Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Αίγυπτος ανοίγει τα σύνορα προς τη Γάζα

KAΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εντονα αντέδρασε η ισραηλινή ηγεσία στην απόφαση της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης και του στρατιωτικού συμβουλίου που κρατά τα ηνία της εξουσίας μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ, να ανοίξει μόνιμα τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή να επαναλειτουργήσει σε καθημερινή βάση το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η απόφαση έχει ως στόχο να συνεισφέρει περαιτέρω στην εμπέδωση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης και στον τερματισμό του διχασμού μεταξύ των Παλαιστινίων.

Η προοπτική χαιρετίστηκε από την παλαιστινιακή πλευρά και ιδιαίτερα από τη «Χαμάς» που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, η ισραηλινή πλευρά δεν έκρυψε την ανησυχία της εκτιμώντας, διά στόματος του υπουργού Ασφαλείας Νατάν Βιλνάι, ότι «δημιουργείται μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση». Σύμφωνα με ισραηλινές διαρροές, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το ένοπλο σκέλος της «Χαμάς» θα μπορέσει να εφοδιαστεί με όπλα εφόσον η μεθόριος θα είναι «ανοιχτή». Και ο Βιλνάι, βέβαια, παραδέχτηκε ότι η λειτουργία της μεθορίου της Ράφα δεν εμπίπτει στην ισραηλινο-αιγυπτιακή συμφωνία ειρήνης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από αδελφοκτόνες μάχες με τη «Φατάχ», το 2007, επιβλήθηκε σε αυτό το κομμάτι παλαιστινιακού εδάφους αυστηρότατος αποκλεισμός και από το Ισραήλ, αλλά και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως ΗΠΑ - ΕΕ, ο οποίος προκάλεσε συνθήκες λιμοκτονίας στον εκεί παλαιστινιακό πληθυσμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ