ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΣΕΕ
Οπως χτες, έτσι και αύριο «όλοι τους μαζί»

ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση έδωσαν - όπως αναμενόταν - την υποστήριξή τους στην ΠΑΣΚΕ για τη συγκρότηση του προεδρείου. Συνεπείς στην καταγγελία του κοινωνικοεταιρισμού δε συμμετέχουν στο προεδρείο οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ Αντικομμουνιστικό ξέσπασμα στελεχών του ΣΥΝ.

Την κοινή τους πορεία υποταγής και συναίνεσης απέναντι στην κυβέρνηση και εργοδοσία επιβεβαίωσαν οι τρεις παρατάξεις της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση), συγκροτώντας και πάλι το μονομπλόκ της πλειοψηφίας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για την εκλογή Προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ετσι σαν καλά συνεταιράκια της κοινής υπόθεσης διένειμαν τους θώκους τους προεδρείου και όπως και την προηγούμενη περίοδο εξέλεξαν πρόεδρο της ΓΣΕΕ τον Χ. Πολυζωγόπουλο, γενικό γραμματέα τον Γ. Μανώλη (ΔΑΚΕ) και αντιπρόεδρο τον Α. Καλύβη (ΑΠ). Την άρνησή της να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα ως δεύτερη δύναμη στο προεδρείο διακήρυξε η ΔΑΣ, υπογραμμίζοντας και με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στη γραμμή της πλειοψηφίας.

Με δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Γ. Μαυρίκος, ξεκαθάρισε ότι η παράταξη πρεσβεύει και παλεύει μια διαφορετική αντίληψη για το ρόλο της ΓΣΕΕ, την οποία οι τρεις παρατάξεις «έχουν μετατρέψει σε μηχανισμό εφαρμογής αντεργατικών πολιτικών. Στο μηχανισμό αυτό εμείς ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να συμμετέχουμε», υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος και κάλεσε τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ να μη συμμετάσχουν στο προεδρείο, γιατί στην πράξη νομιμοποιούν τη γραμμή της πλειοψηφίας.

Στην τοποθέτηση αυτή επιχείρησαν να απαντήσουν τα στελέχη του ΣΥΝ, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Συνεπείς σε μια χρόνια αντικομμουνιστική στάση επιτέθηκαν κατά των στελεχών της ΔΑΣ, ξεπερνώντας κάθε όριο. Ούτε λίγο - ούτε πολύ οι υμνητές του κοινωνικοεταιρισμού προσπάθησαν να εμφανιστούν υπερασπιστές της κομμουνιστικής παράδοσης και ως απόδειξη του πώς το εννοούν αυτό πήραν υπό την προστασία τους... τους Κωστόπουλο - Θεωνά!

Πριν τη συγκρότηση του προεδρείου έγινε εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής σύμφωνα με τη δύναμη της κάθε παράταξης και τα ισχύοντα του καταστατικού. Ετσι η ΠΑΣΚΕ κατέλαβε εφτά έδρες, από τρεις έδρες ΔΑΣ και ΔΑΚΕ και μία έδρα η ΑΠ. Για τη 15η έδρα που δε διατέθηκε από την πρώτη κατανομή και την οποία διεκδικούσαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΣ, έχοντας η καθεμία υπόλοιπο μιας ψήφου μετά από κλήρωση, τον πρώτο ενάμιση χρόνο θα την έχει η ΠΑΣΚΕ και το υπόλοιπο διάστημα η παράταξη της ΔΑΣ. Τα τρία μέλη της ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι ο Γ. Μαυρίκος, Χ. Κατσώτης και Θ. Ευθυμίου ενώ ύστερα από ενάμιση χρόνο ο Αλ. Τσώλης θα είναι το τέταρτο μέλος.

Δεν έχουμε θέση σ' έναν τέτοιο μηχανισμό

Δήλωση του Γιώργου Μαυρίκου για το προεδρείο της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την εκλογή του προεδρείου, ο επικεφαλής της ΔΑΣ Γιώργος Μαυρίκος κατέθεσε την παρακάτω δήλωση:

«Τα τρία χρόνια που πέρασαν η ΔΑΣ αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο προεδρείο της ΓΣΕΕ επειδή δεν ήθελε να νομιμοποιήσει τη γραμμή υποταγής του κινήματος που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Στα χρόνια αυτά, τα στελέχη της ΔΑΣ πρωτοστατήσαμε στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, που με τις θέσεις και κυρίως με δράση του αποτελεί την ελπίδα για τα λαϊκά στρώματα και το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ ήρθε με τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του να επιβεβαιώσει ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ έχουν μετατρέψει τη ΓΣΕΕ σε μηχανισμό εφαρμογής αντεργατικών πολιτικών.

Στο μηχανισμό αυτό εμείς ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να συμμετέχουμε. Ετσι σταθεροί στις απόψεις μας, αφήνουμε τις ηγεσίες των τριών παρατάξεων να διανείμουν τις καρέκλες και τα οφίτσια του προεδρείου κι ό,τι αυτά συνεπάγονται. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα που μας αναλογεί σας τη διαθέτουμε, ώστε να την απονείμετε ως έπαθλο στον πρώτο τη τάξει συνέταιρο και συμπαίχτη σας.

Η ΔΑΣ, με την απλή αναλογική, θα πάρει τις θέσεις που της αναλογούν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και συνεχίζοντας την ταξική πορεία θα εντείνει τη δράση της για τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης κι όλων των λαϊκών στρωμάτων με πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οι τρεις συνέταιροι στους θώκους της ΓΣΕΕ θα αισθανθούν και αυτοί, όπως θα αισθανθούν Κυβέρνηση και ΣΕΒ, τη συνεπή πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρώτος μεγάλος σταθμός η Εργατική Πρωτομαγιά 2001».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ταξικός αγωνιστικός προσανατολισμός

Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης σε ταξική κατεύθυνση, «χάραξε» η ετήσια γενική συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για το εργατικό κίνημα του νομού, απευθύνοντας προσκλητήριο αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με τις αποφάσεις της ετήσιας γενικής συνέλευσης, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ο ταξικός προσανατολισμός του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, παίρνοντας πρωτοβουλίες για τον κοινό συντονισμό δράσης των λαϊκών στρωμάτων του νομού και συμβάλλοντας στην πάλη για τη συγκρότηση ενός ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα καθορίζει τις εξελίξεις υπέρ της εργατικής τάξης.

Στον απολογισμό δράσης που παρουσιάστηκε, επισημάνθηκε ότι στο χρόνο που πέρασε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έδωσε τη μάχη, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις της χώρας, ενάντια στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης, βιομηχάνων και ΕΕ για πλήρη, σταθερή απασχόληση, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τονίστηκε, δε, ότι με πρωτοβουλία του ΕΚΛ έγιναν πολλές κινητοποιήσεις στο νομό, όπως των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος». Επίσης, το Εργατικό Κέντρο συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, στήριξε τους αγώνες των μαθητών, των αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων, πρωτοστάτησε στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, εξέφρασε έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες, αντιτάχθηκε στις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας και πήρε μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση. Και υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα συνεχούς πάλης για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν ότι οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως αυτή κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης του κοινωνικο-ασφαλιστικού κινήματος.

Το πρόγραμμα δράσης, που εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία στην ετήσια γενική συνέλευση, αφορά στον αγώνα για πλήρη και σταθερή εργασία, για γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου, με 7 ώρες απασχόληση την ημέρα, εβδομάδα 5 ημερών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και βελτίωση των αποδοχών, για την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν Κοινωνικής Ασφάλισης, για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για την επιβίωση των ανέργων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων σπουδαστών, των αλλοδαπών εργατών κ.ά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανύπαρκτη δράση, ανύπαρκτο πρόγραμμα

Λίγες μέρες πριν κυβέρνηση και δυνάμεις του κεφαλαίου εξαπολύσουν την τελική έφοδο κατά της κοινωνικής ασφάλισης, πραγματοποιείται - στις 4 του Απρίλη - το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ στη συνεδρίαση στις 21 του Μάρτη, παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης και το νέο προγραμματισμό έδωσε δείγματα γραφής για το μέλλον και επιβεβαίωσε ότι παραμένει πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής.

Στο διοικητικό απολογισμό και στο πρόγραμμα δράσης δεν έγινε καμιά αυτοκριτική και κανένας ουσιαστικός απολογισμός δράσης. Περιορίστηκε σε επιφανειακή ενασχόληση με τα μεγάλα και κύρια προβλήματα χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη αγωνιστικής απάντησης. Μετά από δύο σελίδες βαρύγδουπων εκφράσεων και ανιστόρητων αναφορών, ακολούθησαν έξι σελίδες διοικητικού απολογισμού, ο οποίος δεν ήταν τίποτα άλλο από αντιγραφή του βιβλίου πρωτοκόλλου του ΕΚ Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικά πάντως κάποια σημεία από τη «δράση» της πλειοψηφίας του ΕΚ τον προηγούμενο χρόνο που αναφέρθηκαν στον απολογισμό: Συμμετοχή του προέδρου του ΕΚ Γ. Σκουλατάκη στις 9 του Φλεβάρη, σε εκδήλωση ψυχικής υγιεινής Ηρακλείου, συμμετοχή του ΕΚ στις 2 του Μάρτη σε εκδήλωση της εταιρίας τουρισμού και δεκάδες αποστολές επιστολών σε πολλούς και διάφορους... Οσον αφορά την απεργία που έγινε στις 7 του Δεκέμβρη, αναφέρεται η σύσκεψη και η συνέντευξη Τύπου και είναι εξαφανισμένη η ίδια η μέρα της απεργίας.

Τα μέλη της ΕΣΑΚ καταψήφισαν τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράση καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη αγωνιστικής δράσης. Κατήγγειλαν ακόμα, ότι το μόνο που προτείνεται για τα μεγάλα προβλήματα του κινήματος είναι αναμονή - διάλογος - αναμονή, που βολεύει όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία (εργοδοσία - κυβέρνηση - ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες). Κατήγγειλαν ακόμα, ότι τεράστιες ευθύνες φέρουν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις που υποστηρίζουν και ψηφίζουν τέτοια κείμενα.

Η ΕΣΑΚ κατέθεσε παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις, καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε άμεση αγωνιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία και να μην τους επιτρέψουν με «κοινωνικούς διαλόγους» - απάτης να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ πρότεινε να οργανωθεί συντονισμένη αντεπίθεση για: Δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση συντάξεων. Δημόσιο σύστημα υγείας με κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο. Διατήρηση βαρέων και ανθυγιεινών και πλήρη εργασία για όλους με 35ωρο - 5μερο - 7ωρο και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ημερομίσθια.

Πρώτο καθήκον η οργάνωση στα συνδικάτα

Ενας 24χρονος λιθογράφος, ο Ν. Μαρουσάκης, από την παράταξη της ΔΑΣ, είναι το μικρότερο σε ηλικία μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. «Η εκλογή μου στη διοίκηση εκφράζει το ενδιαφέρον και το βάρος που δίνει η παράταξη της ΔΑΣ στη νεολαία, στους νέους εργαζόμενους και στα προβλήματά τους», υπογράμμισε ο Ν. Μαρουσάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ». Ακόμα τόνισε ότι «η εκλογή μου με βάζει μπροστά σε μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις και βέβαια θα επιδιώξω να μεταφέρω στη διοίκηση της ΓΣΕΕ τα προβλήματα της γενιάς μου. Εννοείται πως η συγκεκριμένη πλειοψηφία αν και γνωρίζει τα προβλήματα έχει γυρίσει την πλάτη της στους νέους εργαζόμενους. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η οργάνωση των ίδιων των νέων στα συνδικάτα, η συμμετοχή τους και η δράση τους που θα πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τη γραμμή της πλειοψηφίας. Μπροστά μας είναι το ασφαλιστικό. Σε αυτό τον αγώνα οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους με την παρουσία τους στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5 του Απρίλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ