ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί "έπληξαν" και το ανθρωπιστικό πρόγραμμα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Διεκόπησαν, τελικά χτες, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ μετά από την καταστροφή του κεντρικού πετρελαϊκού αγωγού, που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία. Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτιμούν σε πολλά εκατομμύρια δολάρια τη ζημιά που υπέστη ο αγωγός, ο οποίος αποτελεί σημείο ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του ανθρωπιστικού προγράμματος "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".

Ζημιά μεγαλύτερη των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για να επιδιορθωθεί, προκάλεσαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής και της Δευτέρας στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία. Οπως ανακοίνωσε, χτες, ο Διευθυντής της Πετρελαϊκής Εταιρείας του Βορείου Ιράκ οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν, σχεδόν, ολοσχερώς το κέντρο επικοινωνίας στην περιοχή Εν Ζάλα, 475 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, το οποίο ρύθμιζε τη ροή της άντλησης, αλλά και της μεταφοράς πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ιρακινό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκε ένας χειριστής του επικοινωνιακού κέντρου και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι υπάλληλοι. Η διακοπή της πετρελαϊκής ροής επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων" Ονουκάμπα Οκο, ο οποίος τόνισε ότι, ακόμη και πριν από το αμερικανικό πλήγμα, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράκ δεν ήταν σε θέση να αντέξουν την εξαγωγή και ροή πετρελαίου αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά εξάμηνο, ποσότητα που προβλέπει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την κάλυψη των ιρακινών αναγκών σε τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 24ώρων ήταν οι μεγαλύτεροι μετά από τις επιδρομές της επιχείρησης "Αλεπούς της Ερήμου". Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν, χτες, ότι "οι Αμερικανοί πιλότοι αναλαμβάνουν δράση μόνο, όταν εκτιμούν ότι απειλούνται" και παραδέχτηκαν ότι επλήγησαν επικοινωνιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Εν Ζαλά. Εντούτοις, απέφυγαν να διευκρινίσουν ποια ακριβώς απειλή παρουσίασε το συγκεκριμένο επικοινωνιακό κέντρο για τα αμερικανικά αεροσκάφη και αρνούνταν να επιβεβαιώσουν το πλήγμα.

Νέα κατασκοπευτικά σενάρια

Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδρασαν, για τρία χρόνια, στο ιρακινό έδαφος ως εμπειρογνώμονες της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, υποστηρίζει, με χτεσινό της δημοσίευμα, η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ". Στο άρθρο, το οποίο επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει κυβερνητικά έγγραφα, αλλά και μαρτυρίες αξιωματούχων, τονίζεται ότι η δραστηριότητα των Αμερικανών πρακτόρων είχε αποκρυφτεί και από την UNSCOM και τους υπαλλήλους της, οι οποίοι δε γνώριζαν ποιοι από τους συναδέλφους τους δεν ήταν πραγματικοί εμπειρογνώμονες!

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λίβι παραδεχόταν ότι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωσαν στοιχεία στο ιρακινό έδαφος, αλλά υποστήριξε ότι αυτό έγινε μόνο "για να βοηθηθεί το έργο ελέγχου της UNSCOM και δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος". Ο Λίβι απέφυγε να σχολιάσει τόσο το νέο δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ" όσο και το, πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιού Γιορκ Τάιμς", στο οποίο παρουσιαζόταν το, υπό έκδοση, βιβλίο του πρώην επικεφαλής της UNSCOM στη Βαγδάτη, Σκοτ Ρίτερ, που υποστηρίζει ότι η ηγεσία της επιτροπής γνώριζε τη δράση της CIA και της παρείχε κάλυψη επί πολλά χρόνια.

ΗΠΑ
Συνέχεια στην ένταση με την Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ενώ οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων και οι δηλώσεις καλών προθέσεων της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών και κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων, όσον αφορά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) συνεχίζονταν χτες, η ένταση που απορρέει από τις πιέσεις των ΗΠΑ για "πολιτική φιλελευθεροποίηση" και στροφή της πολιτικής της σε διεθνές επίπεδο, ώστε να συμπορεύεται με την Ουάσιγκτον, χαλούσε το "καλό κλίμα".

Οι "σκληρές εκφράσεις" της Μαντλίν Ολμπράιτ, που δήλωνε χτες πως "δε θα απολογηθούμε για τις θέσεις μας", αντιπαρερχόμενη τις δηλώσεις του Κινέζου ομολόγου της περί "απαράδεκτου παρεμβατισμού" των ΗΠΑ σε "εσωτερικές υποθέσεις" της Κίνας, έδωσαν μια μάλλον παραπλανητική εικόνα των προθέσεών της. Παρά τη ρητορική της, η οποία εκφράζει την αμερικανική πίεση για "άνοιγμα" (δηλαδή "εκδυτικισμό" της Κίνας), η Ολμπράιτ χρησιμοποιούσε το ζήτημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" ως διπλωματικό εργαλείο περισσότερο, παρά οτιδήποτε άλλο...

Στην "ένταση" προστέθηκε κι η επίκριση της Ολμπράιτ για την κινεζική απόφαση να ασκήσει βέτο στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και η "έκκλησή" της στο Πεκίνο να "συμπεριφερθεί ως υπεύθυνη δύναμη".

Η Κίνα αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα να εγκρίνει την ανανέωση της παραμονής της δύναμης του ΟΗΕ στα Σκόπια για ακόμη έξι μήνες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Γεγονός που "διαταράσσει" την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ανησυχούμε βλέποντας ένα πρόβλημα διμερές να ταράζει μια διεθνή συζήτηση", αφού "η παρουσία του ΟΗΕ στην ΠΓΔΜ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια", είπε η Ολμπράιτ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Η αναστάτωση εξακολουθεί να σιγοβράζει σε όλους τους εργασιακούς τομείς της χώρας, καθώς μετά τους μεταλλεργάτες τη σκυτάλη στις απεργιακές κινητοποιήσεις πήραν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ενώ τώρα ετοιμάζονται οι τραπεζικοί και εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι μεταλλεργάτες αλλά και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα κατέληξαν τελικά σε συμφωνία και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης μία ανάσα πριν από τις γενικές απεργίες που είχαν κηρύξει, με αυξήσεις μεταξύ 3,5% και 4%, μικρότερες μεν από αυτές που διεκδικούσαν αλλά σχεδόν διπλάσιες από αυτές που η εργοδοσία αρχικά τους είχε προσφέρει. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό τομέα κατέρρευσαν χωρίς την υπογραφή συμφωνίας που θα οδηγούσε στην υπογραφή της νέα ετήσια συλλογικής σύμβασης. Ο Κλάους Κάρλιν,ηγετικό στέλεχος του Συνδικάτου HBV, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του Συνδικάτου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν 6,5% αυξήσεις και είναι αδιαπραγμάτευτοι και για το λόγο αυτό τα μέλη του Συνδικάτου HBV - που εκπροσωπεί 470.000 εργαζόμενους στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα - θα προχωρήσουν άμεσα σε ψηφοφορία για την έγκριση της γενικής απεργίας ως επόμενο βήμα των κινητοποιήσεων, μία απεργία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 του Μάρτη. Παράλληλα, το Συνδικάτο DAG, η άλλη συνδικαλιστική οργάνωση στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση και ψηφοφορία με ακριβώς τα ίδια αιτήματα.

Ερείπια μετά από τον αμερικανικό βομβαρδισμό

Αριστερά: Ερείπια μετά από τον αμερικανικό βομβαρδισμό

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
250 χιλιάδες ζητούν "επιστροφή" στο Πακιστάν

ΝΤΑΚΑ.-

Πέντε νεαροί πακιστανικής καταγωγής περιέλουσαν τα σώματά τους με κηροζίνη και επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν χθες στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή περίπου 250.000 ανθρώπων στο Πακιστάν.

Οι 250.000 που απαιτούν "επαναπατρισμό" είχαν παγιδευτεί στο Μπαγκλαντές μετά την απόσχιση και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, το 1971.

Η απόπειρα τελικά σταμάτησε μετά από παρέμβαση των αρχών, εκπρόσωποι των οποίων υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ ή εκπρόσωπό του για το ζήτημα.

Περίπου μισό εκατομμύριο μουσουλμάνων είχαν μεταναστεύσει στο Μπαγκλαντές - τότε Ανατολικό Πακιστάν - μετά τη διάλυση της υπό βρετανικής κυριαρχίας Ινδίας. Οι μισοί έμειναν εκεί μετά την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές.

Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους διεξάγεται μεταξύ Μπαγκλαντές και Πακιστάν εδώ και χρόνια. Υπήρχε το σχέδιο κάποιο ισλαμικό κράτος να "σπονσοράρει" μια τέτοια επιχείρηση, κάτι όμως που αναβλήθηκε μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, αφού τα πλούσια ισλαμικά κράτη της Μέσης Ανατολής δεν είχαν πλέον κεφάλαια να διαθέσουν.

Σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ