Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεχώρισαν εχθροί και φίλοι

Η πείρα του αγώνα δείχνει ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και ποιοι απέναντί τους

Από τους εργάτες εξαρτάται αν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, θα συνεχίσουν να τον καρπώνονται οι εργοδότες...
Από τους εργάτες εξαρτάται αν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, θα συνεχίσουν να τον καρπώνονται οι εργοδότες...
Πολύτιμος συνεργάτης της ΛΑΡΚΟ και των εργολάβων αποδείχτηκε επανειλημμένα η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου. Παρά την ένταση της τρομοκρατίας και της ασυδοσίας, ενώ όχι μόνο δε στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων απ' τα εργολαβικά συνεργεία αλλά και τάχθηκε απέναντί τους, δέχτηκε να υπογράψει το σωματείο τριετή σύμβαση, με το αντάλλαγμα βέβαια της «εργασιακής ειρήνης», για να μη βρει η εργοδοσία παραπάνω μπελάδες...

«Ουσιαστικά είναι εκπρόσωποι των μετόχων», λένε χαρακτηριστικά οι εργάτες. Καταγγέλλουν ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ενώ απεργοί απ' τις εργολαβίες περιφρουρούσαν την κινητοποίηση στην πύλη, το επιχειρησιακό σωματείο πίεζε εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες! Οχι μόνο απέρριψε τις προτάσεις του ΕΑΜ (της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο επιχειρησιακό σωματείο) για να συστρατευτούν με τα παιδιά απ' τους εργολάβους, αλλά και, όπως τονίζει ο Γιάννης Φλούδας, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, δεν αντέδρασε ούτε όταν η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ πήγε να κάνει μήνυση σ' όσους εργαζόμενους απ' το μόνιμο προσωπικό συμπαραστάθηκαν στους απεργούς.

Θέλουν δημοτική επιχείρηση... σε ρόλο εργολάβου

Μετά τις αρχικές υποσχέσεις του τύπου «το θέμα σας θα τακτοποιηθεί», με τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο Οπουντίων προσπάθησε ν' αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, έκανε καθαρό με ποια μεριά συμπαρατάσσεται. Σε διαμαρτυρία εργαζομένων κι απολυμένων στις 2 Γενάρη, ο δήμαρχος Θόδωρος Καραμέρης (εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ) δήλωσε ότι επιδιώκει τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης που... θ' αναλάβει ό,τι σήμερα κάνουν οι εργολάβοι.

Οχι μόνο δηλαδή έβαλε τη «σφραγίδα» του στο ξεπούλημα της εταιρείας, αλλά και ξεκαθάρισε ότι θέλει το δήμο να δρα ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής, ευθυγραμμιζόμενος με όσους προωθούν την ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Η μόνη παράταξη που καταδίκασε καθαρά τις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργολάβων και ΛΑΡΚΟ ήταν η ΔΑΣ. Αλλωστε, ο ένας αντιδήμαρχος είναι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας και ο δεύτερος ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

...αν θ' αφήσουν να τους σκοτώνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι, όπως ο οδηγός που πέθανε στις 10/1, μεταφέροντας πρώτες ύλες στα μεταλλεία
...αν θ' αφήσουν να τους σκοτώνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι, όπως ο οδηγός που πέθανε στις 10/1, μεταφέροντας πρώτες ύλες στα μεταλλεία
«Ξεκρέμασαν τα πανό που είχαμε βάλει καταγγέλλοντας τις απολύσεις κι έλεγαν "πάνε αυτά πέρασαν"», υπογραμμίζει ο Γ. Νυδριώτης. Η συκοφάντηση του αγώνα εκφράστηκε ακόμα και με αντικομμουνιστικό «κήρυγμα» σε σχολείο της περιοχής: Στα ίδια παιδιά που έχουν μες στα σπίτια τους απολυμένους ή σακατεμένους μετά από χρόνια δουλιάς στη ΛΑΡΚΟ, μερικοί καλοθελητές έλεγαν ότι για τα συνθήματα που καταδίκαζαν τις απολύσεις και την τρομοκρατία «φταίνε οι κομμουνιστές», που χαλούν... την αισθητική του σχολείου.

«Λαέ της περιοχής, συσπειρώσου...»

Το συνδικάτο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Γιατί μπορεί να μοιάζουν ανίκητοι όσοι συγκρότησαν αντεργατικό μέτωπο, αλλά η τελευταία λέξη ανήκει στους εργαζόμενους της περιοχής.

Σε ανακοίνωση με την οποία πρόσφατα το συνδικάτο έκανε εξόρμηση στα χωριά της περιοχής, σημείωνε: «Συγχωριανοί, νέοι, μαθητές... Είναι υποχρέωση σε κάθε παλιότερο να γυρίσει τη μνήμη στο παρελθόν και ν' αρχίσει να διηγείται σ' εμάς τους νεότερους την εργατική ιστορία του τόπου μας... Πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης παντού, μέσα στα σπίτια, μέσα στα καφενεία κλπ.... Πώς ήταν τότε που όλοι ήσασταν μια γροθιά και πώς είναι τώρα...».

Καταδικάζοντας την αντεργατική συμπαιγνία εργολάβων, ΛΑΡΚΟ και επιχειρησιακού σωματείου, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες απολύσεις, υπογράμμιζε: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα μέσα στο σπίτι μας, στο εργοστάσιο, απ' όπου τρώμε μουντζούρα απ' την κοιλιά της μάνας μας, να μας λέει "δρόμο"... Εμείς ένα θέλουμε να πούμε στην εργοδοσία και τα τσιράκια της, ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται ποτέ να πνίξουν το δίκαιο αγώνα μας. Λαέ της περιοχής, συσπειρώσου! Για το καλό όλων μας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ