Παρασκευή 20 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρέμβαση στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης για μέτρα προστασίας

Παρέμβαση στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θ. Καράογλου, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι των σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειάς των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οπως είπε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τα ταξικά σωματεία δεν θα δεχτούν η επιδημία αυτή να αποτελέσει μια νέα αφορμή για αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων. Ο δε υφυπουργός περιορίστηκε στην κυβερνητική καραμέλα πως δήθεν «δεν θα επιτρέψουμε ...εργοδοτικές ασυδοσίες και αυθαιρεσίες».

Οι συνδικαλιστές, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη, στάθηκαν μεταξύ άλλων στις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, στο γεγονός ότι εργαζόμενοι με συμπτώματα δεν υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο, σε χώρους όπως το Μετρό, τα μέσα προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο. Επίσης, ότι η άδεια ειδικού σκοπού δεν δίνεται παντού (σούπερ μάρκετ, φαρμακαποθήκες), ενώ εργαζόμενοι πιέζονται να πάρουν την κανονική τους άδεια ή σε όσους αμείβονται με μπλοκάκι η εργοδοσία τούς απαντάει ότι δεν προβλέπεται. Δεν λείπουν οι απολύσεις εργαζομένων, κυρίως σε εργολαβικές εταιρείες με την αιτιολογία της μείωσης της δουλειάς, με τους συνδικαλιστές να αναφέρουν την εταιρεία «Επιπλα Λαγογιάννης», που στις 16/3 απέλυσε 13 εργαζόμενους, ενώ απολύσεις έγιναν και σε μια σειρά από ξενοδοχεία («Excelsior», το «City», το «Grand», κ.ά.).

Στα αιτήματα των σωματείων περιλαμβάνονται η επαναλειτουργία μονάδων της περιοχής (πρώην νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία και Λοιμωδών), να πολλαπλασιαστούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, να έχουν δικαίωμα εργαστηριακής εξέτασης όλοι όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα, να απολυμαίνονται χώροι δουλειάς. Σε κλάδους που υπάρχει υπερπαραγωγή και εντατικοποίηση να μετατραπούν όλοι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης σε πλήρους και να γίνουν τώρα άμεσα προσλήψεις. Να μη χάσουν οι εργαζόμενοι καμιά μέρα από τη άδειά τους και σε κάθε αναστολή ή κλείσιμο λειτουργίας επιχειρήσεων να αμείβονται με ό,τι ίσχυε πριν, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας και να ακυρωθούν όσες απολύσεις έγιναν αυτήν τη περίοδο.

Το υπόμνημα υπογράφεται από τα Σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Φροντιστηρίων - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας, Καθαριότητας και Φύλαξης Κ. Μακεδονίας, Πανελλαδικό «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ