Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις ζητά η Ρωσία για να δώσει δάνειο

Στις 24 Μάη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος κατά 56%. Νωρίτερα η Λευκορωσία απευθύνθηκε στην κυβέρνηση της Ρωσίας καθώς και στο Ταμείο κατά της κρίσης της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) με την παράκληση για την παραχώρηση δανείου. Από τη μεριά της η Ρωσία αρνήθηκε τη χορήγηση κρατικού δανείου, όμως υποσχέθηκε πως το Συμβούλιο του «Ταμείου κατά της κρίσης» της ΕΟΚ, όπου η ίδια παίζει ρυθμιστικό ρόλο, θα εξετάσει το αίτημα της χορήγησης του δανείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Λευκορωσία στις 4 Ιουνίου, εφόσον η Λευκορωσία προχωρήσει σε ευρεία αποκρατικοποίηση και σκληρύνει την μακροοικονομική πολιτική της.

Το θέμα της υποτίμησης του λευκορωσικού ρουβλιού προκάλεσε ποικίλους σχολιασμούς και αντιδράσεις στους πολιτικούς αναλυτές και τους ειδήμονες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Ετσι, οι ρωσικές επίσημες πηγές και τα ρωσικά ΜΜΕ, που υπηρετούν το σημερινό καθεστώς, ισχυρίζονται πως οι βασικοί λόγοι της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος είναι η «μη αποτελεσματικότητα του κρατικού τομέα» της Λευκορωσίας, η «έλλειψη εκσυγχρονισμού» και το υψηλό κόστος των κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πράβντα», του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), παρόμοιες «εξηγήσεις» βρίσκονται μακριά από την αλήθεια. Οι κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας σε πολλές περιπτώσεις δούλευαν καλύτερα από τις ιδιωτικές. Σ' ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των λευκορωσικών επιχειρήσεων, η Λευκορωσία σε μεγάλο βαθμό είχε ξεπεράσει τη Ρωσία. Δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την υποτίμηση του λευκορωσικού ρουβλίου και οι κοινωνικές δαπάνες.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την υποτίμηση είναι η απότομη αύξηση της τιμής του (ρωσικού) πετρελαίου, η οποία οδήγησε στη μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Εθνικής Τράπεζας της χώρας, καθώς και η αύξηση των τιμών των άλλων πρώτων υλών που οι επιχειρήσεις της Λευκορωσίας προμηθεύονται βασικά από τη Ρωσία.

«Η ρωσική ολιγαρχία επιδιώκει να χρεοκοπήσει τις λευκορωσικές επιχειρήσεις, με στόχο να τις αγοράσει φθηνά», γράφει η «Πράβντα» και σημειώνει πως ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και στο παρελθόν ο ίδιος ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ρωσική ηγεσία εκβιάζει τώρα για να δώσει δάνειο, ζητώντας την ιδιωτικοποίηση μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, καθώς και των εταιρειών που διαχειρίζονται το φυσικό αέριο και τα διυλιστήρια της χώρας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ