Το Σάββατο στις 12 μ. στα Προπύλαια το ραντεβού
Μέσα από την κινητοποίηση θέτουν το σύνολο των μεγάλων ζητημάτων της Εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, τονίζουν πως υπερασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους και διεκδικούν: Να δοθούν λύσεις τώρα στα οξυμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στις σχολικές μονάδες. Αμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και πραγματικές αυξήσεις. Αμεση παύση των διώξεων και των πειθαρχικών.
Από τη ΔΟΕ, που κάλεσε στην πανελλαδική κινητοποίηση, την ΟΛΜΕ, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, και μια σειρά σωματεία εκπαιδευτικών, αναδεικνύονται όλα εκείνα που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην πανελλαδική κινητοποίηση. Σε συμμετοχή καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής.
Αναφέρονται στα πολύπλευρα προβλήματα στα σχολεία τα οποία υπονομεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, στην αδυναμία των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη για τη λειτουργία τους μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, στα κοντέινερ που εξακολουθούν να στεγάζουν σχολεία.
Προβάλλουν το δίκαιο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όπως επισημαίνουν εξαντλούνται τις πρώτες μέρες του μήνα, με χιλιάδες αναπληρωτές να οδηγούνται στην παραίτηση ή στην αναζήτηση δεύτερης και τρίτης δουλειάς. Ζητούν Συλλογικές Συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά ζητήματα και δικαιώματα όπως η εξίσωση της άδειας μητρότητας των αναπληρωτών.
Οπως τονίζουν, αντί κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να ασχοληθούν με τα παραπάνω, παραπέμπουν εκατοντάδες εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση». «Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εντείνουν τον αυταρχισμό, αμφισβητούν κεκτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες και χρησιμοποιούν ακόμα και το μέτρο της δυνητικής αργίας ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, με τον πρώην υπουργό Παιδείας να παρακάμπτει ακόμα και αντίθετη, ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.
«Εχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε την παιδαγωγική μας υπόσταση και το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Στις 29 Μαρτίου δίνουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως οι εκπαιδευτικοί είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη δημόσια Εκπαίδευση, τη δουλειά μας και τις ζωές μας. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μαθητών και εκπαιδευτικών να έχουν την κοινωνία και το σχολείο που αρμόζει στις ανάγκες τους», καταλήγουν.
Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ τονίζουν: «Μαζί συνεχίζουμε μέχρι το τέρμα! `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!» και προσθέτουν: «Δυναμώνουμε το φοιτητικό κίνημα, συνεχίζουμε πιο πολλοί, πιο οργανωμένοι, πιο ενωμένοι με τις κοινές μας διεκδικήσεις στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους. Δυναμώνουμε τον αγώνα που στοχεύει την πολιτική του κέρδους των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων που εγκληματεί στη ζωή και στις σπουδές μας. Τρέμουν αυτόν τον αγώνα γιατί τους έχει στριμώξει. Κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα! Στον αγώνα η ελπίδα, στην οργάνωση η δύναμη. Ολοι και όλες στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη».
Εύλογους προβληματισμούς και αντιδράσεις έχουν αρχίσει να προκαλούν οι προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του πρωθυπουργού που επεξεργάζεται την «εθνική στρατηγική για τη βία των ανηλίκων», οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο.
Ανάμεσα στις προτάσεις της Επιτροπής που συγκεντρώνουν επικρίσεις, φαίνεται ότι είναι και η δημιουργία μιας σειράς σχολείων - γκέτο για να πεταχτούν στην κυριολεξία σε αυτά παιδιά με προβληματικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτείνεται να ιδρυθούν πιλοτικά 10 Τεχνικά Γυμνάσια, στα πρότυπα των ΕΠΑΛ, «με στόχο την υποστήριξη μαθητών με ακαδημαϊκές δυσκολίες και αυξημένο κίνδυνο αποκλίνουσας συμπεριφοράς» ή κατ' άλλους «για τους παραβατικούς μαθητές που επί της ουσίας εγκαταλείπουν το σχολείο με μεγάλο αριθμό απουσιών». Εξ ορισμού δηλαδή αυτά τα σχολεία θα μοιάζουν περισσότερο με αναμορφωτήρια και θα συγκεντρώνουν αποκλειστικά μαθητές με μεγάλα προβλήματα, που θα στέλνονται στα Τεχνικά από τα κοινά Γυμνάσια, τα οποία θα είναι σαν να ομολογούν ότι αποτυγχάνουν παιδαγωγικά να λειτουργήσουν απέναντι στους μαθητές με αυτά τα προβλήματα.
Ανάμεσα στα άλλα η Επιτροπή φαίνεται ακόμα να προτείνει να ενταχθεί στις σχολικές ποινές η «υποχρεωτική κοινωνική εργασία εντός του σχολείου», ένα μέτρο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής υπευθυνότητας, ωστόσο ενέχει και τον κίνδυνο της απαξίωσης της ίδιας της εργασίας. Για παράδειγμα, αν μια δουλειά εντός του σχολείου, που μπορεί να κάνουν εθελοντικά όλοι οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς, μια δουλειά δηλαδή που μπορεί να συσφίγγει τις σχέσεις της σχολικής κοινότητας, ανατίθεται ως τιμωρία σε κάποιους μαθητές, τότε η δουλειά αυτή απαξιώνεται και γίνεται η «αγγαρεία για τους κακούς μαθητές». Η «κοινωνική εργασία» εντός του σχολείου συναντιέται ως ποινή σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα (από ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, έως Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Σιγκαπούρη κ.ά.), όμως στη χώρα μας δεν συμπεριλαμβάνεται έως τώρα στα πειθαρχικά μέτρα για τους μαθητές.
Κατά τα άλλα, στα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή φαίνεται ότι περιλαμβάνονται μια σειρά... «ευχολόγια» ή πράγματα που έτσι κι αλλιώς γίνονται στα σχολεία, του τύπου μεγαλύτερη συμμετοχή των γονιών στη σχολική ζωή, απαίτηση από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να βάλουν περιορισμούς στις σχολικές μονάδες για τη σύνδεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσεκτική εφημερία από τους εκπαιδευτικούς, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.ο.κ.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων απέναντι στην πρόβλεψη του νόμου - πλαισίου για διαγραφές φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης. Παράλληλα με την καμπάνια δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι με πολύμορφες δράσεις και συλλογή υπογραφών αντιδρούν στο μέτρο, που θεωρητικά θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σαφείς και κάθετες είναι και οι διαφωνίες των πανεπιστημιακών, όπως αυτές εκφράζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα Συλλόγων ΔΕΠ και Συγκλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει αναφορά στις «ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και προσωπικές συνθήκες που επηρεάζουν τη διάρκεια των σπουδών και την έγκαιρη αποφοίτηση» και με ομόφωνη απόφασή της ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσει το άρθρο 76 του ν. 4957/2022, «ούτως ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή των φοιτητών/τριών που ενεργά επιδιώκουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους».
Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ομόφωνα ζητά την επανεξέταση του μέτρου, με το βλέμμα «στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, στις οικογένειές τους, και με γνώμονα την αύξηση όσο το δυνατόν του ποσοστού ολοκλήρωσης των σπουδών. Τα αίτια περιλαμβάνουν ακαδημαϊκές παραμέτρους, λόγους υγείας και προσωπικούς, οικονομικά προβλήματα και γενικότερα μια σειρά από ζητήματα, ορισμένα από τα οποία αφορούν τους ίδιους τους φοιτητές και τις ίδιες τις φοιτήτριες, τις συνθήκες φοίτησης αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, όπως αυτό καθορίζεται από τις αποφάσεις της πολιτείας». Και προσθέτει η Σύγκλητος ότι «η οριζόντια και χωρίς διάκριση εφαρμογή των διατάξεων θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας από φοιτητές και φοιτήτριες που ανανεώνουν την εγγραφή τους, συμμετέχουν στις εξετάσεις και βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, κάτι που αξίζει και πρέπει να επανεξεταστεί, με γνώμονα τις συνέπειες για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους».
Την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, ζητά και η Σύγκλητος του Πάντειου Πανεπιστημίου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις διαγραφές. Αν εφαρμοστεί το μέτρο, εκτιμά ότι στο Πάντειο θα πρέπει να διαγραφούν τον Σεπτέμβρη περίπου το 50% των εγγεγραμμένων φοιτητών, και τονίζει πως οι φοιτητές που επλήγησαν από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 και τις επιπτώσεις της πανδημίας αξίζουν στήριξη, αντί για αποκλεισμό, ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Εκδηλώσεις σε σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας διοργανώνει η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται οι εξής:
- Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Τμήμα ΕΜΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και ο ρόλος των δημοσιογράφων», στις 6 μ.μ., στο Γυπάρειο Μέγαρο στην αίθουσα 302. Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Μαβίδης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».
- Η ΤΟ ΠΑΔΑ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Στον δρόμο του αγώνα για να νικήσει η ζωή! Με το ΚΚΕ για την ανατροπή!», στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη 1 (άλσος Αιγάλεω). Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
- Η ΟΒ ΣΕΦΑΑ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με τον ίδιο τίτλο, στις 2 μ.μ. στο μεγάλο αμφιθέατρο (ΜΑ) ΣΕΦΑΑ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.