Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δε φαίνεται «φως»

Ισες αποστάσεις κρατάει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άνοιγμα για λύση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στην πορεία των απευθείας συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε επίσης τη θέση Τζεμ πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η πρόνοια του Ελσίνκι, κατά την απόφαση της ένταξης της Κύπρου, για να ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες, αναφορά που σχετίζεται με τη στάση κάθε πλευράς στις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν είναι ο Ισμαήλ Τζεμ που θα αποφασίσει ποιος ευθύνεται για ενδεχόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό: είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε.

Παραμένει το αδιέξοδο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κάνοντας απολογισμό του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, ανέφερε ότι κινήθηκε σε πιο αργούς ρυθμούς και το αδιέξοδο παραμένει, αφού η τουρκική πλευρά εμμένει στην αξίωση των δυο κρατών, γεγονός που, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Τόνισε επίσης ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δε φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει μια προς μία τις βασικές πτυχές και αρκέστηκε στην παράθεση.

Ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για επίλυση του Κυπριακού να στραφούν προς την τουρκική πλευρά και να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να αρθεί η αδιαλλαξία της και να διεξαχθεί εποικοδομητικός διάλογος. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ο διαθέσιμος χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, ενώ υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την άρση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Γι' αυτό, πρόσθεσε, το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι άλλοι θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ραούφ Ντενκτάς να συζητήσει στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπέδειξε τέλος πως οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να κινείται στις παραμέτρους των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και να τεθεί επιτακτικά στον Ντενκτάς ότι η θεωρία του «διαλέγω ό,τι μου αρέσει από τα ψηφίσματα και απορρίπτω τα άλλα», είναι απαράδεκτη.

Ρ. Ντενκτάς: Να αρχίσουμε από τον αθλητισμό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που είχε με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, εισηγήθηκε να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για καλύτερο κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο Νησί, και αυτό να αρχίσει από τον αθλητισμό, με την «άρση», κατά την έκφρασή του, του λεγόμενου «εμπάργκο».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον γενικό διευθυντή Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας Κεμάλ Μουτλού, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα Κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απορρίπτει την εισήγησή του και τρομάζει, κατά την έκφρασή του, επειδή, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, «γνωρίζει ότι δεν είναι επίσημο κράτος».

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι τα αθλητικά εμπάργκο είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, σημειώνοντας ότι πολιτική και αθλητισμός δεν είναι σωστό να συνυπάρχουν.

Ο κ. Μουτλού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για «άρση» του λεγόμενου «εμπάργκο» καθώς και στις προσπάθειες για εγγραφή του ψευδοκράτους στη Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου.

Ισες αποστάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν θυσιάζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χάριν δήθεν του καλού κλίματος των απευθείας συνομιλιών. Αυτό συνάγεται ευθέως από το περιεχόμενο της έκθεσής του προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία φέρει ημερομηνία 4 Μαρτίου και κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου από τα Ηνωμένα Εθνη.

Η έκθεση υιοθετεί την τακτική των ίσων αποστάσεων παραβιάζοντας το ψήφισμα 1987/50 το οποίο καθορίζει τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχολείται στην περίπτωση της Κύπρου (πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, έποικοι, Βαρώσια, αγνοούμενοι). Στην έκθεση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία (ελληνοκυπριακή πλευρά και κυβέρνηση), ενώ χαρακτηρίζει το κατοχικό καθεστώς ως «τουρκοκυπριακές Αρχές». Στην τρισέλιδη έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει τους περιορισμούς που θέτει το κατοχικό καθεστώς στη διακίνηση από και προς τα Κατεχόμενα καθώς και στα εμπόδια που προβάλλει για την πραγματοποίηση δικοινοτικών συναντήσεων. Στο ίδιο σημείο, κατηγορεί την κυπριακή κυβέρνηση «ότι εμποδίζει πρόσωπα να ταξιδεύσουν στο βορρά», καθώς και Τουρκοκύπριους να επισκεφθούν τα Κόκκινα για θρησκευτικούς λόγους, συνδέοντας την απαγόρευση αυτή με την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή των Στροβιλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας εγείρει εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα του λεγόμενου εμπάργκο. Επί του θέματος αυτού επικαλείται τουρκικούς ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους «Τούρκοι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να κλείσουν τις εταιρίες τους λόγω του μποϊκοτάζ των Ελλήνων».

Στη συνέχεια ο Κόφι Αναν υπενθυμίζει δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2001, ότι το εμπόριο με τα Κατεχόμενα δεν είναι παράνομο εκτός περιπτώσεων που εγείρονται προβλήματα υγείας. Η αναφορά του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας γίνεται τελεσιγραφικά. Ως «αντίβαρο» καταγράφεται περίπτωση Τουρκοκύπριου (Denizci κι άλλων εναντίον Κύπρου), ο οποίος διαμένοντας στις ελεύθερες περιοχές κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων με επίκεντρο τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς στις 29 Δεκέμβρη 2001 καθώς και στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στην απόφαση για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη, όπου αναμένεται να τεθούν οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Ι. Κασουλίδης

Προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων χαρακτήρισε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προσδοκίες της πλευράς μας να ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο στις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, που είναι η αρμόδια.

Η έκθεση που εκδόθηκε, είπε ο κ. Κασουλίδης, περιορίζεται σε αναφορές ανθρωπιστικών ανησυχιών και προβλημάτων. Είναι ολοφάνερο, πρόσθεσε, ότι εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ γίνεται αναφορά στη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και στο αποτέλεσμά της, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, δεν αναφέρεται ότι η δική μας πλευρά συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δε γίνεται εξάλλου αναφορά στο γεγονός ότι στην περίπτωση Λοϊζίδου η τουρκική πλευρά αρνείται να συμμορφωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ