ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Δικομματικό «όχι» στο σεβασμό της λαϊκής ψήφου

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αγαστή συνεργασία και με τα ίδια επιχειρήματα απέρριψαν στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ και του ΣΥΝ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής

Σε αγαστή συνεργασία και με πανομοιότυπα επιχειρήματα οι εκπρόσωποι του δικομματισμού απέρριψαν στη Βουλή την πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, επιμένοντας στην πάγια αρχή τους για τη συνέχιση της κλοπής της λαϊκής ψήφου και τη διαιώνιση των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, όποια παραλλαγή και αν έχουν αυτά.

Η πρόταση κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και απορρίφθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με το επιχείρημα ότι η κλοπή της λαϊκής ψήφου δικαιολογείται στο όνομα της ύπαρξης «ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων». Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε για μία ακόμα φορά ότι το θέμα του εκλογικού νόμου θα συζητηθεί αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Το θέμα της απλής αναλογικής όμως δε σταματάει στη συγκεκριμένη συζήτηση, αφού εκτός από την πάλη για τη διεκδίκησή της από το λαϊκό κίνημα, θα απασχολήσει τη Βουλή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που θα διεξαχθεί μετά από αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ο εισηγητής της πρότασης εκ μέρους του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, αφού υπενθύμισε ότι η πρόταση είχε κατατεθεί και στην προηγούμενη Βουλή, με την υποστήριξη και του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι συζητιέται σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά λέγονται για το νέο εκλογικό σύστημα, «για γερμανικό ή για πιο αναλογικό σύστημα, που θα επιτρέπει έτσι μετεκλογικές συνεργασίες, λες και τώρα εμποδίζει τα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν το εκλογικό σύστημα που υπάρχει».

Νοθεύεται η λαϊκή ψήφος

Ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε ότι η πραγματική συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι για το «πώς η ψήφος του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας θα μετράει το ίδιο, που είναι συνταγματικό δικαίωμα του καθενός και είναι νομική και ηθική θεμελιώδης αρχή να μην υπάρχει διάκριση σε βάρος μιας κατηγορίας πολιτικών που δεν προτιμούν είτε το κόμμα που θα έρθει πρώτο σε αριθμό ψήφων, είτε το δεύτερο. Εάν προτιμούν άλλο κόμμα είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με το ότι το δικό τους δικαίωμα είναι ελάσσονος σημασίας από το δικαίωμα του άλλου».

Σήμερα, είπε, χαρακτηριστικά για να εκλεγεί ένας βουλευτής του ΚΚΕ απαιτούνται 32.000 ψήφοι περίπου και για να εκλεγεί ένας βουλευτής του ΣΥΝ 38.000 ψήφοι. Και φυσικά, πρόσθεσε, ένα κόμμα που παίρνει 190.000 ή 200.000 ψήφους δεν εκπροσωπείται στη Βουλή.

Αντικρούοντας το επιχείρημα περί ισχυρών κυβερνήσεων που πρέπει να προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα, τόνισε: «Δηλαδή δεν είναι ο λαός που θα δώσει ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά το εκλογικό σύστημα. Μετά μας μιλάτε για δημοκρατία και για ισονομία. Δεν αναφέρεστε όμως σε αυτήν την αντιδημοκρατική νοοτροπία που καλλιεργείτε και στον ελληνικό λαό και βάζει τους ψηφοφόρους μπροστά σε διλήμματα: Τι θέλετε; Ισχυρή κυβέρνηση που μπορεί να κάνει έργα ή μία ανίσχυρη κυβέρνηση που θα εκβιάζεται από μειοψηφίες;».

Οσο δε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο Σπ. Στριφτάρης αναρωτήθηκε: «Τι εμποδίζει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν σήμερα; Ποιες αρχές τους εμποδίζουν; Μήπως ο προσανατολισμός τους σε σχέση με τα εθνικά θέματα; Σε ποια θέματα διαφέρουν;». Υπενθύμισε δε ότι στην πρόσφατη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας, που και τα δύο κόμματα ψήφισαν, έγινε προσπάθεια με τον καυγά πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ να κρυφτεί αυτή η πλήρης ταύτιση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τον καλπονοθευτικό τρόπο που λειτουργεί και στο σημερινό εκλογικό σύστημα, είπε ότι στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε περίπου 43%, αλλά στο Κοινοβούλιο έχει πάνω από το 50% των εδρών και αναρωτήθηκε: «Γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι ισχυρή, αφού το 57% του ελληνικού λαού δεν τη θέλει; Από πού έχει την ισχύ της;». Καταλήγοντας υπογράμμισε:

«Για ένα και μόνο λόγο θέλουμε να γίνει η απλή αναλογική. Επειδή σεβόμαστε τον ελληνικό λαό, την ψήφο του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας και είναι δημοκρατικό και αναφαίρετο δικαίωμα και εγώ που ψηφίζω ΚΚΕ ή ΔΗΚΚΙ ή ΣΥΝ να μετράει η ψήφος μου όσο μετράει και εκείνου που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι σήμερα λειτουργεί με βάση τον εκλογικό νόμο «μια πλαστή καταγραφή της πολιτικής ζωής, η οποία δεν αντέχει στη σημερινή πολυμορφία που θα έπρεπε να υπάρχει στις πολιτικές συνθήκες της χώρας μας. Εξαναγκάζει και εκβιάζει ακόμα τον πολιτικό κόσμο να συνωθείται σε ορισμένες κατευθύνσεις, να θέλει να έχει τουλάχιστον προοπτική εξουσίας και αναθέτει στα κόμματα της αριστεράς ένα ρόλο αποκλειστικά και μόνο αντιπολίτευσης, διότι δεν μπορούν να παίξουν στις συναινέσεις που διαμορφώνονται τελικά μέσα στα πλαίσια του δικομματισμού». Η απλή αναλογική, είπε, θα βοηθήσει «να αλλάξουν τα πράγματα και να επανατοποθετηθούν και να αναδιαταχθούν στην πολιτική ζωή, με βάση ιδέες, προγράμματα, κατευθύνσεις και κυρίως με βάση την ελεύθερη βούληση του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων πολιτών».

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν μπορούν να μιλάνε για δημοκρατία, όταν θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους, παρά τη θέληση του ελληνικού λαού, με τα εκλογικά μαγειρέματα που κάνουν. Απαντώντας στο επιχείρημα ότι με την απλή αναλογική δε θα υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις, τόνισε ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να μην έχει κυβέρνηση, αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν ταύτιση πολιτικής. «Η αντιπαλότητα, είπε, που γίνεται είναι φραστική. Δε γίνεται επί της ουσίας και γίνεται σκοπίμως γιατί ο λαός έχει συνειδητοποιήσει πια ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν καμιά διαφορά». Ο Ν. Γκατζής κατέληξε τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθεί και να ανατρέψει «αυτήν την πολιτική και αυτούς τους συσχετισμούς. Μην έρχεστε όμως εδώ και μιλάτε για δημοκρατία και ισότητα. Μην μιλάτε για δημοκρατικές ευαισθησίες, όταν έχουμε συνέχεια από τα δύο μεγάλα κόμματα την επιβολή της δικτατορίας της αστικής τάξης και των συμφερόντων της ολιγαρχίας».

«Κλέβουμε για να κυβερνάμε»

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και ο αρμόδιος υφυπουργός στις τοποθετήσεις τους δικαιολόγησαν την κλοπή της λαϊκής ψήφου με πανομοιότυπα επιχειρήματα, λέγοντας ότι αυτή δικαιολογείται γιατί με την απλή αναλογική θα υπάρχει «ακυβερνησία» και «αδύνατες κυβερνήσεις».

Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Παπαδήμας είπε ότι «για όλους μας πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον». Και το εθνικό συμφέρον, είπε, είναι «να κυβερνάται ο τόπος με αποτελεσματικότητα», δικαιολογώντας έτσι την κλοπή της λαϊκής ψήφου και απορρίπτοντας την πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Επανέλαβε ότι ο διάλογος για τον εκλογικό νόμο θα αρχίσει μετά τις δημοτικές εκλογές, γιατί «εάν ξεκινούσε τώρα θα υπήρχε ένα κλίμα καχυποψίας ότι πίσω από αυτόν υποκρύπτεται κάποια συναλλαγή, με στόχο τη δική μας βοήθεια στις δημοτικές εκλογές». Στη συζήτηση αυτή, είπε, θα δοθεί η δυνατότητα να «συζητήσουμε εξαντλητικά τον τρόπο με τον οποίο θα αναδεικνύονται οι βουλευτές, με έναν άλλο εκλογικό νόμο και ό,τι αυτό σημαίνει για το εκλογικό σύστημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος δικαιολόγησης των μέχρι σήμερα καλπονοθευτικών συστημάτων και ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας, ο οποίος είπε το εξής καταπληκτικό: «Η έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου δεν έχει να κάνει με τη μαθηματική εκδοχή του εκλογικού αποτελέσματος εδώ μέσα. Η έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου στο καθεστώς το οποίο έχει επικρατήσει πλέον σε όλο τον κόσμο έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη μειοψηφία. Δεν καταφεύγει κανείς στο να δημιουργήσει έναν κονιορτό κομμάτων, προκειμένου να υπηρετήσει μια ρομαντική αντίληψη περί ισοδυναμίας της ψήφου»!

Αναγνωρίζουν επίσημα την απάτη

Απάντηση στους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του δικομματισμού έδωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος τόνισε ότι τα δύο κόμματα την απάτη του εκλογικού νόμου όχι μόνο τη διαπράττουν, αλλά την αναγνωρίζουν και επίσημα. «Σήμερα, είπε, ακούσαμε τους εκπροσώπους του δικομματισμού να μας λένε, χωρίς να κοκκινίσουνε, πως αυτή τη νοθεία τη διαπράττουν για το καλό του λαού, για το καλό του τόπου, για να εξασφαλίσουν οι εκλογικοί νόμοι ισχυρές, αυτοδύναμες και αποτελεσματικές κυβερνήσεις». Μία κυβέρνηση, είπε, δεν μπορεί να είναι ισχυρή, όταν εκλέγεται από τη μειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ αναφερόμενος στο ότι με την απλή αναλογική δε θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε: «Το ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με τη ΝΔ για δημιουργία κυβέρνησης. Ομως τα άλλα κόμματα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Σε τελευταία ανάλυση, αν δε βγαίνουν οι αριθμοί με κάποιο μικρό κόμμα, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία άλλωστε δε θα βρουν δυσκολίες στη διαμόρφωση κοινού κυβερνητικού προγράμματος».

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε και στην περιφρόνηση του λαού που δείχνουν τα δύο κόμματα και σε άλλα ζητήματα πέραν του εκλογικού νόμου και τόνισε: «Κάθε φορά που σας ζητάμε να θέσετε ένα θέμα προς έγκριση στον ελληνικό λαό, αρνείστε να το κάνετε. Μιλάω για όλες τις συμφωνίες που έγιναν από το Μάαστριχτ μέχρι τη Νίκαια. Σας ζητάμε να κάνετε δημοψήφισμα. Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι άλλα σκέπτεται ο ελληνικός λαός. Οπως εσείς λέτε ότι διεκδικεί ισχυρή, μονοκομματική κυβέρνηση, έτσι έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει κυβέρνηση που να μην είναι μονοκομματική».

ΑΔΕΙΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Στο μέλλον τα νεότερα...

Για το απώτερο μέλλον μετατίθενται οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως αναμενόταν, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Κλιμακίου Ραδιοτηλεοπτικών Αδειών, σύμφωνα με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις των 10 τηλεοπτικών σταθμών που ήταν υποψήφιοι για τις 6 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος και το υπουργείο Τύπου θα προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παραμένει αδιαφανές και «σκοτεινό». Αχυράνθρωποι κρύβονται πίσω από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, οφ σορ εταιρίες, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σήκωσε «ψηλά» τα χέρια στο μεγάλο θέμα του «πόθεν έσχες». Επανειλημμένα ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, αλλά ούτε αυτά μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν το ομιχλώδες ιδιοκτησιακό τοπίο. Αιτήσεις για άδεια εθνικής εμβέλειας είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί:

1. ΑΝΤΕΝΝΑ, 2. MEGA, 3. ALPHA (SKAI), 4. STAR, 5, ALTER (Κανάλι 29 ή 5), 6. «902», 7. «Μακεδονία», 8. TEMPO (NEW), 9. SEVEN 10. «Τηλέ Αστυ» («Τηλέ Σίτυ»).

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ αποφασίστηκε ν' απορριφθούν όλες οι αιτήσεις γιατί δεν καλύπτουν το «πόθεν έσχες» των μετοχών τους. Στο ίδιο «τσουβάλι» όμως με τους «αόρατους» μεγαλοϊδιοκτήτες μπήκε και η τηλεόραση του «902», που είναι κομματικός σταθμός.

Τη διαφωνία του στην εισήγηση του Κλιμακίου που αφορά τον «902» εξέφρασε το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και το αναπληρωματικό Γιάννης Ζαγγανάς, που έχουν υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Ο Γ. Ζαγγανάς άλλωστε είχε διατυπώσει τις αντιρρήσεις του και στο Κλιμάκιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Ο Π. Αλέπης τόνισε πως ο «902» είναι κομματικός σταθμός και πως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα «πόθεν έσχες». Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Γ. Ζαγγανάς διαφωνώντας με την εισήγηση του Κλιμακίου. Η αίτηση του «902», όπως είπε ο Γ. Ζαγγανάς, περιλαμβάνει δήλωση του ΚΚΕ, την οποία υπογράφει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που αναφέρει ότι ο σταθμός είναι του ΚΚΕ και ως εκ τούτου δε χρειάζεται να υποβληθούν στοιχεία «πόθεν έσχες». Επίσης δε συντρέχει ζήτημα οικονομικής αυτοτέλειας των παρενθέτων προσώπων, καθώς το ίδιο το ΚΚΕ διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για κομματικό σταθμό. Η επιμονή σε αντίθετη ερμηνεία, θα οδηγούσε στον αποκλεισμό των κομμάτων από τη δυνατότητα να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό ή διαφορετικά είναι σαν να ζητούν από τα κόμματα να δηλώνουν ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πάρουν άδεια για την ίδρυση κομματικού σταθμού. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι τα κόμματα μπορούν και δικαιούνται να έχουν δικά τους ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ συμφώνησε με τις απόψεις των Π. Αλέπη και Γ. Ζαγγανά πως ο «902» δεν μπορεί να κριθεί με τα κριτήρια των εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, εξέφρασε την άποψη να υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα αφορά τα πολιτικά κόμματα.

Για τους υπόλοιπους σταθμούς, σύμφωνα με την εισήγηση των επιστημόνων του ΕΣΡ, το STAR δεν καλύπτει το «πόθεν έσχες» των μετοχών ενώ δεν έχουν προσκομιστεί στο ΕΣΡ και τ' απαραίτητα στοιχεία. Και τα στοιχεία όμως που προσκόμισε το MEGA δεν καλύπτουν το «πόθεν έσχες». Το ίδιο ισχύει και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, TELE CITY, ALPHA, SEVEN, ALTER και «Μακεδονία» και TEMPO.

O υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας μετά την απόφαση του ΕΣΡ, δήλωσε χτες πως θα την υπογράψει, γιατί πιστεύει πως το ΕΣΡ «έκανε πολύ καλή δουλιά». Θα γίνει, όπως είπε, νέος διαγωνισμός και θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα στοιχεία τους για το 2002. Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχτεί από το υπουργείο Τύπου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας αφήνει ανοιχτό το θέμα του χρόνου που θα γίνει η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ, αφού χτες σε σχέση με τις άδειες εθνικής εμβέλειας είπε πως ο σχετικός έλεγχος θα γίνει «πιθανότατα από το νέο ΕΣΡ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκληρή» συναίνεση

Οι υψηλοί - φραστικοί - τόνοι αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και η δημαγωγία πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα συνεχίζουν να αποτελούν τη «γραμμή πλεύσης» της ηγεσίας της ΝΔ στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά για την εξουσία. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει τη σκληρή συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Στη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής έδωσε σαφές δείγμα της κατ' ευφημισμόν «αντιπολιτευτικής» τακτικής. Από τη μια, με αφορμή το Ασφαλιστικό, έδωσε εξετάσεις «υπευθυνότητας» απέναντι στα μεγάλα αφεντικά και από την άλλη επιχείρησε να δημαγωγήσει ασύστολα με κορόνες του τύπου «εάν το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το Ασφαλιστικό με το ερώτημα πώς θα πάρει τις εκλογές, εμείς στεκόμαστε στο ερώτημα πώς να πάρουν οι εργαζόμενοι τις συντάξεις τους»(!). Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για «ατολμία» και «ανευθυνότητα», σε μια προσπάθεια να τη «σπρώξει» να προχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη «λύση» του Ασφαλιστικού. Αυτή τη λύση υπερασπίστηκε μετά πάθους τόσο με την παραπομπή στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ το '90-'93 όσο και με την απαρίθμηση των σημερινών προτάσεων, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης. Ετσι σημείωσε ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ ανέλαβε το πολιτικό κόστος και «σταθήκαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση απέναντι σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση». Και πρόσθεσε: «Τώρα στεκόμαστε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση». Γενικότερα τάχθηκε υπέρ της γρήγορης υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, λέγοντας ότι «η πολιτική της συντηρητικής διαχείρισης έχει εξαντλήσει τα όριά της και η χώρα χρειάζεται μια Νέα Επεκτατική Οικονομική Πολιτική». Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «χρειάζεται, επειγόντως, διαρθρωτικές αλλαγές, κατάργηση των μονοπωλίων και ενίσχυση του ανταγωνισμού, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν...». Επίσης ζήτησε επείγουσα προώθηση μιας γενναίας φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και «να δημιουργηθεί ένα φιλικό, σταθερό και αξιόπιστο, περιβάλλον στις επιχειρήσεις, διότι αυτές αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της απασχόλησης»(!).

Κατά τα λοιπά επανέλαβε τον ισχυρισμό περί ακυβερνησίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση «από τις εκλογές έως σήμερα δεν τόλμησε να προωθήσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές», για να επιτεθεί στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, υποδεικνύοντας πρόωρες εκλογές, χωρίς όμως να τις ζητήσει ευθέως. «Από το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι στερείται νομιμοποίησης για αναγκαίες δράσεις... Ο ίδιος επιχειρεί, τώρα, με ανεύθυνες κραυγές για δήθεν δικτατορίες και εκτροπές, να δημιουργήσει εντυπώσεις πολιτικού αδιεξόδου. Ομως, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι υπεύθυνοι πρωθυπουργοί παίρνουν αποφάσεις για καθαρές λύσεις. Και οι καθαρές λύσεις προκύπτουν μόνο από τη βούληση του λαού», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ασυμβίβαστος αντίπαλος της διαπλοκής, κάνοντας «φωτογραφικές» αναφορές στον Σ. Κόκκαλη σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, για τον ΟΤΕ όπου υπάρχει «κυβερνητική εξάρτηση στο μονοπωλιακό προμηθευτή του δημοσίου» και στη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων «που καρκινοβατεί στα χέρια της διαπλοκής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ