Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων απέναντι στην πρόβλεψη του νόμου - πλαισίου για διαγραφές φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης. Παράλληλα με την καμπάνια δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι με πολύμορφες δράσεις και συλλογή υπογραφών αντιδρούν στο μέτρο, που θεωρητικά θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, σαφείς και κάθετες είναι και οι διαφωνίες των πανεπιστημιακών, όπως αυτές εκφράζονται σε αποφάσεις και ψηφίσματα Συλλόγων ΔΕΠ και Συγκλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει αναφορά στις «ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και προσωπικές συνθήκες που επηρεάζουν τη διάρκεια των σπουδών και την έγκαιρη αποφοίτηση» και με ομόφωνη απόφασή της ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσει το άρθρο 76 του ν. 4957/2022, «ούτως ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή των φοιτητών/τριών που ενεργά επιδιώκουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους».
Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών ομόφωνα ζητά την επανεξέταση του μέτρου, με το βλέμμα «στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, στις οικογένειές τους, και με γνώμονα την αύξηση όσο το δυνατόν του ποσοστού ολοκλήρωσης των σπουδών. Τα αίτια περιλαμβάνουν ακαδημαϊκές παραμέτρους, λόγους υγείας και προσωπικούς, οικονομικά προβλήματα και γενικότερα μια σειρά από ζητήματα, ορισμένα από τα οποία αφορούν τους ίδιους τους φοιτητές και τις ίδιες τις φοιτήτριες, τις συνθήκες φοίτησης αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, όπως αυτό καθορίζεται από τις αποφάσεις της πολιτείας». Και προσθέτει η Σύγκλητος ότι «η οριζόντια και χωρίς διάκριση εφαρμογή των διατάξεων θα έχει ως συνέπεια την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας από φοιτητές και φοιτήτριες που ανανεώνουν την εγγραφή τους, συμμετέχουν στις εξετάσεις και βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, κάτι που αξίζει και πρέπει να επανεξεταστεί, με γνώμονα τις συνέπειες για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους».
Την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε φοιτητές που δεν έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους, ζητά και η Σύγκλητος του Πάντειου Πανεπιστημίου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις διαγραφές. Αν εφαρμοστεί το μέτρο, εκτιμά ότι στο Πάντειο θα πρέπει να διαγραφούν τον Σεπτέμβρη περίπου το 50% των εγγεγραμμένων φοιτητών, και τονίζει πως οι φοιτητές που επλήγησαν από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 και τις επιπτώσεις της πανδημίας αξίζουν στήριξη, αντί για αποκλεισμό, ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.