Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποκαλυπτήρια της εν ψυχρώ δολοφονίας
  • Βραζιλιάνος, ο εκτελεσμένος από τους αστυνομικούς την περασμένη Παρασκευή
  • Οι βρετανικές αρχές συνεχίζουν, κυνικά, να δηλώνουν ότι θα πυροβολούν, όταν θεωρούν κάποιον ...υποψήφιο βομβιστή

Από τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για τη δολοφονία

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για τη δολοφονία
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Ηταν μόλις 27 ετών ο Βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες, ο περιώνυμος «ύποπτος», που την περασμένη Παρασκευή έπεσε νεκρός με 8 σφαίρες στο κεφάλι από αστυνομικούς στο σταθμό Στόκγουελ, στο μετρό του Λονδίνου, μπροστά στα μάτια των έντρομων επιβατών.

Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του δολοφονηθέντος, αλλά και οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποτελούν από μόνες τους τεκμήριο των φληναφημάτων της Σκότλαντ Γιαρντ περί «κυνηγητού υπόπτων τρομοκρατών» και έριξε τις μάσκες. Ο πολύς «κόκκινος» Κένι, ο δήμαρχος του Λονδίνου Κένι Λίβινγκστον θα δηλώσει τα εξής ανατριχιαστικά: «Η Αστυνομία έδρασε για να προστατεύσει το κοινό. Ο θάνατος του νεαρού Βραζιλιάνου προστίθεται στις απώλειες ζωών για τις οποίες ευθύνονται οι τρομοκράτες». Οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες που κατά τα 2/3 θεωρούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την κυβέρνηση Μπλερ και την εμπλοκή της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν ως κύρια αιτία των επιθέσεων, περίπου με το ίδιο ποσοστό κρίνουν ότι η «αστυνομία έπραξε σωστά», δολοφονώντας τον Μενέσες, αλλά και το 71% πιστεύει ότι η εντολή να πυροβολούνται οι ύποπτοι είναι σωστή...

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο μπροστά στην οργισμένη αντίδραση - ζήτησε έκτακτη συνάντηση και απαίτησε εξηγήσεις - του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, που συμπτωματικά η προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βρετανία συνέπεσε με την αποκάλυψη, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μενέσες ενδεχόταν να είχε λήξει η άδεια παραμονής του, γι' αυτό έτρεχε και προκάλεσε τις υποψίες, όμως η Σκότλαντ Γιαρντ παραδέχτηκε ότι ο 27χρονος ζούσε νόμιμα τα τελευταία τρία χρόνια στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο και δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις, και έκανε λόγο για «θλιβερή τραγωδία».

Ο άτυχος νέος Βραζιλιάνος

Associated Press

Ο άτυχος νέος Βραζιλιάνος
Ο διοικητής της αστυνομίας, σερ Ιαν Μπλερ, ο οποίος στην επίσημη συνέντευξη Τύπου μετά τη δολοφονία του υπόπτου είχε δηλώσει ότι «είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις επιχειρήσεις ενάντια στους υπόπτους για τις επιθέσεις», απολογήθηκε δημόσια στην οικογένεια του θύματος, αναλαμβάνοντας εκ μέρους της αστυνομίας την ευθύνη, αλλά εκ παραλλήλου τόνισε ότι ισχύει η εντολή προς τους Βρετανούς αστυνομικούς να πυροβολούν στο κεφάλι πιθανούς τρομοκράτες, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται υπό έρευνα το «μοιραίο λάθος» της περασμένης Παρασκευής. «Θα υπάρξουν ακόμη πολλά αθώα θύματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ανερυθρίαστα και απολύτως κυνικά ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ και υποστήριξε την εντολή να πυροβολούνται όσοι είναι ύποπτοι για ...τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας.

Ομως, «η συγνώμη δεν είναι αρκετή», δήλωσε η οικογένειά του από τη Βραζιλία, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα «θύματα της κρατικής βίας» οργανώθηκαν ήδη στη γενέτειρα του Μενέσες, Γκονσάγκα, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια έξω από τη βρετανική πρεσβεία, ενώ ήδη διοργανώνονται και άλλες τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, ο θάνατος του Μενέσες δεν είναι μία «παράπλευρη απώλεια» για την οποία δεν ευθύνεται κανείς, όπως προσπαθούν να τον παρουσιάσουν, αλλά μία εν ψυχρώ δολοφονία, που ουσιαστικά νομιμοποιεί τα πιο ακραία μέτρα κατά της τρομοκρατίας μέσα σε ένα τεχνηέντως κλίμα υστερίας τρόμου και πανικού. Ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η δολοφονία έγινε όχι από ένστολους αστυνομικούς, αλλά από ειδικές μονάδες ή την SAS.

Η αστυνομία του Λονδίνου, φυσικά, συνεχίζει το τροπάριό της... Ανακοίνωσε ότι συνελήφθη και τρίτος ύποπτος για τις απόπειρες της περασμένης Πέμπτης στο συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η σύλληψη έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο νότιο Λονδίνο. Παράλληλα, συνεχίζεται η ανάκριση ενός ακόμα άνδρα, που συνελήφθη την Παρασκευή στο Στόκγουελ.

«Ατεγκτος» Μπλερ

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υποσχέθηκε «να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αιτήματα των τρομοκρατών» και δήλωσε ότι «το Ιράκ δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις επιθέσεις στο Λονδίνο».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Ιράκ, στο Λονδίνο, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Τόνι Μπλερ και σημείωσε: «Θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο, όταν αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία του μίσους, όχι μόνο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, αλλά και τις ιδέες».

Τέλος, ο Μπλερ σχεδιάζει να προωθήσει νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικά στοιχεία τις υποκλοπές τηλεφώνων και μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η παράταση της κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών από 14 μέρες σε τρεις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ