Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πολλά προβλήματα εξαιτίας έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού

Πλαίσιο αιτημάτων κατέθεσε η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Το υπουργείο Παιδείας εμφανίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως πανάκεια, ανακοινώνοντας χτες ότι αυτή μπορεί να λειτουργήσει και για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και προτρέποντας επίσης τα δημόσια ΙΕΚ να αξιοποιήσουν πλατφόρμες που ήδη έχουν για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην πράξη όμως εκφράζονται πλήθος αντιδράσεων για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εξ αποστάσεως διδασκαλία και για τα όριά της, ενώ τα προβλήματα φαίνονται πια στην πράξη στα σχολεία όπου προχωράει το εγχείρημα. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μπαίνουν στη διαδικασία να διδάξουν εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο, π.χ. στη Ζάκυνθο (που είναι από τους πρώτους νομούς που ξεκίνησε το εγχείρημα, μαζί με Αχαΐα και Ηλεία) αυτό μπόρεσε να γίνει μόνο σε ένα από τα τρία Λύκεια του νησιού και μόνο την πρώτη μέρα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ακόμα και όταν η συνεδρία γινόταν με λίγους μαθητές (4 - 5) είτε ο ήχος είτε η εικόνα είτε και τα δύο χάνονταν. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και σε πολλά σχολεία της Πάτρας. Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής σχολιάζουν ότι «το σύστημα δεν τραβάει με τίποτα», παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και παίζουν μεγάλο ρόλο οι δυνατότητες του κάθε υπολογιστή αλλά και η σύνδεση με το ίντερνετ, τόσο του καθηγητή όσο και των μαθητών. Ειδικά στην επαρχία, όπου παιδιά μένουν σε απομακρυσμένα χωριά, είναι δύσκολο γιατί το ίντερνετ «σέρνεται».

Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονταν τις προηγούμενες μέρες και στην ασύγχρονη διδασκαλία, καθώς εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να «φορτώσουν» μαθήματα στις πλατφόρμες του υπουργείου και το σύστημα λειτουργούσε υπερβολικά αργά. Και άμα αυτά εντοπίζονται όταν το σύστημα λειτουργεί μόνο σε ορισμένους νομούς και μόνο για τη Γ' Λυκείου, τίθεται το εύλογο ερώτημα πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει για όλη τη χώρα και για όλες τις τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων...

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωσή της είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τις ελλείψεις υποδομών σημειώνοντας σχετικά:

«Τα σχολεία δεν διαθέτουν τον σύγχρονο εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για να υποστηρίξει την καθημερινή αλλά και την εξ αποστάσεως διδασκαλία (δηλαδή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, web - κάμερες, ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, ταυτόχρονα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές), ιδιαίτερα για τις απαιτήσεις του "σύγχρονου" τρόπου. Αντίστοιχα, υπάρχει μερίδα εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν διαθέτει τον εξοπλισμό, προκειμένου, με ίσους όρους, να πραγματοποιήσει και να παρακολουθήσει αυτού του είδους τη διδασκαλία». Και ζητούσε μέτρα από το υπουργείο για όλα αυτά, πέρα από τις επικοινωνιακού τύπου μεγαλόστομες δηλώσεις.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προτάσσει ένα πλέγμα αιτημάτων ειδικά για τη Γ' Λυκείου, τις υπόλοιπες τάξεις και τους εκπαιδευτικούς, με έμφαση στην ανάγκη για μείωση της διδακτέας ύλης για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και προσαρμογή της, ανάλογα με τον χαμένο διδακτικό χρόνο, καθώς και διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας και έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στους μαθητές, όταν ανοίξουν τα σχολεία. «Βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας και τους γονείς με κάθε τρόπο. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε τον τρόπο, με απλά λόγια, να αντιμετωπίσουμε τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που υπάρχει, το άγχος και τον φόβο. Διαβάζουμε, λοιπόν, ένα καλό βιβλίο, βλέπουμε μια καλή ταινία ή μια ενδιαφέρουσα σειρά στην τηλεόραση, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, φτιάχνουμε όμορφες κατασκευές ...και φυσικά φρεσκάρουμε τα μαθήματά μας!», καλεί μεταξύ άλλων η Γραμματεία.

Στο ίδιο πνεύμα, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καταθέτουν τους προβληματισμούς τους και τονίζουν: «Κάνουμε ξεκάθαρο πως τα όποια μέτρα λόγω των ειδικών καταστάσεων δεν πρέπει να παραμείνουν ή να επεκταθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Θα μας βρει απέναντι κάθε τέτοια προσπάθεια! (...) Στεκόμαστε στο πλάι των μαθητών μας και των οικογενειών τους με όλα τα μέσα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ