Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκληρή» συναίνεση

Οι υψηλοί - φραστικοί - τόνοι αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και η δημαγωγία πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα συνεχίζουν να αποτελούν τη «γραμμή πλεύσης» της ηγεσίας της ΝΔ στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά για την εξουσία. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει τη σκληρή συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Στη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Κ. Καραμανλής έδωσε σαφές δείγμα της κατ' ευφημισμόν «αντιπολιτευτικής» τακτικής. Από τη μια, με αφορμή το Ασφαλιστικό, έδωσε εξετάσεις «υπευθυνότητας» απέναντι στα μεγάλα αφεντικά και από την άλλη επιχείρησε να δημαγωγήσει ασύστολα με κορόνες του τύπου «εάν το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το Ασφαλιστικό με το ερώτημα πώς θα πάρει τις εκλογές, εμείς στεκόμαστε στο ερώτημα πώς να πάρουν οι εργαζόμενοι τις συντάξεις τους»(!). Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για «ατολμία» και «ανευθυνότητα», σε μια προσπάθεια να τη «σπρώξει» να προχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη «λύση» του Ασφαλιστικού. Αυτή τη λύση υπερασπίστηκε μετά πάθους τόσο με την παραπομπή στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ το '90-'93 όσο και με την απαρίθμηση των σημερινών προτάσεων, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης. Ετσι σημείωσε ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ ανέλαβε το πολιτικό κόστος και «σταθήκαμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση απέναντι σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση». Και πρόσθεσε: «Τώρα στεκόμαστε ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σε μια ανεύθυνη κυβέρνηση». Γενικότερα τάχθηκε υπέρ της γρήγορης υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, λέγοντας ότι «η πολιτική της συντηρητικής διαχείρισης έχει εξαντλήσει τα όριά της και η χώρα χρειάζεται μια Νέα Επεκτατική Οικονομική Πολιτική». Εσπευσε να διευκρινίσει ότι «χρειάζεται, επειγόντως, διαρθρωτικές αλλαγές, κατάργηση των μονοπωλίων και ενίσχυση του ανταγωνισμού, οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν...». Επίσης ζήτησε επείγουσα προώθηση μιας γενναίας φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και «να δημιουργηθεί ένα φιλικό, σταθερό και αξιόπιστο, περιβάλλον στις επιχειρήσεις, διότι αυτές αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της απασχόλησης»(!).

Κατά τα λοιπά επανέλαβε τον ισχυρισμό περί ακυβερνησίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση «από τις εκλογές έως σήμερα δεν τόλμησε να προωθήσει καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές», για να επιτεθεί στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, υποδεικνύοντας πρόωρες εκλογές, χωρίς όμως να τις ζητήσει ευθέως. «Από το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι στερείται νομιμοποίησης για αναγκαίες δράσεις... Ο ίδιος επιχειρεί, τώρα, με ανεύθυνες κραυγές για δήθεν δικτατορίες και εκτροπές, να δημιουργήσει εντυπώσεις πολιτικού αδιεξόδου. Ομως, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι υπεύθυνοι πρωθυπουργοί παίρνουν αποφάσεις για καθαρές λύσεις. Και οι καθαρές λύσεις προκύπτουν μόνο από τη βούληση του λαού», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ασυμβίβαστος αντίπαλος της διαπλοκής, κάνοντας «φωτογραφικές» αναφορές στον Σ. Κόκκαλη σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, για τον ΟΤΕ όπου υπάρχει «κυβερνητική εξάρτηση στο μονοπωλιακό προμηθευτή του δημοσίου» και στη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων «που καρκινοβατεί στα χέρια της διαπλοκής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ