Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να συγκαλύψει την κρατική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να συγκαλύψει την κρατική ευθύνη και, μάλιστα, όταν πίσω από τη λογική της ατομικής ευθύνης όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν οι συνολικές ανατροπές στο σύστημα της δημόσιας Υγείας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως σημείωσε, «ακριβώς από συλλογική κρατική ευθύνη η δημόσια υγεία μετατράπηκε σε ατομική ευθύνη μέσω της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γι' αυτό ακριβώς είχαμε και κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων τόσο επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ».

Επισήμανε ότι «σε αυτήν ακριβώς τη λογική βρίσκονται και οι τεράστιες δυσκολίες που έχει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στην πανδημία», προσθέτοντας ότι «τα λόγια συμπαράστασης και ευχαριστίας προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορούν να συγκαλύψουν αυτές τις ευθύνες», για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τα αναλώσιμα, τις μάσκες, τα γάντια και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Εξάλλου, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη η δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, οι ελλείψεις σε ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο για να μπορέσουν να στελεχωθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «για να μπορούν να δουλεύουν σε 24ωρη βάση και να αποσυμφορήσουμε έτσι τα νοσοκομεία».

Δεν είναι ατομική ευθύνη οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού - στα νοσοκομεία, η έλλειψη αναλώσιμων, τα οποία έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από το κράτος όχι μόνο στα νοσοκομεία, στους νοσηλευτές και στο ιατρικό προσωπικό, αλλά συνολικά στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα για να αντιμετωπιστεί έτσι η κερδοσκοπία. Ενώ χαρακτήρισε «χλευασμό» προς το λαό τη μείωση του ΦΠΑ στα υλικά αυτά από το 24% στο 6%, αντί να παρέχονται δωρεάν.

«Δεν είναι ατομική ευθύνη, είναι κρατική, η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ