Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Σοβαρές καταγγελίες από εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, καθώς παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία και την επίθεση των εργοδοτών. Σ' αυτές τις συνθήκες, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία έχει παρέμβει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από χώρους του κλάδου, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «είναι η προσπάθεια από εργοδότες να χρεώσουν με κανονικές άδειες τους εργαζόμενους, ή να δίνουν άδειες άνευ αποδοχών σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη να λείψουν λόγω φύλαξης παιδιών ή ακόμα και για προληπτικούς λόγους. Με τις παρεμβάσεις του Σωματείου και παρά τη δυσκολία της κατάστασης, πετύχαμε να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού και άδειες για προληπτικούς λόγους. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι όροι προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας. Οι όροι εργασίας, η πλήρης και τακτική ενημέρωση του προσωπικού, είναι κάτι παραπάνω από αιτήματα. Είναι Μέτρα Προστασίας».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καταγγελία της παράταξης «Αγωνιστικός Παλμός» στο Σωματείο Εργαζομένων «Ιασώ General», η οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν γίνεται σε χώρο Υγείας να μην έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικές ενημερώσεις του προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν γίνεται μέχρι και χτες, με τις πλάτες της κυβέρνησης που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων της ιδιωτικής Υγείας φυσικά, να λειτουργεί η κλινική στους συνηθισμένους της ρυθμούς και με τα τακτικά της χειρουργεία, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Δεν γίνεται, ενώ η κλινική δουλεύει ως συνήθως, η διοίκηση να πιέζει τους εργαζόμενους γονείς ώστε να μην πάρουν την "ειδική άδεια", να θολώνει τα νερά για τις άδειες εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα να κόβει όλες τις κανονικές άδειες. Δεν γίνεται να μας μιλούν για "αλτρουισμό", όταν δουλεύουμε για ψίχουλα και αυξήσεις του 1%, που έχουν προκαλέσει τόσες συνεχιζόμενες παραιτήσεις, ώστε ήδη πριν την τωρινή κρίση να δουλεύουμε πέρα από τα όριά μας».

Η παράταξη διατυπώνει το αίτημα για το συγκεκριμένο ίδρυμα, όπως και για όλο τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, «αυτές τις κρίσιμες ώρες να μπει ολοκληρωτικά στη μάχη και υπό τον σχεδιασμό για την υπεράσπιση της υγείας του λαού από την πανδημία, όχι να συνεχίσει ν' αυγαταίνει τα κέρδη των μετόχων».

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία απαιτούν μεταξύ άλλων δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό σε κάθε εργαζόμενο που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, απολύμανση όλων των χώρων, άμεσες προσλήψεις προσωπικού και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση της άδειας «ειδικού σκοπού» για τα κλειστά σχολεία σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται, απουσία όλων των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αποδοχές, για όσο διάστημα ορίζουν οι ΠΝΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ