Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Συγκρούσεις με νεκρούς

Διαφορετική στάση ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας

Στη Γεωργία συνεχίζονται οι συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν τη βίαια διάλυση της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης τη νύχτα προς την Πέμπτη.

Τις παραμονές, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Μ. Σαακασβίλι, επεδίωξαν να καταλάβουν την εξέδρα των επισήμων και να εμποδίσουν έτσι τη διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της «ανεξαρτησίας».

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ χρησιμοποίησαν ακόμη κάνουλες νερού και σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ έγιναν και 90 συλλήψεις.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά εκδηλώθηκαν οι ανταγωνισμοί κι οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον Καύκασο, με πρόσχημα αυτά τα γεγονότα. Ετσι αξίζει να σημειωθεί πως οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Γεωργία θετικά αναφέρθηκαν στις ενέργειες των αστυνομικών αρχών, εκτιμώντας πως οι διαδηλωτές προχώρησαν σε παράνομες και βίαιες ενέργειες, αναγκάζοντας τις αστυνομικές αρχές να περιφρουρήσουν τη «δημόσια τάξη». Διαμετρικά αντίθετη θέση επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που εξέφρασε την «ανησυχία» του για την καταστολή των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών της Γεωργίας από τις αρχές αυτής της χώρας και ζήτησε «διεθνή έρευνα» σχετικά με την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη Γεωργία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ