Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Συμφωνία ελεύθερης διέλευσης ΝΑΤΟικών!

Αποκαλύφθηκε ότι υπογράφτηκε στις 15 Ιούλη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την ανήξερη έκανε χτες η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα όσον αφορά στην αποκάλυψη σερβικών ΜΜΕ πως στις 15 του μήνα υπεγράφη στο Βελιγράδι συμφωνία ελεύθερης διέλευσης(!) των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην επικράτεια της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ενωσης Βουκ Ντράσκοβιτς και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ζααπ Χουπ ντε Σέφερ!

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες άγνοια ακόμη και για την ύπαρξη της συμφωνίας που πρακτικά ικανοποιεί μία απ' τις βασικές απαιτήσεις που είχαν προβάλει στο Ραμπουγέ της Γαλλίας (Γενάρης 1999) Αμερικανοί αξιωματούχοι με επικεφαλής την τότε υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα των εφιαλτικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (Μάρτης 1999). Αλλοι ανώνυμοι Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ. Προσπαθώντας, εντούτοις, να αποποιηθούν (πολιτικές) ευθύνες ισχυρίστηκαν πως «δεν ακολουθήθηκε η δέουσα διαδικασία» παρουσίασης της συμφωνίας και πως υπήρξε ασυνεννοησία και προβληματική επικοινωνία στο επίπεδο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Ενωσης με εκείνα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.... Παρ' όλα αυτά, το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Β92 μετέδωσε χτες πως έχει στην κατοχή του έγγραφα που καταγράφουν πως τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών της Σερβικής Δημοκρατίας είχαν ενημερωθεί απ' την κυβέρνηση της Ενωσης επακριβώς για την αναίσχυντη συμφωνία με το ΝΑΤΟ...

  • Ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Μίλαν Ιβάνοβιτς στο Κοσσυφοπέδιο απαίτησε χτες την αποπομπή του διοικητή της αστυνομικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Ρότζερ Φίλιπς, θεωρώντας τον άμεσα υπεύθυνο για το βάρβαρο ξυλοδαρμό περίπου 10 Σέρβων νεαρών του Κοσσυφοπεδίου την περασμένη Κυριακή από αστυνομικούς της δύναμης του ΟΗΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ