Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πρόταση εκεχειρίας από Καντάφι

TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Να ορίσουν «την ώρα και την ημέρα που θα τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός», κάλεσε τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση η λιβυκή ηγεσία διά στόματος του πρωθυπουργού Μπαγκντάντι Μαχμουντί, όπως μετέδιδαν αργά χτες τα γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Η πληροφορία ότι το καθεστώς Καντάφι προχώρησε, χτες, στη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης κατάπαυσης του πυρός, με επιστολές που απηύθυνε προς όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, προς τις ΗΠΑ και προς τον ΟΗΕ, κυκλοφόρησε, πρώτα, από τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», που υποστήριξε ότι έχει στα χέρια της αντίτυπο της επιστολής Μαχμουντί.

Λίγες ώρες αργότερα, χτες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού ότι η Μαδρίτη έλαβε τη σχετική επιστολή, που αναμένεται να φτάσει και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες, πάντως, μέχρι το βράδυ, υποστήριζαν ότι δεν έχουν λάβει τίποτε. Πράξεις και όχι λόγια ζήτησε από την Τρίπολη σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, εκφράζοντας δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Καντάφι, αν και παραδέχτηκε ότι δεν έχει δει την επιστολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η Τρίπολη προτείνει άμεση κατάπαυση πυρός (και από το ΝΑΤΟ) όποτε συμφωνηθεί, έναρξη συνομιλιών με τους αντικαθεστωτικούς άνευ προϋποθέσεων, χορήγηση γενικής αμνηστίας στους εμπλεκόμενους στις μάχες και από τις δύο πλευρές και έναρξη συνομιλιών για υιοθέτηση νέου συντάγματος. Τάσσεται, δε, υπέρ της επίβλεψης του συνόλου της συμφωνίας από τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση, γεγονός που οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη (τη Δευτέρα) επίσκεψη του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενο της λιβυκής πρότασης.

Μέχρι χτες βράδυ δεν είχε υπάρξει αντίδραση για την πρόταση της Τρίπολης από το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο που, στο παρελθόν, έχει θέσει ως προϋπόθεση της οποιασδήποτε συμφωνίας την αποχώρηση της οικογένειας Καντάφι από την εξουσία. Καμία επίσημη αντίδραση δεν είχε εκφραστεί, μέχρι το βράδυ τουλάχιστον, ούτε από τις χώρες μέλη του G8, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα επαναδιατύπωσε τις αντιρρήσεις της για τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα περιθώρια των αποφάσεων του ΟΗΕ». Τη δυσαρέσκεια της Μόσχας επιβεβαίωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, αν και εκτίμησε, μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ότι «υπάρχουν και πολλές κοινές εκτιμήσεις».

  • Αργά το βράδυ, χτες, έγινε γνωστό ότι αυτομόλησε ο Λίβυος πρέσβης στην ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ