Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων και επισκέψεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Καθημερινές τείνουν να γίνουν οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα, που, τα τελευταία 24ωρα, υποδέχτηκε και δύο ξένους πρωθυπουργούς (Πολωνίας, Αυστραλίας), οπότε τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Προς το παρόν, το σκηνικό δε φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι διαφωνίες για το περιεχόμενο του συντάγματος παραμένουν σοβαρές, παρά την επιστροφή στην επιτροπή κατάρτισής του, των σουνιτών εκπροσώπων.

Δεκαέξι υπάλληλοι του σταθμού καθαρισμού ύδατος στην περιοχή του Αμπού Γράιμπ σκοτώθηκαν, χθες, και άλλοι 27 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των λεωφορείων που τους μετέφεραν σπίτι τους. Οι περισσότεροι ήταν σιίτες από τις συνοικίες Σαντρ Σίτι και Χοάλα και πιθανολογείται ότι έγιναν στόχος, επειδή η υπηρεσία τους συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις. Χθες, στη Φάτα, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 ιδιωτικός φύλακας πετρελαιαγωγού και 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά ανταρτών, ενώ στη Μπαακούμπα άγνωστοι σκότωσαν συνεργάτη του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Τέλος, στο Κιρκούκ τραυματίστηκε σοβαρά Ιρακινός συνταγματάρχης, ενώ ανακοινώθηκαν αρκετές συλλήψεις «υπόπτων». Αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ, όπως το Μπάλαντ, το Κιρκούκ και άλλες, τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα. Επίσης, χθες, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο βιντεοταινία με τους 2 απαχθέντες Αλγερινούς διπλωμάτες, η οποία συνοδεύεται με ανακοίνωση που προαναγγέλλει την εκτέλεσή τους.

Επισκέψεις πρωθυπουργών

Παράλληλα με όλα αυτά, στη Βαγδάτη βρέθηκε, χθες, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα, ο οποίος συναντήθηκε με την ιρακινή «ηγεσία». Αντικείμενο συζήτησης ήταν και η προγραμματισμένη για τις αρχές του επόμενου χρόνου αποχώρηση των 1.500 Πολωνών στρατιωτών. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ανάλογες επαφές στη Βαγδάτη είχε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη, ενώ μετέβη και σε περιοχές όπου βρίσκονται Αυστραλοί στρατιώτες.

Ο Χάουαρντ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν οι αυστραλέζικες δυνάμεις μέχρις ότου οι Ιρακινοί μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας. Οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με ανακοίνωση έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία οι διαδικασίες στρατολόγησης αστυνομικών και στρατιωτών στις ιρακινές δυνάμεις είναι «διάτρητες», γι' αυτό και παρεισφρέουν πρώην εγκληματίες, αλλά και πολλοί αντάρτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις σιιτών και δυνάμεων ασφαλείας(2008-03-27 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων κατά προσκυνητών, σουνιτών και σιιτών(2006-07-08 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι(2004-09-21 00:00:00.0)
Στον πολιτικό «στίβο» ο Σαντρ(2004-08-31 00:00:00.0)
Εγινε συμφωνία, δεν υπάρχουν, όμως, εγγυήσεις(2004-08-19 00:00:00.0)
Οργή σιιτών κατά των κατακτητών(2003-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ