Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μακελειό στο Σαρμ ελ Σέικ

Αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για νέα μέτρα κατά των λαών, στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας»

Συντρίμμια από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο

Associated Press

Συντρίμμια από τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΚΑΪΡΟ.-

Εκατοντάδες εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς στους τόπους των επιθέσεων του Σαββάτου, μαζεύοντας συντρίμμια, ενώ οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τους δεκάδες αγνοούμενους. Το τουριστικό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέικ, και ιδιαίτερα η περιοχή Ναάμα Μπέι, που έγινε στόχος των επιθέσεων του Σαββάτου, έχει ερημώσει. Οι τουρίστες αποχωρούν μαζικά και ακυρώνονται οι προγραμματισμένες κρατήσεις. Κάτοικοι και εργαζόμενοι δεν κρύβουν την απελπισία τους, καθώς ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος γι' αυτούς, και διαδηλώνουν καθημερινά καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

Νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι νεκροί, από τις επιθέσεις, έφθασαν τους 88, εκ των οποίων οι 17 δεν είναι Αιγύπτιοι. Αντίθετα, το υπουργείο Υγείας επιμένει στους 64 νεκρούς. Γεγονός, πάντως, είναι ότι αγνοούνται ακόμη αρκετοί άνθρωποι, ντόπιοι, Ιταλοί, Τούρκοι, Βρετανοί. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στήθηκαν εκατοντάδες σημεία ελέγχου.

Και το μακελειό αυτό αξιοποιήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπου Γης, για να δυναμώσει η τρομοϋστερία, κάτι που κυριάρχησε στα ΜΜΕ το προηγούμενο διήμερο και για να παρθούν νέα μέτρα ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται.

Διαρροές και ...παρεξηγήσεις

Χθες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαρροές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτές, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν λάβει προειδοποίηση για επικείμενη μεγάλη βομβιστική επίθεση στο Σινά, αλλά εκτίμησαν ότι στόχος θα ήταν τα καζίνο, όπου ενισχύθηκε η ασφάλεια. Δε διευκρινίζεται ποιος ενημέρωσε τις αιγυπτιακές αρχές.

Από τα καθήκοντά τους απαλλάχτηκαν οι επικεφαλής ασφαλείας του βορείου και νοτίου Σινά. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επιθέσεις έγιναν με 2 παγιδευμένα φορτηγά και μία παγιδευμένη βαλίτσα. Το ένα εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου «Γκαζάλα», το δεύτερο σε δρόμο που οδηγούσε σε δεύτερο ξενοδοχείο, και η βαλίτσα στην αρχή εμπορικού τουριστικού πεζοδρόμου.

Επίσης, «δύει», όπως φαίνεται, το σίριαλ του «πακιστανικού δάχτυλου», παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες διαβατηρίου 5 Πακιστανών υπηκόων έχουν τοιχοκολληθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Οπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή ηγεσία, οι 5 δεν αναζητούνται σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου, αλλά επειδή έχουν εξαφανιστεί από τις αρχές Ιούλη.

Αντίθετα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι κατέστη εφικτή η αναγνώριση των απομειναριών ενός Αιγυπτίου, του Γιουσέφ Μπαντράν, κατοίκου του Σαρμ ελ Σέικ, και «γνωστού» στις αρχές για τις διασυνδέσεις του με ισλαμιστικές οργανώσεις. Οι τελευταίες εικασίες τον φέρουν καμικάζι στις επιθέσεις του Σαββάτου.

Με βάση, προφανώς, τα τελευταία αυτά στοιχεία, έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρη τη χερσόνησο του Σινά. Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των αιγυπτιακών δυνάμεων, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με βεδουίνους, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Επισήμως, έχουν συλληφθεί 150 άνθρωποι.

Ανεπιβεβαίωτες «ευθύνες» και ...συμπάθεια

Την υποστήριξή τους στην αιγυπτιακή ηγεσία «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», έσπευσαν να εκφράσουν η Ουάσιγκτον, η ΕΕ, Ευρωπαίοι ηγέτες και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της «διεθνούς κοινότητας». Ολοι, όπως άλλωστε και η αιγυπτιακή ηγεσία μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «δένουν» τις επιθέσεις στο Σαρμ ελ Σέικ με το γενική κλιμάκωση που πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις στο Λονδίνο, χωρίς να συνδέουν τα δύο γεγονότα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση «οδηγούν» και οι ανακοινώσεις των 3 οργανώσεων που διεκδικούν την ευθύνη των επιθέσεων στο Σαρμ ελ Σέικ. Μετά τις «Ταξιαρχίες του Αμπντουλάχ Αζάμ» και τους «Ιερούς μαχητές της Αιγύπτου», η «Ταουχίντ και Τζιχάντ της Αιγύπτου», με ηλεκτρονική ανακοίνωση, αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων «που έγιναν σε συνεννόηση με την αλ Κάιντα ως εκδίκηση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ». Η τελευταία αυτή οργάνωση, που προφανέστατα πήρε την ονομασία της από την αντίστοιχη του Ιράκ που δηλώνει ότι καθοδηγείται από τον αλ Ζαρκάουι, διεκδικεί την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τάμπα, τον περασμένο Οκτώβρη, με 34 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ