Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ
Συζητήσεις να γίνονται...

Συνάντηση είχαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός των Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Αλβάρο ντε Σότο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε, μετά τη συνάντηση, στους δημοσιογράφους πως «για πάρα πολλούς λόγους η Ελλάδα, όπως ακριβώς και η Τουρκία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ως προς την επιτυχία των συζητήσεων. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό βέβαια, καθοριστικής σημασίας, να εξακολουθήσω να έρχομαι εδώ στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και θα έχω έτσι το ευχάριστο καθήκον, να μπορώ να συζητώ συχνά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τολμούσα να πω, με τον κ. υπουργό.

Την επόμενη βδομάδα, εξάλλου, προτίθεμαι να ενημερώσω το Συμβούλιο Ασφαλείας για όλες αυτές τις συζητήσεις, πριν επιστρέψω και πάλι στην Κύπρο, στις 9 Απριλίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει αυτά τα οποία είπε ο Δ. Χριστόφιας, ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αγνοήσει το γεγονός πως η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατάληψη, ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αγνοήσει τα δικά τους Ψηφίσματα και δεν αντιδρούν σε τίποτα, ο επίσημος ξένος τόνισε: «Θα ήθελα να σας πω ότι δεν ήταν βέβαια χρήσιμο για εμένα να εμπλακώ σε μια δημόσια πολεμική με τον κ. Χριστόφια, τον οποίο έχω συναντήσει βέβαια κατά το παρελθόν. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα συμφέροντα, τόσο της ελληνοκυπριακής, όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς εξυπηρετούνται κατά βέλτιστο τρόπο από τα Ηνωμένα Εθνη κυρίως μέσα από την αρωγή, τη βοήθεια που παρέχουμε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την εξεύρεση μιας ολικής λύσης του προβλήματος.

Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, αυτές, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, λαμβάνουν χώρα μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είναι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται άμεσα από τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές που συμμετέχουν σ' αυτές. Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι έπρεπε να απευθυνθούν οι πρώτες δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, για να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες.

Οσον αφορά στην εντολή του Γενικού Γραμματέα - και εδώ απαντώ στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας - η εντολή αυτή απευθύνεται στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη και τα καλεί να λάβουν υπόψη τους όλα τα Ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

Τούτο είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο εργαζόμαστε και, βέβαια, θέλω να πιστεύω ότι τελικά όλα αυτά θα στεφθούν από επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ