ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια της εν ψυχρώ δολοφονίας
  • Βραζιλιάνος, ο εκτελεσμένος από τους αστυνομικούς την περασμένη Παρασκευή
  • Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν, κυνικά, να δηλώνουν ότι θα πυροβολούν, όταν θεωρούν κάποιον ...υποψήφιο βομβιστή

Από τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για τη δολοφονία

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για τη δολοφονία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Ηταν μόλις 27 ετών ο Βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, ο περιώνυμος «ύποπτος», που την περασμένη Παρασκευή έπεσε νεκρός με 8 σφαίρες στο κεφάλι από αστυνομικούς στο σταθμό Στόκγουελ, στο μετρό του Λονδίνου, μπροστά στα μάτια των έντρομων επιβατών.

Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του δολοφονηθέντος, αλλά και οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποτελούν από μόνες τους τεκμήριο των φληναφημάτων της Σκότλαντ Γιαρντ περί «κυνηγητού υπόπτων τρομοκρατών» και έριξε τις μάσκες. Ο πολύς «κόκκινος» Κένι, ο δήμαρχος του Λονδίνου Κένι Λίβινγκστον θα δηλώσει τα εξής ανατριχιαστικά: «Η Αστυνομία έδρασε για να προστατεύσει το κοινό. Ο θάνατος του νεαρού Βραζιλιάνου προστίθεται στις απώλειες ζωών για τις οποίες ευθύνονται οι τρομοκράτες». Οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες που κατά τα 2/3 θεωρούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την κυβέρνηση Μπλερ και την εμπλοκή της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν ως κύρια αιτία των επιθέσεων, περίπου με το ίδιο ποσοστό κρίνουν ότι η «αστυνομία έπραξε σωστά», δολοφονώντας τον Μενέσες, αλλά και το 71% πιστεύει ότι η εντολή να πυροβολούνται οι ύποπτοι είναι σωστή...

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο μπροστά στην οργισμένη αντίδραση - ζήτησε έκτακτη συνάντηση και απαίτησε εξηγήσεις - του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, που συμπτωματικά η προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βρετανία συνέπεσε με την αποκάλυψη, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μενέσες ενδεχόταν να είχε λήξει η άδεια παραμονής του, γι' αυτό έτρεχε και προκάλεσε τις υποψίες, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ παραδέχτηκε ότι ο 27χρονος ζούσε νόμιμα τα τελευταία τρία χρόνια στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο και δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις, και έκανε λόγο για «θλιβερή τραγωδία».

Ο άτυχος νέος Βραζιλιάνος

Associated Press

Ο άτυχος νέος Βραζιλιάνος
Ο διοικητής της αστυνομίας, σερ Ιαν Μπλερ, ο οποίος στην επίσημη συνέντευξη Τύπου μετά τη δολοφονία του υπόπτου είχε δηλώσει ότι «είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις επιχειρήσεις ενάντια στους υπόπτους για τις επιθέσεις», απολογήθηκε δημόσια στην οικογένεια του θύματος, αναλαμβάνοντας εκ μέρους της αστυνομίας την ευθύνη, αλλά εκ παραλλήλου τόνισε ότι ισχύει η εντολή προς τους Βρετανούς αστυνομικούς να πυροβολούν στο κεφάλι πιθανούς τρομοκράτες, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται υπό έρευνα το «μοιραίο λάθος» της περασμένης Παρασκευής. «Θα υπάρξουν ακόμη πολλά αθώα θύματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ανερυθρίαστα και απολύτως κυνικά ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ και υποστήριξε την εντολή να πυροβολούνται όσοι είναι ύποπτοι για ...τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας.

Ομως, «η συγνώμη δεν είναι αρκετή», δήλωσε η οικογένειά του από τη Βραζιλία, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα «θύματα της κρατικής βίας» οργανώθηκαν ήδη στη γενέτειρα του Μενέσες, Γκονσάγκα, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια έξω από τη βρετανική πρεσβεία, ενώ ήδη διοργανώνονται και άλλες τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, ο θάνατος του Μενέσες δεν είναι μία «παράπλευρη απώλεια» για την οποία δεν ευθύνεται κανείς, όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν, αλλά μία εν ψυχρώ δολοφονία, που ουσιαστικά νομιμοποιεί τα πιο ακραία μέτρα κατά της τρομοκρατίας μέσα σε ένα τεχνηέντως κλίμα υστερίας τρόμου και πανικού. Ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η δολοφονία έγινε όχι από ένστολους αστυνομικούς, αλλά από ειδικές μονάδες ή την SAS.

Η αστυνομία του Λονδίνου, φυσικά, συνεχίζει το τροπάριό της... Ανακοίνωσε ότι συνελήφθη και τρίτος ύποπτος για τις απόπειρες της περασμένης Πέμπτης στο συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η σύλληψη έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο νότιο Λονδίνο. Παράλληλα, συνεχίζεται η ανάκριση ενός ακόμα άνδρα, που συνελήφθη την Παρασκευή στο Στόκγουελ.

«Ατεγκτος» Μπλερ

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υποσχέθηκε «να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αιτήματα των τρομοκρατών» και δήλωσε ότι «το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις επιθέσεις στο Λονδίνο».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Ιράκ, στο Λονδίνο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τόνι Μπλερ και σημείωσε: «Θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο, όταν αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία του μίσους, όχι μόνο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, αλλά και τις ιδέες».

Τέλος, ο Μπλερ σχεδιάζει να προωθήσει νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικά στοιχεία τις υποκλοπές τηλεφώνων και μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η παράταση της κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών από 14 μέρες σε τρεις μήνες.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Προσπαθούν να εμπλέξουν γειτονικές χώρες...

...στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Μπους

Ο Γκίβι Ταργκαμάτζε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Γεωργίας για την άμυνα και την ασφάλεια, δήλωσε ότι τα ίχνη της απόπειρας δολοφονίας που είχε γίνει φέτος στις 10 Μάη κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους, στην Τιφλίδα, μπορεί να οδηγήσουν στη Ρωσία. Οι δηλώσεις του αυτές, όπως μεταδίδει το «Ροσμπάλτ», έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό της χώρας «Ρουστάβι 2». Ακόμη παραπέρα προχώρησε ο Γεωργιανός βουλευτής Γκίγκα Μποκέρια, που πρόσθεσε σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας πως «στην πολιτική ηγεσία του βόρειου γείτονα υπάρχουν άνθρωποι, που ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, ο 27χρονος άνεργος Βλαντιμίρ Αρουτιουνιάν, που συνελήφθη και κατηγορείται από τις γεωργιανές αρχές ότι ήταν αυτός που πέταξε τη χειροβομβίδα κατά του Αμερικανού Προέδρου (που έπεσε 30 μέτρα από την εξέδρα, χωρίς όμως να εκραγεί), εξακολουθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου, να μην αποδέχεται τη διάπραξη της συγκεκριμένης πράξης. Εξέφρασε πάντως, μέσω του δικηγόρου του, τη λύπη του για τον θάνατο του αστυνομικού, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής του, την περασμένη βδομάδα. Ο ίδιος ο Αρουτιουνιάν δέχτηκε 4 σφαίρες και βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Ετσι, μέχρι στιγμής, το μόνο «αποδεικτικό» στοιχείο που έχουν οι γεωργιανές αρχές είναι οι φωτογραφίες από αμερικανικό δορυφόρο, στη βάση των οποίων κατηγορούν τον Αρουτιουνιάν.

Ο υποδιοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στη Γεωργία, συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Κουπαράτζε, ήδη διέψευσε κατηγορηματικά φήμες, που έφεραν τον κατηγορούμενο Αρουτιουνιάν να υπηρετεί στις ρωσικές δυνάμεις, που εδρεύουν στη Γεωργία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Αντρανίκ Μαρκαριάν, διέψευσε ότι η χειροβομβίδα, που εκτόξευσε ο Αρουτιουνιάν, ήταν αρμενικής κατασκευής. Πρόσθεσε δε ότι ο ομοεθνής του δεν έχει καμία σχέση με την Αρμενία, αφού είναι Γεωργιανός πολίτης.


Ι.Π.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ - ΗΠΑ
Μένουν οι βάσεις που φεύγουν

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συμφωνία για την «προσωρινή» παράταση λειτουργίας της βάσης των ΗΠΑ στην Κιργιζία πέτυχε χτες ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη χώρα και είχε συνάντηση με τον εκλεγέντα πρόσφατα - μετά τη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας - πρόεδρο της χώρας Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Στρατηγικός στόχος του Ράμσφελντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «EurasiaNet», ήταν να σταματήσει η «μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία». Η «Washington Post» εντόπισε την αιτία αυτής της μείωσης της αμερικανικής επιρροής σε πιέσεις «της Ρωσίας και της Κίνας», ειδικά κατά τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στις αρχές Ιούλη.

Το πολιτικό τέχνασμα Ράμσφελντ το οποίο πειθανάγκασε (;) τον Μπακίεφ να συμφωνήσει στη συνέχιση της λειτουργίας της βάσης, ήταν να συναρτήσει τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στη χώρα με τη βελτίωση της «κατάστασης ασφαλείας» στο Αφγανιστάν - κάτι που ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εκφράζει «ανησυχία» για την Κούβα...

Την «έντονη ανησυχία» της έσπευσε να εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική κατάσταση στην Κούβα, με ανακοίνωσή της την περασμένη Κυριακή. Η ΕΕ χρησιμοποιεί στο έπακρο την περίπτωση της Μάρθα Μπεατρίς Ρόκε και άλλων «αντιφρονούντων», προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της στο Νησί της Επανάστασης, κάνοντας λόγο για «σκλήρυνση της στάσης του καθεστώτος απέναντι στους "αντιφρονούντες", καθώς πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται υπό κράτηση». Η ανακοίνωση της Επιτροπής κάνει σαφή την προσπάθειά της να συκοφαντήσει και να παρουσιάσει την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας σαν ένα απολυταρχικό καθεστώς που περιορίζει τα δικαιώματα έκφρασης των πολιτών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ