ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Τρομοκρατούν τους εργάτες γιατί τρόμαξαν οι ίδιοι...

Μόνο ενωμένοι ενάντια στην εργοδοσία θα δικαιωθούν οι εργάτες (από περιφρούρηση της απεργίας στις 17 του περασμένου Αυγούστου)
Μόνο ενωμένοι ενάντια στην εργοδοσία θα δικαιωθούν οι εργάτες (από περιφρούρηση της απεργίας στις 17 του περασμένου Αυγούστου)
«

Ξεκίνησε ένα κίνημα που θύμισε μέρες '77 και γι' αυτό ενεργοποίησαν απεργοσπαστικούς και διασπαστικούς μηχανισμούς, για να διασπάσουν τους εργαζόμενους, με τρομοκρατία και παραγοντισμό...». Ο νεαρός εργάτης απ' τη ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνει σε μια φράση τις επιδιώξεις που κρύβει η ένταση της τρομοκρατίας, στην οποία διοίκηση κι εργολάβοι έχουν βυθίσει το εργοστάσιο. Μέρες Πρωτοχρονιάς, 35 περίπου άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί που πρωτοστάτησαν στον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων απ' τους εργολάβους, πετάχτηκαν στο δρόμο. Με τη δικαιολογία ότι οι νέοι εργολάβοι είχαν άλλα ονόματα στις λίστες τους.

Μαζί με τις νέες απολύσεις μεθοδεύτηκε και ο αποκλεισμός του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας απ' το εργοστάσιο. «Η ΛΑΡΚΟ αναγνωρίζει μόνο το επιχειρησιακό σωματείο», εξηγούν στο «Ρ» εργάτες της εταιρείας. Το κλαδικό συνδικάτο στάθηκε μπροστάρης στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες, για να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο που στήνουν οι εργολάβοι με θύματα εκατοντάδες εργάτες, σύμφωνα με την πολιτική μπλε και πράσινων κυβερνήσεων, που εδώ και χρόνια άρχισαν να «στρώνουν το έδαφος» στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και με την προκλητική συναίνεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου.

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να ορθώσουν φραγμούς στην αυθαιρεσία των εργολάβων. Η καθολική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, η αλληλεγγύη που εκδήλωσαν πολύμορφα συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η τοπική κοινωνία, το ότι νεαροί εργάτες αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι κι επέλεξαν ν' αγωνιστούν παλικαρίσια για τα δικαιώματά τους, θορύβησε και ενόχλησε την εργοδοσία. Ηρθαν στο προσκήνιο τα διδάγματα του μεγαλειώδη αγώνα που ξεκίνησε το Γενάρη κι έληξε το Μάη του 1977, με αποτέλεσμα, μετά από 110 μέρες απεργίας, να ικανοποιηθούν σχεδόν όλα τα αιτήματα που αρχικά ο Μποδοσάκης δε συζητούσε καν. Ο αγώνας του '77 παραμένει βαριά και μαζί πολύτιμη κληρονομιά για τους εργαζόμενους της περιοχής, γιατί ανέδειξε ό,τι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις και σήμερα: Ο ενωμένος ταξικός αγώνας είναι το μόνο όπλο με το οποίο οι εργάτες μπορούν να διεκδικήσουν, όχι τα ψίχουλα που τους πετάνε οι εκμεταλλευτές τους, αλλά όσα δικαιωματικά τους ανήκουν! Κι αυτό ακριβώς το όπλο είναι που η εργοδοσία γυρεύει ν' αρπάξει απ' τα χέρια τους.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μια κουβέντα με εργάτες κι απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, σε μια κρίσιμη περίοδο. Η ένταση της ενορχηστρωμένης επίθεσης εργολάβων και διοίκησης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων κάνει επιτακτική την ενίσχυση του ενωμένου αγώνα. Γι' αυτό και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί όλους τους εργάτες σε Γενική Συνέλευση μεθαύριο Τρίτη, 27 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην παραλία της Λάρυμνας (καφενείο Π. Δάρα), με θέματα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των εργολάβων.


Ξεχώρισαν εχθροί και φίλοι

Η πείρα του αγώνα δείχνει ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και ποιοι απέναντί τους

Από τους εργάτες εξαρτάται αν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, θα συνεχίσουν να τον καρπώνονται οι εργοδότες...
Από τους εργάτες εξαρτάται αν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, θα συνεχίσουν να τον καρπώνονται οι εργοδότες...
Πολύτιμος συνεργάτης της ΛΑΡΚΟ και των εργολάβων αποδείχτηκε επανειλημμένα η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου. Παρά την ένταση της τρομοκρατίας και της ασυδοσίας, ενώ όχι μόνο δε στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων απ' τα εργολαβικά συνεργεία αλλά και τάχθηκε απέναντί τους, δέχτηκε να υπογράψει το σωματείο τριετή σύμβαση, με το αντάλλαγμα βέβαια της «εργασιακής ειρήνης», για να μη βρει η εργοδοσία παραπάνω μπελάδες...

«Ουσιαστικά είναι εκπρόσωποι των μετόχων», λένε χαρακτηριστικά οι εργάτες. Καταγγέλλουν ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ενώ απεργοί απ' τις εργολαβίες περιφρουρούσαν την κινητοποίηση στην πύλη, το επιχειρησιακό σωματείο πίεζε εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες! Οχι μόνο απέρριψε τις προτάσεις του ΕΑΜ (της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό σωματείο) για να συστρατευτούν με τα παιδιά απ' τους εργολάβους, αλλά και, όπως τονίζει ο Γιάννης Φλούδας, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, δεν αντέδρασε ούτε όταν η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ πήγε να κάνει μήνυση σ' όσους εργαζόμενους απ' το μόνιμο προσωπικό συμπαραστάθηκαν στους απεργούς.

Θέλουν δημοτική επιχείρηση... σε ρόλο εργολάβου

Μετά τις αρχικές υποσχέσεις του τύπου «το θέμα σας θα τακτοποιηθεί», με τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο Οπουντίων προσπάθησε ν' αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, έκανε καθαρό με ποια μεριά συμπαρατάσσεται. Σε διαμαρτυρία εργαζομένων κι απολυμένων στις 2 Γενάρη, ο δήμαρχος Θόδωρος Καραμέρης (εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ) δήλωσε ότι επιδιώκει τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης που... θ' αναλάβει ό,τι σήμερα κάνουν οι εργολάβοι.

Οχι μόνο δηλαδή έβαλε τη «σφραγίδα» του στο ξεπούλημα της εταιρείας, αλλά και ξεκαθάρισε ότι θέλει το δήμο να δρα ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής, ευθυγραμμιζόμενος με όσους προωθούν την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Η μόνη παράταξη που καταδίκασε καθαρά τις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργολάβων και ΛΑΡΚΟ ήταν η ΔΑΣ. Αλλωστε, ο ένας αντιδήμαρχος είναι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας και ο δεύτερος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

...αν θ' αφήσουν να τους σκοτώνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι, όπως ο οδηγός που πέθανε στις 10/1, μεταφέροντας πρώτες ύλες στα μεταλλεία
...αν θ' αφήσουν να τους σκοτώνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι, όπως ο οδηγός που πέθανε στις 10/1, μεταφέροντας πρώτες ύλες στα μεταλλεία
«Ξεκρέμασαν τα πανό που είχαμε βάλει καταγγέλλοντας τις απολύσεις κι έλεγαν "πάνε αυτά πέρασαν"», υπογραμμίζει ο Γ. Νυδριώτης. Η συκοφάντηση του αγώνα εκφράστηκε ακόμα και με αντικομμουνιστικό «κήρυγμα» σε σχολείο της περιοχής: Στα ίδια παιδιά που έχουν μες στα σπίτια τους απολυμένους ή σακατεμένους μετά από χρόνια δουλιάς στη ΛΑΡΚΟ, μερικοί καλοθελητές έλεγαν ότι για τα συνθήματα που καταδίκαζαν τις απολύσεις και την τρομοκρατία «φταίνε οι κομμουνιστές», που χαλούν... την αισθητική του σχολείου.

«Λαέ της περιοχής, συσπειρώσου...»

Το συνδικάτο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Γιατί μπορεί να μοιάζουν ανίκητοι όσοι συγκρότησαν αντεργατικό μέτωπο, αλλά η τελευταία λέξη ανήκει στους εργαζόμενους της περιοχής.

Σε ανακοίνωση με την οποία πρόσφατα το συνδικάτο έκανε εξόρμηση στα χωριά της περιοχής, σημείωνε: «Συγχωριανοί, νέοι, μαθητές... Είναι υποχρέωση σε κάθε παλιότερο να γυρίσει τη μνήμη στο παρελθόν και ν' αρχίσει να διηγείται σ' εμάς τους νεότερους την εργατική ιστορία του τόπου μας... Πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης παντού, μέσα στα σπίτια, μέσα στα καφενεία κλπ.... Πώς ήταν τότε που όλοι ήσασταν μια γροθιά και πώς είναι τώρα...».

Καταδικάζοντας την αντεργατική συμπαιγνία εργολάβων, ΛΑΡΚΟ και επιχειρησιακού σωματείου, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες απολύσεις, υπογράμμιζε: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα μέσα στο σπίτι μας, στο εργοστάσιο, απ' όπου τρώμε μουντζούρα απ' την κοιλιά της μάνας μας, να μας λέει "δρόμο"... Εμείς ένα θέλουμε να πούμε στην εργοδοσία και τα τσιράκια της, ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται ποτέ να πνίξουν το δίκαιο αγώνα μας. Λαέ της περιοχής, συσπειρώσου! Για το καλό όλων μας»!


Ο αγώνας είναι μονόδρομος

Απολυμένοι και εργάτες συζητούν με το «Ρ» για τις συνθήκες δουλιάς, την καθημερινή πάλη για το μεροκάματο

«Θέλουν να 'χουμε το κεφάλι σκυμμένο, μόνο να δουλεύουμε για να πλουτίζουν εκείνοι...»
«Θέλουν να 'χουμε το κεφάλι σκυμμένο, μόνο να δουλεύουμε για να πλουτίζουν εκείνοι...»
Οι καταγγελίες «πέφτουν βροχή». Κι είναι αποκαλυπτικές...

«Οποιος τολμά και ρωτά πόσα λεφτά θα πάρει, τι συμβάσεις υπογράφει κλπ, είναι σα να ετοιμάζεται να φύγει. Από 1η Γενάρη έχει πέσει "γραμμή" για εντατικοποίηση». Ο Παναγιώτης Πολίτης δουλεύει σ' εργολάβο εδώ και 5 χρόνια. Ως γραμματέας του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, είναι από τους «συνδικαλιστές που 'χουν μπει στη μαύρη λίστα». Στις 4/12 ο Παναγιώτης απολύθηκε. Ωστόσο, η ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ (σε συνεργείο της οποίας δούλευε) υποχρεώθηκε να τον επαναπροσλάβει μετά από την άμεση αγωνιστική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου και των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Πειραιά όπου, όταν η εταιρεία ανέλαβε εργασίες επισκευής ενός πλοίου, πήρε τελεσίγραφο: «'Η παίρνεις πίσω την απόλυση ή προχωράμε σε απεργία διαρκείας».

Θέλουν υποταγμένους τους εργάτες...

Μετά τις απολύσεις του Γενάρη, οι εργολάβοι προσλαμβάνουν με τρίμηνες συμβάσεις, ενώ πριν ήταν αορίστου χρόνου. Οι μισθοί όσων δουλεύουν σ' εργολάβους μπορεί να 'ναι και τρεις φορές (!) μικρότεροι από τους μισθούς εργατών που είναι στο ίδιο πόστο, αλλά ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό.

«Ακούσαμε εργολάβο να λέει "αν δεν κάνεις υπερωρίες να μην ξαναρθείς"... Ενας έδιωξε ήδη κιόλας τρεις εργάτες». Κι αυτοί ακόμα οι πενιχροί μισθοί που περιμένουν οι εργάτες κάθε μήνα, καθυστερούν πολύ να φτάσουν στις οικογένειές τους: «Κάποιος εργολάβος έχει δώσει 500 ευρώ σε 50 μέρες. Κι οι άλλοι τα ίδια κάνουν». Υπάρχουν εργάτες που παίρνουν 670 ευρώ, χωρίς να 'χει σημασία αν δουλεύουν Κυριακή, αργία ή νύχτα.

Ολη αυτή η κατάσταση καθρεφτίζεται ακόμα και στο πώς κυλάει η καθημερινότητα στα γύρω χωριά. Η οικονομική «αλυσίδα» επηρεάζεται άμεσα από την πορεία της ΛΑΡΚΟ. Τους τελευταίους μήνες «η περιοχή έχει εμφανέστατα ερημώσει. Δε βγαίνει ο κόσμος έξω...». Ακόμα κι η ικανοποίηση βασικών αναγκών έγινε πιο δύσκολη.

...κι ανεξέλεγκτους τους εργοδότες

«Και δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Οταν κάναμε απεργίες, έδιναν 50 ευρώ παραπάνω για να κάνουν άλλοι υπερωρίες. Δεν τους ένοιαζε να ξοδέψουν χρήματα, αρκεί να περάσουν τα αντεργατικά τους σχέδια...», εξηγεί ο Γιώργος Νυδριώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου, ένας απ' όσους απολύθηκαν πρόσφατα.

«Σ' ένα τμήμα που πριν ήταν 5 άτομα, τώρα μπορεί να είναι 2, οπότε αυτοί πιέζονται να δουλεύουν και πιο γρήγορα». Υπάρχουν υπερωρίες που δε δηλώνονται. «Μπορεί να γίνει "ατύχημα" εκείνη την ώρα κι άντε ν' αποδείξεις μετά ότι ήσουν στη δουλιά...». Οι ίδιοι οι ρυθμοί της δουλιάς πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μειώθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. «Δε γίνονται έλεγχοι...».

Στις 26 του περασμένου Οκτώβρη ο 50χρονος Λεωνίδας Κάραλης έπεσε από την ηλεκτροκάμινο, όπου δούλευε χωρίς μέτρα ασφαλείας, για λογαριασμό της ΜΕΣΚΑ. Στις 7 του Νοέμβρη, ο σακατεμένος εργάτης ξεψύχησε στην Εντατική... Η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου όχι μόνο επιχείρησε ν' αθωώσει τη ΛΑΡΚΟ, είπε κι ότι ενδιαφέρθηκε αφού... ήρθε γρήγορα το ασθενοφόρο. Στις 2/11 ένας ακόμα εργάτης από τη ΜΕΣΚΑ τραυματίστηκε σοβαρά όταν υποχώρησε τμήμα από σάπιο αγωγό απ' όπου περνούσαν δηλητηριώδεις ουσίες. Στις 10/1, ένας 60χρονος οδηγός (από συνεργείο του Σαββίδη) σκοτώθηκε στη διάρκεια μεταφοράς πρώτης ύλης στα μεταλλεία του Αϊ-Γιάννη, δυο μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί. Εξακολουθεί να 'ναι άγνωστο αν και τι έλεγχοι γίνονται στα οχήματα και τα μηχανήματα.

Οι εργάτες αναμετρούνται καθημερινά με το θάνατο. Η ζωή τους μοιάζει να μην έχει καμιά αξία. «Θυμάμαι που έγραφε το βιβλίο που 'χει βγει για την απεργία του '77 για ένα "ατύχημα", στα τέλη του 1976. Σκοτώθηκε ένας εργάτης κι επειδή θα 'ρχόταν ο Μποδοσάκης να επιθεωρήσει το εργοστάσιο, έβαλαν το διαλυμένο του κορμί σ' ένα ασθενοφόρο και το 'κρυψαν πίσω από μια ελιά. Ούτε τη γυναίκα του δεν άφηναν να βγει απ' το σπίτι της, να βρει το άψυχο σώμα του άντρα της...».

«Μόνο με αγώνα θα δικαιωθούμε»

«Για να δουλέψει σήμερα κάποιος στη ΛΑΡΚΟ πρέπει να κάνει εκπτώσεις στα πιστεύω του. Αν πάει κόντρα στο κατεστημένο...», σημειώνει όλο νόημα ο Σταύρος Ανδριώτης. Ο Σταύρος συμπορεύτηκε με τους συναδέλφους του στους αγώνες όλων των προηγούμενων μηνών. Στάθηκε στην πύλη και περιφρούρησε τις αποφάσεις για απεργία. Για να «λυγίσει», τον περασμένο Νοέμβρη και μέσα σε περίοδο κινητοποιήσεων, ο εργοδότης του μίλησε για «μείωση προσωπικού» και τον απέλυσε. «Και την επομένη έκαναν προσλήψεις»...

Σήμερα, ο Σταύρος δουλεύει πάλι στη ΛΑΡΚΟ, σε συνεργείο της ΜΕΣΚΑ. Δουλεύει 30 μέρες το μήνα, σε ηλεκτροκάμινο. Κι επιμένει: Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουν οι εργάτες ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Οπως και ο Νεκτάριος Μαστροθανάσης, που απολύθηκε στις αρχές Γενάρη, αφού έβαλε υποψηφιότητα με το συνδυασμό της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», που οι μεταλλεργάτες του νομού ανέδειξαν ξανά στο «τιμόνι» του ταξικού συνδικάτου: «Πρέπει να συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε, για να καταφέρουμε ό,τι δικαιούμαστε...» τονίζει κι εξηγεί γιατί έκανε κάτι που ήξερε ότι θ' αποτελούσε πρόκληση για την εργοδοσία: «Βαρέθηκα την κοροϊδία που υπήρχε εκεί μέσα, το κλέψιμο, την εκμετάλλευση...»!


ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ