Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ανύπαρκτη δράση, ανύπαρκτο πρόγραμμα

Λίγες μέρες πριν κυβέρνηση και δυνάμεις του κεφαλαίου εξαπολύσουν την τελική έφοδο κατά της κοινωνικής ασφάλισης, πραγματοποιείται - στις 4 του Απρίλη - το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ στη συνεδρίαση στις 21 του Μάρτη, παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης και το νέο προγραμματισμό έδωσε δείγματα γραφής για το μέλλον και επιβεβαίωσε ότι παραμένει πιστή στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής.

Στο διοικητικό απολογισμό και στο πρόγραμμα δράσης δεν έγινε καμιά αυτοκριτική και κανένας ουσιαστικός απολογισμός δράσης. Περιορίστηκε σε επιφανειακή ενασχόληση με τα μεγάλα και κύρια προβλήματα χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη αγωνιστικής απάντησης. Μετά από δύο σελίδες βαρύγδουπων εκφράσεων και ανιστόρητων αναφορών, ακολούθησαν έξι σελίδες διοικητικού απολογισμού, ο οποίος δεν ήταν τίποτα άλλο από αντιγραφή του βιβλίου πρωτοκόλλου του ΕΚ Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικά πάντως κάποια σημεία από τη «δράση» της πλειοψηφίας του ΕΚ τον προηγούμενο χρόνο που αναφέρθηκαν στον απολογισμό: Συμμετοχή του προέδρου του ΕΚ Γ. Σκουλατάκη στις 9 του Φλεβάρη, σε εκδήλωση ψυχικής υγιεινής Ηρακλείου, συμμετοχή του ΕΚ στις 2 του Μάρτη σε εκδήλωση της εταιρίας τουρισμού και δεκάδες αποστολές επιστολών σε πολλούς και διάφορους... Οσον αφορά την απεργία που έγινε στις 7 του Δεκέμβρη, αναφέρεται η σύσκεψη και η συνέντευξη Τύπου και είναι εξαφανισμένη η ίδια η μέρα της απεργίας.

Τα μέλη της ΕΣΑΚ καταψήφισαν τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράση καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη αγωνιστικής δράσης. Κατήγγειλαν ακόμα, ότι το μόνο που προτείνεται για τα μεγάλα προβλήματα του κινήματος είναι αναμονή - διάλογος - αναμονή, που βολεύει όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία (εργοδοσία - κυβέρνηση - ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες). Κατήγγειλαν ακόμα, ότι τεράστιες ευθύνες φέρουν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις που υποστηρίζουν και ψηφίζουν τέτοια κείμενα.

Η ΕΣΑΚ κατέθεσε παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις, καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε άμεση αγωνιστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία και να μην τους επιτρέψουν με «κοινωνικούς διαλόγους» - απάτης να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ πρότεινε να οργανωθεί συντονισμένη αντεπίθεση για: Δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση συντάξεων. Δημόσιο σύστημα υγείας με κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο. Διατήρηση βαρέων και ανθυγιεινών και πλήρη εργασία για όλους με 35ωρο - 5μερο - 7ωρο και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ημερομίσθια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ