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών. Επίσης, επιστολή απέστειλαν χτες στον υπουργό Ναυτιλίας και σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα με τα μέτρα για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των αναγκών σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά, απαιτούν ουσιαστικό έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών πριν από την αναχώρηση για τη ναυτολόγησή τους στα καράβια αλλά και με τον επαναπατρισμό τους. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών, κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά καθαρισμού και ατομικής προστασίας. Αμεσα, με ευθύνη της κάθε εφοπλιστικής εταιρείας, να γίνει ενημέρωση των ναυτεργατών που βρίσκονται σε μπάρκο, για τα μέτρα προφύλαξης ενάντια στον κορονοϊό. Να γίνει έλεγχος της τροφοδοσίας των καραβιών. Με ευθύνη κάθε εφοπλιστικής εταιρείας να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν επικοινωνία όλων των ναυτεργατών και των δόκιμων μηχανικών και πλοιάρχων με τις οικογένειές τους (παροχή δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσα στο πλοίο κ.ά.). Με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας, να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε ΚΕΣΕΝ και ΑΕΝ. Αποζημίωση στους ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, καθώς ο κύκλος έχει διακοπεί, όμως τα έξοδα τρέχουν και μάλιστα αυξάνονται, για τη θωράκιση της οικογένειας από την πανδημία. Να γίνει καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων του ΚΕΣΕΝ.

Παράλληλα, η ΠΕΜΕΝ και η Συντονιστική Επιτροπή τονίζουν ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση η κυβέρνηση και το υπουργείο να αξιοποιούν τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας για να προσφέρουν νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 18 Μάρτη και προβλέπει ρυθμίσεις «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνθήκες γαλέρας για τους μηχανικούς και γενικότερα για τους ναυτεργάτες, αύξηση του ημερήσιου χρόνου δουλειάς, παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών κ.ά., ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για την αύξηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Ετοιμάζουν την «επόμενη μέρα» στα καράβια

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, εκλεγμένοι μέσα από όργιο νοθείας, φαίνεται να «έπιασαν δουλειά» για την προώθηση και των εφοπλιστικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο υπουργός Ναυτιλίας το πρώτο που έκανε ήταν να ξεκινήσει συναντήσεις με αυτούς τους «συνδικαλιστές». Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη ναυτιλία ο κορονοϊός αλλά και η πιθανή εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή του πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον «νόθο πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων, Μ. Τσικαλάκη, φερόμενο και ως εκπρόσωπο άλλων 8 ναυτεργατικών σωματείων, παρότι γνωρίζει τις νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ενωσης Πλοιάρχων και εκκρεμούν καταγγελίες. Επιχειρεί με αυτήν τη συνάντηση να νομιμοποιήσει αυτό το όργιο νοθείας που συντελέστηκε». Προσθέτει ότι «ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γ. Χαλάς, ο πρόεδρος των Πλοιάρχων, οι άλλοι 8 πρόεδροι που τους εκπροσωπεί, όπως και ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό τις επόμενες μέρες όπως έχει αναγγελθεί, αποτελούν τα φερέφωνα των εφοπλιστών, έχουν βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ