ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς

Η αστική τάξη επιδιώκει τώρα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Οι Κάρατζιτς (αριστερά) και Μλάντιτς (δεξιά) τη δεκαετία του '90.
Οι Κάρατζιτς (αριστερά) και Μλάντιτς (δεξιά) τη δεκαετία του '90.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Γεγονός είναι από χτες το πρωί η σύλληψη του 68χρονου ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, έπειτα από 16 χρόνια ανελέητου ανθρωποκυνηγητού από τις ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες σε μια ιδιαίτερη πολιτικο-ιστορική συγκυρία, που η αστική τάξη της Σερβίας επιδιώκει, με κάθε τίμημα, την ένταξή της στην ΕΕ...

Συνελήφθη νωρίς το πρωί από άνδρες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών στο σπίτι κάποιου φερόμενου ως συγγενικού του προσώπου στο χωριό Λαζάρεβιτς της βορειοανατολικής Σερβίας, σε απόσταση 100 χλμ. από το Βελιγράδι. Η σύλληψή του κατέστη δυνατή με βάση πληροφορίες ότι ένας ύποπτος με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς, που έμοιαζε «πάρα πολύ» στον Ράτκο Μλάντιτς και που είχε μαζί του έγγραφα που αφορούσαν τον καταζητούμενο ε.α. στρατηγό, βρισκόταν σε σπίτι του χωριού Λαζάρεβιτς. Δεν ήταν μεταμφιεσμένος (όπως ο κρατούμενος σήμερα στη Χάγη πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που συνελήφθη μεταμφιεσμένος, ενώ υποδυόταν τον ειδικό εναλλακτικών θεραπειών «νέας εποχής»). Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εμφάνισή του ήταν αρκετά αλλαγμένη κυρίως από το πέρασμα του χρόνου και το δέρμα του ωχρό. Λέγεται πως δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς πανηγύρισε κηρύσσοντας τον τερματισμό «μιας δύσκολης περιόδου της ιστορίας μας», προσθέτοντας ότι μετά απ' αυτήν την εξέλιξη «πλέον δεν αμαυρώνεται η φήμη της Σερβίας», αφού «θα αυξηθεί η ηθική αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή αρένα».

Ως χτες το βράδυ ο Μλάντις, που κατηγορείται για «γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου» στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1992 - 1995, βρισκόταν στα κρατητήρια των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας. Για την απέλαση και παράδοσή του στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη αποφασίζει ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Ο Μλάντις έχει δικαίωμα να εφεσιβάλλει τη δικαστική απόφαση, όμως τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης. Η διαδικασία απέλασης του Μλάντιτς αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία βδομάδα.

Πανηγυρίζουν οι ιμπεριαλιστές

Η σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς αναζωπύρωσε την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών που υπέθαλψαν τον εμφύλιο πόλεμο και προχώρησαν στο διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και χαιρετίστηκε «με ικανοποίηση» από όλες τις δυνάμεις που αιματοκύλισαν τα Βαλκάνια (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία κ.λπ.). Ειδικότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι η σύλληψή του «προσφέρει ευκαιρία για ειρήνη», ο ΓΓ του ΟΗΕ έκρινε πως ζήσαμε «μία ιστορική μέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είδε ένα «σημαντικό βήμα» για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Μοναδική παραφωνία ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που αφ' ενός χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντική...», αφ' ετέρου ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα και την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας που δικάζεται από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, εξέφρασε τη λύπη του για τη σύλληψη του ε.α. στρατηγού, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του «για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας» για τον πόλεμο στη Βοσνία.

Μια καθόλου τυχαία «λεπτομέρεια»: Τη μέρα σύλληψης του Μλάντιτς, είχε προγραμματιστεί στο Βελιγράδι συνάντηση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς για θέματα που αφορούσαν στην ενταξιακή πορεία της ΕΕ και το «διάλογο» Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Συγκρούσεις με νεκρούς

Διαφορετική στάση ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας

Στη Γεωργία συνεχίζονται οι συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν τη βίαια διάλυση της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης τη νύχτα προς την Πέμπτη.

Τις παραμονές, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Μ. Σαακασβίλι, επεδίωξαν να καταλάβουν την εξέδρα των επισήμων και να εμποδίσουν έτσι τη διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της «ανεξαρτησίας».

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ χρησιμοποίησαν ακόμη κάνουλες νερού και σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ έγιναν και 90 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά εκδηλώθηκαν οι ανταγωνισμοί κι οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον Καύκασο, με πρόσχημα αυτά τα γεγονότα. Ετσι αξίζει να σημειωθεί πως οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Γεωργία θετικά αναφέρθηκαν στις ενέργειες των αστυνομικών αρχών, εκτιμώντας πως οι διαδηλωτές προχώρησαν σε παράνομες και βίαιες ενέργειες, αναγκάζοντας τις αστυνομικές αρχές να περιφρουρήσουν τη «δημόσια τάξη». Διαμετρικά αντίθετη θέση επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που εξέφρασε την «ανησυχία» του για την καταστολή των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών της Γεωργίας από τις αρχές αυτής της χώρας και ζήτησε «διεθνή έρευνα» σχετικά με την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη Γεωργία.


Ι.Π.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις ζητά η Ρωσία για να δώσει δάνειο

Στις 24 Μάη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 56%. Νωρίτερα η Λευκορωσία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Ρωσίας καθώς και στο Ταμείο κατά της κρίσης της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) με την παράκληση για την παραχώρηση δανείου. Από τη μεριά της η Ρωσία αρνήθηκε τη χορήγηση κρατικού δανείου, όμως υποσχέθηκε πως το Συμβούλιο του «Ταμείου κατά της κρίσης» της ΕΟΚ, όπου η ίδια παίζει ρυθμιστικό ρόλο, θα εξετάσει το αίτημα της χορήγησης του δανείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Λευκορωσία στις 4 Ιουνίου, εφόσον η Λευκορωσία προχωρήσει σε ευρεία αποκρατικοποίηση και σκληρύνει την μακροοικονομική πολιτική της.

Το θέμα της υποτίμησης του λευκορωσικού ρουβλιού προκάλεσε ποικίλους σχολιασμούς και αντιδράσεις στους πολιτικούς αναλυτές και τους ειδήμονες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Ετσι, οι ρωσικές επίσημες πηγές και τα ρωσικά ΜΜΕ, που υπηρετούν το σημερινό καθεστώς, ισχυρίζονται πως οι βασικοί λόγοι της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος είναι η «μη αποτελεσματικότητα του κρατικού τομέα» της Λευκορωσίας, η «έλλειψη εκσυγχρονισμού» και το υψηλό κόστος των κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πράβντα», του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), παρόμοιες «εξηγήσεις» βρίσκονται μακριά από την αλήθεια. Οι κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας σε πολλές περιπτώσεις δούλευαν καλύτερα από τις ιδιωτικές. Σ' ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των λευκορωσικών επιχειρήσεων, η Λευκορωσία σε μεγάλο βαθμό είχε ξεπεράσει τη Ρωσία. Δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την υποτίμηση του λευκορωσικού ρουβλίου και οι κοινωνικές δαπάνες.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την υποτίμηση είναι η απότομη αύξηση της τιμής του (ρωσικού) πετρελαίου, η οποία οδήγησε στη μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, καθώς και η αύξηση των τιμών των άλλων πρώτων υλών που οι επιχειρήσεις της Λευκορωσίας προμηθεύονται βασικά από τη Ρωσία.

«Η ρωσική ολιγαρχία επιδιώκει να χρεοκοπήσει τις λευκορωσικές επιχειρήσεις, με στόχο να τις αγοράσει φθηνά», γράφει η «Πράβντα» και σημειώνει πως ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και στο παρελθόν ο ίδιος ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ρωσική ηγεσία εκβιάζει τώρα για να δώσει δάνειο, ζητώντας την ιδιωτικοποίηση μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, καθώς και των εταιρειών που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο και τα διυλιστήρια της χώρας.


Ι.Π.

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό των ιμπεριαλιστών

Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, να σπεύδει να πανηγυρίσει για τη σύλληψη του Μλάντιτς, υπενθυμίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό εκείνων των δυνάμεων που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και συνεχίζουν σήμερα την προσπάθεια για την καθολική επιβολή της νέας τάξης στα Βαλκάνια και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσής τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Μάλιστα σημείωσε ότι η σύλληψη είναι «μια είδηση που γεμίζει ικανοποίηση όλους εκείνους που πιστεύουν και υποστηρίζουν την ανάγκη να κλείσουν οι πληγές της Ιστορίας, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επέλθει η συμφιλίωση των λαών της περιοχής» και αποκαλυπτικά πρόσθεσε ότι «απομένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του Ρ. Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε η Σερβία και ο σερβικός λαός να αγωνιστούν, απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος, για την υλοποίηση του νέου μεγάλου στόχου: την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ