ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφίγγει ο κλοιός της κατοχής

Υπέρ του Αραφάτ «όσο υπάρχει κατοχή και βρίσκεται στο ισραηλινό στόχαστρο», δηλώνει ο Μοχάμαντ Ντάχλαν, το όνομα που φερόταν να βρίσκεται περισσότερο από όλα στο στόμα Αμερικανών αξιωματούχων

Ο στρατός ισραηλινής κατοχής περιπολεί στη Ραμάλα

Associated Press

Ο στρατός ισραηλινής κατοχής περιπολεί στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό της κατοχής στην πλειοψηφία της Δ. Οχθης, δώδεκα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της επιχείρησης «Αποφασιστικό Μονοπάτι», κρατώντας 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους φυλακισμένους. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε με «απαλότερες εκφράσεις» στην περιθωριοποίηση Αραφάτ τη στιγμή που ο φερόμενος ως «εκλεκτός» της Ουάσιγκτον, πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, με άρθρο του, κατακεραυνώνει τις ΗΠΑ για «το πραξικόπημα που επιδιώκουν εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη».

Λίγη ώρα μετά την ειδική άδεια που δόθηκε στους Παλαιστίνιους φοιτητές να μεταβούν στις σχολές τους, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Πολυτεχνική Σχολή της Χεβρώνας, συνέλαβε 100 φοιτητές με το σκεπτικό ότι οι φοιτούντες στη συγκεκριμένη σχολή έχουν τις γνώσεις για κατασκευή βομβών. Εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει και αρκέστηκε να ανακοινώσει τη σύλληψη του Οσάμα Ζαλάχατ, θεωρούμενου ως υψηλόβαθμου στελέχους της Τζιχάντ, στη γειτονική Κφαρ Γιάτα. Επίσης, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι συνελήφθησαν 10 αστυνομικοί στη Χεβρώνα, ανάμεσα στους οποίους ο τοπικός επικεφαλής της εθνοφρουράς, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 6 ώρες σκληρού ξυλοκοπήματος.

Ανάκριση ενός Παλαιστινίου φοιτητή στο Πολυτεχνείο

Associated Press

Ανάκριση ενός Παλαιστινίου φοιτητή στο Πολυτεχνείο
Εξάωρη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δόθηκε στους κατοίκους της Τζενίν, ενώ εισβολή γινόταν στο γειτονικό Αλ Ζαμπάιντα, όπου πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 συλλήψεις. Στην Καλκίλια, ο ισραηλινός στρατός επανήλθε δριμύτερος μετά από μια εικονική, όπως αποδείχτηκε, αποχώρηση και ξανάρχισε τις έρευνες, ενώ τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι παρέμεναν αιχμάλωτοι σε κεντρικό δρόμο. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι συνελήφθησαν άλλα 2 στελέχη της Φατάχ, σε Βηθλεέμ και αλ Κχαντέρ, αντίστοιχα. Εξι αστυνομικοί συνελήφθησαν και στην Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ στην παρακείμενη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανατίναξε υπόγεια σήραγγα λαθρεμπορίου όπλων κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ξανά ο Πάουελ
άρθρο του Ντάχλαν

«Δε θα υπαγορεύσουμε στους Παλαιστινίους την ηγεσία τους», δήλωνε ο Κόλιν Πάουελ στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις πλήρους υποστήριξης στο «όραμα» Μπους, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ουσιαστικά, τις επανέλαβε με, πιθανώς, χειρότερο τρόπο, αφού ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε ωμό εκβιασμό. «Εμείς απλώς λέμε ότι σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν στην υπάρχουσα ηγεσία, δε θα πρέπει να περιμένουν από εμάς να είμαστε ευνοϊκοί», κατέληξε.

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την «πλήρη, άνευ προϋποθέσεων, αλληλεγγύη του με τον Γιάσερ Αραφάτ». Ξεχωριστή, ίσως, σημασία έχει η δημόσια τοποθέτηση, για το θέμα, του πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, που φερόταν ως ένας από τους πλέον «εκλεκτούς» της Ουάσινγκτον στην αναζήτηση διαδόχου του Αραφάτ. «Οι ΗΠΑ ουσιαστικά ζητούν ένα πραξικόπημα», σημειώνει ο Ντάχλαν, σε άρθρο του στην βρετανική Γκάρντιαν. «Είναι τραγικό λάθος η κριτική ή η περιθωριοποίηση του Αραφάτ όσο υπάρχει κατοχή. Οσο οι Ισραηλινοί είναι κατά του Αραφάτ, εγώ θα είμαι μαζί του όσες επιφυλάξεις και αν έχω για ορισμένες αποφάσεις του και θα πρέπει όλοι να είναι σίγουροι ότι το ίδιο θα πράξει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού».

Αναταράξεις εντός Ισραήλ

Μάλλον με δυσθυμία υποδέχτηκε ο ισραηλινός λαός την απόφαση να αυξηθεί σε 6 φορές ετησίως η παρουσίαση των εφέδρων στον ισραηλινό στρατό, καθώς και η αύξηση των περιόδων αυτών μέχρι και 37 συνεχόμενες ημέρες. Δυσάρεστο ήταν το κλίμα και στην έκτακτη συνεδρίαση 4.000 στελεχών του Εργατικού Κόμματος, όπου ο Πρόεδρος της Κνέσετ, Αβραάμ Μπουργκ, ζήτησε με επιμονή την αποχώρησή του Κόμματος από την κυβέρνηση. Εντούτοις, με σχετική πλειοψηφία η πρόταση απορρίφθηκε, ενώ φαίνεται να προκρίνεται το «ειρηνευτικό σχέδιο» του ηγέτη των Εργατικών, υπουργού Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, που προβλέπει διάλυση ορισμένων εποικισμών και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας στην εφημερίδα Χααρέτζ, ο Μπεν Ελιέζερ εκτιμά ότι ο Αριέλ Σαρόν «κάνει τραγικό λάθος, γιατί δε θέτει κανέναν διπλωματικό ορίζοντα επίλυσης της διένεξης». Αρθρογράφοι, πάντως, της ίδιας εφημερίδας, εκτιμούν ότι ο Σαρόν δε θέτει «διπλωματικό ορίζοντα», γιατί δε θέλει να υπάρξει κάτι τέτοιο, και τονίζουν ότι η διακήρυξη Μπους ήταν «ο ύστατος παράγοντας που έδωσε στο Σαρόν πλήρη ελευθερία κινήσεων, πιθανώς με τραγικές συνέπειες για όλη την περιοχή, ενώ η διεθνής κοινότητα σιωπά». Στην ίδια εφημερίδα, η γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφος, Αμίρα Χας, που κατοικεί στη Ραμάλα, υποστηρίζει ότι «πιθανώς το σχέδιο Σαρόν είναι να μεταβάλει τη Δ. Οχθη σε Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή σε μια φυλακή σαν το Αλκατράζ, που το 80%, τουλάχιστον, του πληθυσμού της θα εξαθλιώνεται και θα λιμοκτονεί εξαρτώμενο αποκλειστικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πάντως, Ραανάν Γκισίν, τόνιζε, χτες, ότι «ο στρατός προσπαθεί να μειώσει την παρουσία του στα παλαιστινιακά εδάφη, για να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός». Την ίδια στιγμή, απαγορευόταν η είσοδος στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε 18 φιλειρηνιστές, με αμερικανική υπηκοότητα, ανάμεσά τους και ο Μίκαελ Ταράζι, παλαιστινιακής καταγωγής, νομικός σύμβουλος της ΟΑΠ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το σκεπτικό του ισραηλινού ΥΠΕΞ διατυπώθηκε εξαιρετικά απλά: «επιθυμούν να εκφράσουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, αλλά εμείς είμαστε σε πόλεμο μαζί τους, συνεπώς δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε την είσοδο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση συμπαράστασης

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο και βαθιά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης. Την κινητοποίηση οργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ», έγραφε ένα μεγάλο πανό στην αρχή της πορείας, ενώ το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών την ώρα που κατευθύνονταν προς το αμερικάνικο προξενείο ήταν: «Μπους - Σαρόν, φονιάδες των λαών».

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων φοιτητών, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα του λαού του για την ελευθερία και για ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Μ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα πείθουν και τους πλέον δύσπιστους για τις πραγματικές διαθέσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των Ισραηλινών στρατοκρατών - φασιστών. Δείχνουν, συνέχισε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, για μια ακόμη φορά, ποιο είναι το μέλλον, που επιφυλάσσουν για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό, αλλά και για κάθε άλλο λαό που αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Πρόσθεσε ότι ο Μπους με τον πλέον ωμό τρόπο υποδεικνύει τι θα πρέπει να ψηφίζουν οι Παλαιστίνιοι και ο Σαρόν με τα αποσπάσματα θανάτου, που ονομάζονται ισραηλινός στρατός, επιβάλλει τη θέληση του μεγάλου αφεντικού, ενώ η ΕΕ σπεύδει να στηρίξει τον υπερατλαντικό ηγέτη. «Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για κάθε λαό, κίνημα ή πολίτη, που δε χωράει στα βρώμικα και άνομα σχέδια της Νέας Τάξης», σημείωσε.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του Βόλγφανγκ Πέτριτς

ΧΑΓΗ.--

Μετά από τη δεκαπενθήμερη αναστολή της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη - λόγω αδιαθεσίας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ο Αυστριακός τότε εκπρόσωπος της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, Βόλγφανγκ Πέτριτς, πήρε τη σκυτάλη των μαρτύρων κατηγορίας, επιχειρώντας να ρίξει στο Βελιγράδι την ευθύνη για την κατάρρευση των - τορπιλισμένων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ - συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Ο Πέτριτς, έχοντας «ξεχάσει» πως ένας από τους βασικούς λόγους κατάρρευσης των «ειρηνευτικών» συνομιλιών στο Ραμπουγέ ήταν η απαίτηση του ΝΑΤΟ να θέσει όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβία υπό στρατιωτική ομηρία, κατέθεσε πως αρχικώς η σερβική αντιπροσωπεία που είχε τότε λάβει μέρος στις συνομιλίες (Φλεβάρης του '99) είχε συμφωνήσει στην παροχή καθεστώτος αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πέτριτς υποστήριξε ακολούθως πως οι Σέρβοι «αιφνιδιαστικά άλλαξαν στάση μετά από τρεις βδομάδες διαβουλεύσεων», ισχυριζόμενος πως η «γιουγκοσλαβική πλευρά είχε λάβει οδηγίες να μην επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες του Ραμπουγέ»...

«Ηταν ο Μιλόσεβιτς που δεν του άρεσε... που αποφάσισε να μην συνεχίσει στο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέτριτς, προσθέτοντας πως όταν συνάντησε για τελευταία φορά το Μιλόσεβιτς στις 22 του Μάρτη (δηλαδή ένα 24ωρο προτού ξεκινήσουν οι φονικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί) ο τότε Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος «φαινόταν να είχε λάβει τις αποφάσεις του».

Στη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα, ο Μιλόσεβιτς επισήμανε πως το προσχέδιο της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ραμπουγέ ήταν παγιδευμένο, πως επρόκειτο για «τελεσίγραφο» το οποίο ουσιαστικά κατέγραφε την απαίτηση Αμερικανών και Ευρωπαίων για συνολική κατοχή του γιουγκοσλαβικού εδάφους από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Εν αναμονή... για πολλοστή φορά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μερικές δεκάδες ώρες απομένουν για να περάσει ένας ακόμη συναγερμός για πιθανό μεγάλο «τρομοκρατικό χτύπημα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανώς αναίμακτα... Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν εξακολουθούν να ζουν στη φρενίτιδα του τρόμου, που κορυφώνεται κατά περιόδους.

Δύσκολη και γεμάτη ένταση περίοδος είναι και οι ημέρες που διανύουμε, καθώς υπάρχουν «αξιόπιστες» πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα την 4η Ιουλίου, δηλαδή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι τρομοκράτες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας και απαγωγές, με στόχο να πλήξουν κυρίως αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, Αμερικανοί πολίτες και αξιωματούχοι καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει εξάλλου ότι τώρα οι τρομοκράτες μπορεί να στραφούν εναντίον στόχων που φρουρούνται ελάχιστα ή καθόλου, όπως εκκλησίες, εστιατόρια και λέσχες, καθώς τα μέτρα ασφαλείας έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά σε δημόσια κτίρια, συνεπώς είναι δύσκολο να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

Οπως μεταδίδει το BBC και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει πως «υπάρχουν διάφορες αναφορές από μυστικές υπηρεσίες που υπογραμμίζουν την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, όσο πλησιάζει η 4η Ιουλίου». Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CBS επέστησε την προσοχή στους συμπολίτες του και πρόσθεσε ότι όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς επιχειρούν να αξιολογήσουν την ακρίβεια ή μη αυτών των πληροφοριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ