Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιδράσεις μετά το αιματοκύλισμα του γαμήλιου γλεντιού...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Παρά το πλήθος των τραγικών «λαθών» που έχουν κάνει στο παρελθόν οι Αμερικανοί στρατιώτες σε βάρος του άμαχου αφγανικού πληθυσμού, χτες - ένα 24ωρο μετά το πολύνεκρο αιματοκύλισμα γαμήλιου γλεντιού σε χωριό του κεντρικού Αφγανιστάν - φάνηκε να είναι η πρώτη φορά που ένας «κατά λάθος» βομβαρδισμός προκάλεσε την, έστω και σε λεκτικό επίπεδο, πιο έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ, κάλεσε τους Αμερικανούς να λάβουν από δω και μπρος «ισχυρά μέτρα και καλύτερες πληροφορίες» για να αποφευχθεί η επανάληψη επιθέσεων κατά αμάχου πληθυσμού. «Είναι άξιο απορίας πώς μία χώρα που υπέφερε απ' την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν να συνεχίζει να υποφέρει απ' την εναντίον τους πολεμική εκστρατεία», συμπλήρωσε με νόημα ο Αμπντουλάχ.

Ο δε Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, προτίμησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό στρατηγό-διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Νταν Μακνίλ, όπου και αντάλλαξαν ...εκτιμήσεις σχετικά με το τι ακριβώς μπορεί να συνέβη και βομβαρδίστηκαν τέσσερα χωριά του κεντρικού τμήματος της χώρας, με αποτέλεσμα 40 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες!

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πάντως αποφεύγουν να παραδεχτούν τις ευθύνες τους γι' αυτό το τραγικό φονικό, πώς δηλαδή οι αμερικανικές βόμβες σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους επειδή μπέρδεψαν τις μπαλωθιές σε γαμήλιο γλέντι με ...εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά. Ως εκ τούτου ανακοίνωσαν τη διενέργεια έρευνας, μολονότι το μόνον ασαφές είναι όχι εάν οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τον άμαχο πληθυσμό αλλά εάν αυτό έγινε με πυρά που έριξε αεροσκάφος τύπου AC-130 ή με βόμβες αεροσκάφους τύπου Β-52!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ