Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του Βόλγφανγκ Πέτριτς

ΧΑΓΗ.--

Μετά από τη δεκαπενθήμερη αναστολή της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη - λόγω αδιαθεσίας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας - ο Αυστριακός τότε εκπρόσωπος της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, Βόλγφανγκ Πέτριτς, πήρε τη σκυτάλη των μαρτύρων κατηγορίας, επιχειρώντας να ρίξει στο Βελιγράδι την ευθύνη για την κατάρρευση των - τορπιλισμένων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ - συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Ο Πέτριτς, έχοντας «ξεχάσει» πως ένας από τους βασικούς λόγους κατάρρευσης των «ειρηνευτικών» συνομιλιών στο Ραμπουγέ ήταν η απαίτηση του ΝΑΤΟ να θέσει όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβία υπό στρατιωτική ομηρία, κατέθεσε πως αρχικώς η σερβική αντιπροσωπεία που είχε τότε λάβει μέρος στις συνομιλίες (Φλεβάρης του '99) είχε συμφωνήσει στην παροχή καθεστώτος αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πέτριτς υποστήριξε ακολούθως πως οι Σέρβοι «αιφνιδιαστικά άλλαξαν στάση μετά από τρεις βδομάδες διαβουλεύσεων», ισχυριζόμενος πως η «γιουγκοσλαβική πλευρά είχε λάβει οδηγίες να μην επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες του Ραμπουγέ»...

«Ηταν ο Μιλόσεβιτς που δεν του άρεσε... που αποφάσισε να μην συνεχίσει στο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πέτριτς, προσθέτοντας πως όταν συνάντησε για τελευταία φορά το Μιλόσεβιτς στις 22 του Μάρτη (δηλαδή ένα 24ωρο προτού ξεκινήσουν οι φονικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί) ο τότε Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος «φαινόταν να είχε λάβει τις αποφάσεις του».

Στη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα, ο Μιλόσεβιτς επισήμανε πως το προσχέδιο της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ραμπουγέ ήταν παγιδευμένο, πως επρόκειτο για «τελεσίγραφο» το οποίο ουσιαστικά κατέγραφε την απαίτηση Αμερικανών και Ευρωπαίων για συνολική κατοχή του γιουγκοσλαβικού εδάφους από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ